Į riaušėmis vos nepasibaigusį maršą patraukė dvigubai mažiau dalyvių nei anksčiau. Kodėl?

Penktadienį Vilniuje, prie Katedros protestuoti prieš Sorošą, Vyriausybę, Galimybių pasą, skiepus ir LGBTQ+ bendruomenę, skaičiuojama, susirinko iki 5 tūkst. asmenų. Šis susirinkimas - jau ketvirtasis „tradicinių vertybių gynėjų" organizuotas mitingas, pramintas maršu. Pirmieji 2 tokie maršai praėjo pakankamai ramiai. Trečiąjam rugpjūčio 10-ąją prie Seimo pasibaigus riaušėms, ketvirtasis protestas taip pat neapsiėjo be neramumų, tačiau policijos pareigūnai sugebėjo parlamento rūmų link nesankcionuotai pajudėjusią minią išskirstyti.

Policijos pareigūnai buvo priversti valdyti minią, pajudėjusią parlamento link | Jarmo.net koliažas (stop kadrai)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Prie Katedros aikštės susirinkę žmonės nenorėjo skirstytis mitingui pasibaigus. Jie ėmė eiti Seimo link. Supratę, kad gresia neramumai, pareigūnai užtvėrė jiems kelią. „Seimą lauk", „Gėda", - tokiais šūksniais neramumų dalyviai laidėsi eidami vidury Gedimino prospekto. 

Policija sulaikė 19 asmenų, kurie nepakluso pareigūnų reikalavimams, kėlė neramumus, mėgino provokuoti kitus asmenis nusikalsti. Mitinguotojai Lukiškių aikštėje išsiskirstė, Seimą pasiekė 200 žmonių.

Šeimų gynimo maršus organizuojantis Lietuvos šeimų sąjūdis skelbė, kad į protestą turėtų susirinki apie 10 tūkst. asmenų. Tačiau maršistų jėgos išsikvėpė. Vilniaus politikos analizės instituto medijų ir demokratijos programos vadovas Donatas Puslys naujienų agentūrai ELTA komentavo, kad tokio skaičiaus suburti nepavyko dėl neaiškių protesto organizatorių reikalavimų valdančiajai koalicijai.

Rugsėjo 10-ąją policija buvo priversta stabdyti Seimo link pasileidusią minią | LRT tiesioginės transliacijos stop kadras



Lietuvos šeimų sąjūdis su Raimondu Grinevičiumi priešakyje reikalavo ne tik panaikinti Galimybių pasą, bet ir niekada nesvarstyti Partnerystės įstatymo, kuris suteiktų šiokią tokią viltį ir tos pačios lyties asmenų poroms įteisinti savo santykius oficialiai.

D. Puslys sakė, kad mitingo organizatoriai nori aprėpti kone viską - ir vakcinas, ir galimybių pasus, ir priešiškumą LGBTQ+ bendruomenei. Tad kai kurie žmonės gali nebesuprasti, kodėl jie yra kviečiami protestuoti bei ko tikimasi pasiekti. Esą susidaro įspūdis, kad mitingo organizatoriai yra praktiškai prieš viską, už ką pasisako dabartiniai valdantieji.

Nuo scenos pasisakė Artūras Orlauskas - vienas aršiausių LGBTQ+ teisių priešininkų | „Facebook" nuotr.



Kai kuriuos galėjo atbaidyti ir rugpjūčio 10-osios protestas prieš skiepus, kai viskas pavirto riaušėmis. Šiuo metu dėl riaušių vyksta keli ikiteisminiai tyrimai.

Be to, prieš protesto dieną buvo sulaikyti tokie veikėjai kaip Andrius Lobovas, Antanas Kandrotas, jiems pareikšti įtarimai dėl riaušių kurstymo, organizavimo po rugpjūčio 10-ąją įvykusiosios Seimo apsiausties.

D. Puslys pabrėžė, kad ir mitingus, kuriuose liejasi homofobija, neapykanta kitaminčiams organizuojantis Šeimų sąjūdis neturi struktūros, darbas vyksta neorganizuotai.

Seimas aptvertas tvora | „Facebook" nuotr.


Tai galėjo išsklaidyti kai kuriuos „tradicinių vertybių palaikytojus" - jeigu į pirmąjį maršą Vingio parke susirinko maždaug 9-10 tūkst. asmenų, šiame būta beveik per pusę mažiau. 

Kai kurie protesto organizatoriai reikalavo Vyriausybės atsistatydinimo, priešlaikinių Seimo rinkimų. „Aš tik priminsiu, kad pagal EŽTK, reikalavimai įvesti tiesioginę tautos diktatūrą ir pramesti demokratiškai išrinktą valdžią nėra saugomi 11 Europos Konvencijos straipsnio", - pabrėžė teisės mokslų daktarė Laima Vaigė, penktadienio rytą LRT radijuje diskutavusi su R. Grinevičiumi.

Anot jos, „teise į susirinkimus bus žiauriai piktnaudžiaujama tol, kol" neįvyks incidentas, primenantis JAV Kapitolijaus šturmą, kai protestuotojai įsiveržė į Senatą, naršė jo salėje. Kitu atveju, anot L. Vaigės, gali nukentėti LGBTQ+ bendruomenė. „Ši neapykantos fiesta geruoju nesibaigs", - perspėja ji.

Prieš penktadienio mitingą valdžios institucijos buvo apjuostos tvoromis. 
Naujesnė Senesni