„Tai nėra tik „gėjų problema“, nėra tik „mamos problema“

Šeštadienį prie Prezidentūros susirinkusius LGBTQ+ teisių kovotojus ir jų rėmėjus suvienijo bendras tikslas - palaikyti pirmadienį su prezidentu Gitanu Nausėda susitiksiančią LGBTQ+ vaiko mamą Rasą Račienę, kuriai šalies vadovas iš anksto uždavinėja klausimus, o ką ji galvojanti apie kitų visuomenės grupių, suprask, tradicijų gynėjų tariamą persekiojimą. 


Linos Plieniūtės nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Nustebau, kai per kelias valandas sureagavo į mano laišką ir paskyrė susitikimui laiką. Tuomet pasijaučiau svarbi. Antrą kartą nustebau, kai prezidentas jau viešai pasakė, kad jis kalbėsis su manimi, kaip LGBT vaiką turinčia mama. Visgi jis iškart uždavė toną kitai temai, kuri nėra apie LGBT žmones“, – portalas zmones.lt dalijasi R.Račienės mintimis, pasakytomis šeštadienio ryte prie Prezidentūros.


Ji teigė atėjusi į LGBTQ+ palaikymo akciją ne tik dėl savo vaiko, bet ir dėl kitų LGBTQ+ žmonių ir jų artimųjų.

„Aš stoviu tikrai už daugiau nei tik savo vaiką – aš stoviu už daug vaikų ir daug tėvų, kurie šiandien Lietuvoje dar jaučiasi nepatogiai“, – teigė G. Nausėdai laišką parašiusi LGBTQ+ vaiko mama, rašo lrt.lt


Prie Prezidentūros šeštadienį susirinko garsūs ir žinomi visuomenės veidai, politikai, žmogaus teisių aktyvistai. Akciją suorganizavo socialinė aktyvistė Dovilė Filmanavičiūtė. 

„Mes labai daug ir aršiai savo pilietines nuomones reiškiame socialiniuose tinkluose ir niekaip beburbuliuodami savo uždaruose burbuluose nesugebame ateiti ir empatiškai palaikyti žmogaus, kuris vienas čia stovi diena po dienos ir tikisi, kad išgirs jį. Aš nemanau, kad išgirs ją (Rasą Račienę, - jarmo.net) šiuose rūmuose ir nemanau, kad yra tikslas pakeisti prezidento retoriką. <...> Mūsų šios dienos susitikimo tikslas yra parodyti, kad mes ne vien ant sofos sėdime ir „Facebook" komentarus rašome, įrašus vienas po kito kepame. Rasa kelia LGBTQ+ bendruomenės klausimus. Bet aš eidama pagalvojau, kad yra tik vienos akimirkos klausimas - iš mano varpinės šnekant - kada mano „normalus" vaikas pavirs „nenormaliu": vieniems kažko nevertu, kitiems kažkokiu atgrasiu, vertu neapykantos purslų", - sakė D. Filmanavičiūtė „Delfi" tiesioginės transliacijos metu.

LGBTQ+ palaikymo akcija | LRT televizijos stop kadras


Ji teigė, kad visuomenėje „negalime skirstyti žmonių", o šiuo metu Lietuva neužtikrina vakarietiškų žmonių teisių.

Seimo narys Tomas V. Raskevičius, kalbėdamas apie žmogaus teisių klausimus Seime, akcijoje komentavo, kad šis susibūrimas gali prisidėti prie to, kad parlamente konstruktyviau bus diskutuojama apie lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektą, kuris artimiausiu metu bus teikiamas dar kartą. 

„Visiškai palaikau šią stiprią drąsią motiną Rasą Račienę. Pirmadienį, kai 15.00 val. ji susitiks su Nausėda, prie Prezidentūros būsiu ir aš. Kviečiu ir jus. Kodėl? Nes tai nėra tik „gėjų problema“, nėra tik „mamos problema“ ar šiaip „vargšo žmogaus problema“. Jei turi draugų, brolių, sesių, giminaičių ar vaikų, kurie yra LGBTQ, tuomet turi jiems padėti. Tai yra žmogaus teisių problema. Aš darysiu viską, ką galiu, kad šiandien Lietuvoje augantys vaikai turėtų lygias teises, galėtų tuoktis ir mylėti ką nori. Ir kad jie būtų vertinami pagal asmenybės bruožus, o ne pagal išvaizdą, kilmę ar seksualinę orientaciją", - savo „Facebook" paskyroje teigė Erica Jennings, šeštadienį dalyvausi akcijoje. 


Naujesnė Senesni