Plakatą, kaltinantį G. Nausėdą homofobija, prezidento patarėja vertina kaip išpuolį

Gitano Nausėdos vizito JAV metu Čikagos lietuvė Eglė Malinauskaitė, šalies vadovui sakant kalbą, iškėlė plakatą „Nausėda yra homofobas". Prezidentūra viešai į šią situaciją iki šiol viešai nereagavo. Tai buvo išpuolis, antradienį „Žinių radijo" laidoje „Pozicija" paklausta apie plakatą, kaltinantį G. Nausėda homofobija, sakė prezidento vyriausioji patarėja užsienio klausimais Asta Skaisgirytė.

A. Skaisgirytės vertinimu, Čikagos lietuvė prieš prezidentą surengė „išpuolį" | Jarmo.net koliažas (KAM, Facebook ir asmeninio archyvo nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Aš nežinau, ar čia turėjome tuoj pat reaguoti, kai vienas žmogus pareiškė nuomonę tam tikru klausimu. Keista gal pasirodė tai, kad tas užsipuolimas buvo ne tiek dėl idėjos, nes tada frazeologija būna kitokia, o ad hominem taikant į žmogų ir klijuojant etiketę. Bet žmonės patys pasirenka savo nuomonės reiškimo būdus ir tas žmogus pasirinko tokį būdą. Labai nesureikšmintume šito", - radijuje kalbėjo A. Skaisgirytė.

Vis tik prezidento G. Nausėdos elgesys ne kartą parodė, kad jis labiau palaiko vadinamųjų tradicinių vertybių šalininkų pusę, o ne progresyvių žmogaus teisių aktyvistų poziciją, tad kai kurie gali pamanyti, kad kaltinti protestuotoją, jog ši esą klijuoja etiketę prezidentui, nėra pagrįsta. Mat G. Nausėda pats pasveikino homofobiško maršo, įvykusio gegužės 15-ąją, dalyvius Vingio parke, taip pat stojo į prieš Partnerystės įstatymą pasisakiusio kunigo Algirdo Toliato pusę, o galiausiai pareiškė, kad tos pačios lyties asmenų poros negali būti šeima.

Anot A. Skaisgirytės, situacijos, kai Čikagoje buvo iškeltas plakatas, prezidentūra nesureikšmina. „Nemanau, kad tai verta didelio aptarimo", - pareiškė ji.

Pašnekovė teigė protestuotojos elgesį vertinanti kaip išpuolį. „Gal norint, tikintis didesnio dėmesio tai akcijai. Gyvename demokratinėje visuomenėje ir žmonės laisvi reikšti savo nuomonę. Ar sutikti, ar nesutikti su nuomone - kiekvieno reikalas", - kalbėjo ji.

Portalui jarmo.net E. Malinauskaitė anksčiau sakė žinojusi, kad prezidentas lankysis Čikagoje ir sakys čia kalbą. Būtent tuomet ji nusprendė iškelti plakatą „Nausėda yra homofobas", kadangi tokiu būdu norėta parodyti, jog prezidentas nesiima jokių veiksmų, kad Lietuvoje būtų užtikrintos žmogaus teisės, LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumas, santuokų lygybė.

„Pradėjau šaukti „Santuokų lygybę visiems žmonėms", o tuomet mane išsivedė apsauginiai. Tikrai norėjau, kad žmonės suprastų, jog prezidentas yra homofobas. Tikrai turi tą suprasti, nes jeigu žmonės su juo sutinka, tai turi galvoti, ką jie palaiko, ką patys galvoja apie LGBTQ+ žmones", - įsitikinusi Čikagos lietuvė. 


Pastaba: tekste žodis „prezidentas" vartojamas pirmąją raidę rašant mažąja raide dėl redakcijos pasirinktos pozicijos.
Naujesnė Senesni