Po nepaprasto vyro mirties paaiškėjo „sensacinga" žinia - istorija pateko net į „New York Times“

Amerikiečių džiazo muzikantas Billy Tiptonas padarė sėkmingą karjerą. Tačiau po jo mirties paaiškėjo, kad gimus jam buvo priskirta moteriška lytis. B. Tiptono gyvenimas virto istorija apie ambicingą moterį, vardan karjeros apsimetusia vyru. Su tokia menininko gyvenimo interpretacija sutinka ne visi. „Queer" festivalis „Kreivės“ kviečia į dokumentinio filmo „Ne paprastas vyras“ peržiūrą Vilniuje. Jame B. Tiptonas – trans kultūros ikona, kuri išdrįso gyventi pagal savo paties taisykles.

Billy Tiptonas | Šaltinis: gaycultureland.blogspot.com

manoteises.lt 

info@manoteises.lt

Billy Tiptonas savo karjerą pradėjo praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje. Nors džiazo muzikanto karjera truko daugiau nei 40 metų, tačiau ypač daug dėmesio jo asmenybė sulaukė po mirties 1989-aisiais. Besiruošiant laidotuvėms atrasta, kad Billy yra translytis. 

Billy Tiptonas  | Šaltinis: pinknews.co.uk


Muzikantas buvo vedęs, buvo įsivaikinęs tris vaikus ir aplinkinių apibūdinamas kaip „šeimos vyras“. Žinia nustebino muzikanto artimiausius žmones ir gerbėjus, apie tokią „sensacingą“ žinią rašė ne tik bulvarinė spauda, bet ir tokie dienraščiai kaip „New York Times“.


Tačiau anuomet muzikanto gyvenimas intepretuotas kaip ambicingos moters, siekusios karjeros vyrų dominuojamoje srityje, sprendimas apsimetinėti vyru.

Režisieriai Aisling Chin-Yee ir Chase Joyntas permąsto Tiptono gyvenimą filme „Ne paprastas vyras“. Režisieriai kalbina tokius gerai žinomus trans bendruomenės narius ir aktyvistus kaip Susan Stryker, Zackary Drucker bei Amos Mac naktiniuose klubuose, taip grąžindami pasakojimą į Tiptono darbo aplinką. Kalbėtojai dalijasi tiek asmeniškomis patirtis, tiek bendresniais pastebėjimais apie trans tapatybes, parodydami, kad pasaulis gali ir turi būti interpretuojamas atsisakant nusistovėjusių normų. Tokiu būdu įprastas Tiptono kaip cislytės moters, tiesiog negalėjusios savęs realizuoti dėl lyčių normų, paveislas nustumiamas į paraštes. „Ne paprastas vyras“ atskleidžia translyčių žmonių reprezentavimo svarbą, jautriai tyrinėjant queer patirtis ir atmintį.

Filmo peržiūra vyks rugsėjo 11 d., 15.35 val. kino centre „Skalvija“ (Vilnius).
Naujesnė Senesni