Zofija Palenta sveikina su nacionaline atsiskleidimo diena ir pasiuntė žinią tiems, kurie neatsiskleidę

Spalio 11-ąją minima nacionalinė atsiskleidimo diena. LGBTQ+ bendruomenės nariams gali būti sunku atskleisti savo tapatybę tiek dėl saugumo, tiek dėl emocinės sumaišties. Tačiau neretam noras neslėpti to, kas esi, dažniausiai būna stipresnis nei baimė. Translytė mergina, žurnalistė Zofija Palenta pasveikino su nacionaline atsiskleidimo diena Lietuvos LGBTQ+ žmones bei perdavė padrąsinančią žinutę ir tiems, kurie vis dar nėra atsiskleidę.
 
Zofija Palenta | Asmeninio archyvo nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Išėjimas iš spintos - taip dažnai vadinamas savo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės atskleidimas. Z. Palenta kreipėsi į tuos, kurie vis dar yra esantiems „spintoje".

„Jūs esate tokie pat svarbūs ir tokie pat reikšmingi kaip visi kiti. Jūs darote tai, ką turite padaryti, kad būtumėte saugūs. Mes jus sveikiname. Tiesiog nepamirškite, kad jūs esate puikūs tokie, kokie esate. Neturite jausti išeiti. Galite laukti tiek, kiek reikia. Nepamirškite pasirūpinti savimi ir išlikti stiprūs. Toliau kovokite! Jūs tokie drąsūs", - tikino Z. Palenta.

2019 metais VDU paskelbtame Astos Stankūnaitės  tyrime teigiama, kad jaunuoliai dažniau linkę slėpti orientaciją nuo kitų žmonių. 

Kasdienybėje jie patiria neapykantą, persekiojimą, psichologinį ir fizinį smurtą, homofobines patyčias, neigiamas nuostatas jų atžvilgiu. Saugiausiai jaunuoliai jaučiasi būdami LGBTQ bendruomenėje. Skaudžiausias ir daugiausiai negatyvių pasekmių LGBTQ jaunuolio psichinei sveikatai keliantis reiškinys – atskleidimas be sutikimo. 

Atsiskleidimas tėvams matomas kaip itin svarbus žingsnis, ir jų reakcijos bei palaikymas jaunuoliams yra svarbesni nei bendraamžių. Dažniau jaunuoliai yra linkę slėpti savo orientaciją nuo šeimos dėl baimės būti atstumtiems. 

Sprendimą atsiskleisti tėvams labiausiai veikia tėvų turimos nuostatos LGBTQ atžvilgiu ir tarpusavio santykis. Dažniausiai tėvai į atsiskleidimą reagavo neigiamai. Visuose atsiskleidimo etapuose jaunuoliams svarbiausia palaikymas ir turėjimas bent vieno žmogaus, kuriuo būtų galima pasitikėti ir kalbėtis.
Naujesnė Senesni