VGTU inžinerijos licėjaus direktorė neigia, kad pamokoje gėjai lyginti su pedofilais: „Nekalkime prie kryžiaus"

Seimo nariui Tomui V. Raskevičiui savo „Facebook" paskyroje paskelbus apie šokiruojančio turinio pamokos medžiagą vienoje sostinės mokyklų, pastarosios atstovai paskelbė mėginantys išsiaiškinti situaciją.

Jarmo.net nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Susisiekė moksleivė

„Gyvūnų pasaulyje nėra homoseksualių santykių“, „gėjų santykiai nesitęsia ilgai“, „dauguma pedofilų yra gėjai“, „gėjai negali būti geri tėvai, kad jie yra pedofilai“, „būti gėjumi yra pasirinkimas“ - štai tokie teiginiai buvo pristatyti mokiniams VGTU inžinerijos licėjuje vykusios pamokos metu. 

„Su manimi neformaliai susisiekė viena šios mokyklos moksleivė. Jos teigimu, tai nebuvo stereotipų ar išankstinių nuomonių skaidrė, skatinanti moksleivius kritiškai mąstyti apie homoseksualumą. Šie teiginiai galimai buvo dėstomi kaip faktai. Dar daugiau, šie melagingi ir klaidingi teiginiai buvo pristatomi aptariant kitus lytinius sutrikimus, tokius kaip kandualizmas, hipoksifilija ar nekrofilija", - teigė T. V. Raskevičius. 

Politikas pastebėjo Pasaulio sveikatos organizacija dar 1993 metais išbraukė homoseksualumą iš ligų sąrašo, o Lietuvos psichologų sąjunga taip pat buvo išplatinusi pranešimą, kuriame dar kartą pabrėžė, kad homoseksualūs žmonės nėra ligoniai.

Seimo narys pranešė raštu besikreipęs į Licėjaus administraciją ir Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją su prašymu įvertinti, ar pamokoje pateikta medžiaga nepažeidžia įstatymų. 

„11-12 klasių mokytojas turėtų skatinti mokinius gerbti savo bei kitos lytinės orientacijos asmenis. Negaliu patvirtinti, kad ši informacija yra iki galo teisinga, tačiau tikiu, kad atsakingos institucijos šį atvejį įvertins rimtai. Mes čia kalbame apie Partnerystės įstatymą, kuris pripažintų, jog tos pačios lyties poros yra vertos teisinės apsaugos. Tuo tarpu jauni žmonės Lietuvos mokyklose yra mokomi, kad homoseksualūs žmonės yra iškrypėliai. Taip ir gyvenam dviejų paralelinių visatų valstybėje", - apgailestauja T. V. Raskevičius. 


Momentinė ekrano kopija

Ragina nekalti prie kryžiaus

Tuo metu VGTU inžinerijos licėjaus vadovė Regina Mikalauskiene naujienų portalui lrytas.lt komentavo netikinti, kad išties mokytoja galėjo pateikti tokią informaciją mokiniams. Ji teigė su pedagoge planuojanti susitikti.

„Nelabai tikiu, kad taip iš tikrųjų galėtų būti, nes labai gerai pažįstu žmogų. Aš turiu informaciją, man atsiuntė, o kas iš tikrųjų yra, dar tikrai nenoriu komentuoti. Toks kaltinimas, švelniai tariant, įdomus. Nedarykime išankstinių vertinimų ir nekalkime prie kryžiaus“, –  lrytas.lt komentavo Regina Mikalauskienė. 

Tuo metu naujienų portalui delfi.lt ugdymo įstaigos vadovė patvirtino gavusi laišką ir iš T. V. Raskevičiaus. „Žiūrėsime", - pažadėjo ji.

Be to, direktorė akcentavo, kad tai, kas išdėstyta skaidrėse, nėra oficiali mokyklos pozicija.

Išplatino paneigimą

Penktadienį mokyklos puslapyje pasirodė paneigimas. 

„Atsakydama į parlamentaro, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus paskleistą tikrovės neatitinkančią informaciją apie Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje vykusios psichologijos pamokos metu pateiktas formuluotes, kategoriškai paneigiu, kad tezės „gyvūnų pasaulyje nėra homoseksualių santykių“, „gėjų santykiai nesitęsia ilgai“, „dauguma pedofilų yra gėjai“, „gėjai negali būti geri tėvai, kad jie yra pedofilai“, „būti gėjumi yra pasirinkimas“ buvo pateiktos kaip faktas.

1. Pamoka vyko 2021 m. gegužės 6 d. ZOOM programa nuotoliniu būdu 11-ų klasių mokiniams, pasirinkusiems psichologijos dalyką.

2. Pamoką vedė Lietuvos psichologų sąjungos (LPS) narė, EuroPsy sertifikuota psichologė Dangolia Kušlevič-Veršekienė.

3. Pamokos tema: Nukrypimas nuo normos ir penki mitai apie homoseksualumą.

4. Ištrauktos iš konteksto formuluotės „gyvūnų pasaulyje nėra homoseksualių santykių“, „gėjų santykiai nesitęsia ilgai“, „dauguma pedofilų yra gėjai“, „gėjai negali būti geri tėvai, kad jie yra pedofilai“, „būti gėjumi yra pasirinkimas“ pamokoje buvo pateiktos kaip visuomenėje sklandantys mitai, o ne dėstomos kaip faktai.

5. Pamokos medžiaga pateikta remiantis šaltiniais:
  • http://www.technologijos.lt/n/mokslas/zmogus_ir_medicina/S-12956/straipsnis/Penkimitai-apie-homoseksualuma
  • https://lt.wikipedia.org/wiki/Lytinis_nukrypimas

Apgailestauju, kad užuot susisiekus su mokykla ir pasitikrinus, buvo paskleista iškraipyta ir mokyklos reputaciją žeminanti informacija. Ateityje viliamės geranoriško bei racionalaus, abipusiu pasitikėjimu grįsto bendradarbiavimo", - išplatintame pranešime teigė Regina Mikalauskienė
Naujesnė Senesni