S. Bartulis įvertino „Pride" eitynes Kaune: kas leidžiama vieniems protestams, neleidžiama kitiems

Kaip kaunietis, labai didžiuojuosi „Kaunas Pride" komanda. Renginys pavyko taip puikiai, kad visą dieną vakar galvojau, kaip būtų smagu dalyvauti šitame istoriškame įvykyje.

Kaune įvyko pirmosios LGBTQ+ eitynės | jarmo.net nuotr.

Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

MES ESAME VISUR - KAUNAS PRIDE taip pat parodė, ko galima tikėtis iš protestų. Protestas buvo taikus ir nepasidavė provokacijoms. LGBTQ bendruomenė ir protesto rengėjai sugebėjo išlaikyti rimtį bei susitelkimą nepaisant:

- draudimų išvis susirinkti. Vadinkime tiesiai: demokratinių LGBTQ žmonių teisių ribojimų;

- išorinių patyčių, fizinių grėsmių, psichologinio teroro, nuolatinio bauginimo;

- istorinės LGBTQ bendruomenės segregacijos jų lyties ir seksualinės orientacijos tapatybių pagrindu, kuri tęsiasi absoliučiai visą nepriklausomybės periodą.
 
Šios priežastys kiekvienam LGBTQ bendruomenės žmogui GALĖTŲ sukelti ir kelia visiško nesiskaitymo su mumis jausmus, pyktį, norą kenkti kitiems bei keikti tuos, kurie istoriškai mus norėjo suagreguoti. Tačiau mačiau visai kitką: organizatoriai nesmerkė besimeldžiančių už mūsų nuodėmes, priešingai - pasakė, kad ir LGBTQ tarpe yra tikinčiųjų, o ir kad maldos dar niekad nepakenkė. Mačiau tos neapykantos renginyje visišką neutralizavimą.
 
Realybė yra tokia, kad LGBTQ žmonės neturi galimybių pykti taip, kaip tai gali kiti lietuviai, kurie rečiau išsiskiria nuo standartinės lietuviškos moralės. Net menkiausias nesusivaldymas anti-LGBTQ pusei galėtų būti saldainis, po ko didelė dalis mus galėtų nurašyti. Todėl visi mūsų protestai yra kaip po padidinamuoju stiklu.
 
Mums nereikia net kalbėti apie kartuves Seimo nariui, jų vaikų terorizavimo planams, perversmams paminėjimams. Kas leidžiama vieniems protestams - ir už ką dar susitikinėja aukšto lygio politikai bei užuojautą duoda Prezidentas - tas nė iš tolo nepasiekiama kitoms marginalizuotoms grupėms, kurios nepatenkintos savo istorine marginalizacija.
 
Tikiu, kad tokie „Pride" renginiai, nuo Vilniaus iki Kauno, o vėliau ir kitur, jei nesukurs mums daugiau empatijos iš įtakingų politikų, tai bent normalizuos mūsų siekius ir suteiks jiems bent minimalios politinės valios leisti tuos įstatymus, kuriuos turėjome turėti seniai.



Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni