ŠMSM nulinčiavo skandalingą pamoką apie sutrikimus, tarp kurių minėtas homoseksualumas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) paskelbė tyrimo po skandalingos pamokos, kurioje pedagogei pristatant psichinius sutrikimus buvo paminėtas ir homoseksualumas, išvadas. Apie jas savo „Facebook" paskyroje pirmadienį pranešė Seimo narys Tomas Vytautas Raskeviučius. 

Tomas V. Raskevičius | Jarmo.net ( Seimo kanceliarijos ir Kuanish Reymbaev/Unsplash nuotr)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vienoje VGTU Inžinerijos licėjaus pamokoje mokiniams pateiktoje skairėje buvo teigiama: „Gyvūnų pasaulyje nėra homoseksualių santykių“, „gėjų santykiai nesitęsia ilgai“, „dauguma pedofilų yra gėjai“, „gėjai negali būti geri tėvai, kad jie yra pedofilai“, „būti gėjumi yra pasirinkimas“.

Pamoka įvyko dar šių metų pavasarį, bet jos turinys į viešumą išlindo rugsėjį.

VGTU Inžinerijos licėjaus direktorė Regina Mikalauskienė gynėsi, kad šios tezės buvo pristatytos kaip faktai ir sakė, kad tokie teiginiai pateikti tik kaip visuomenę skaldantys mitai. Su jarmo.net bendravę šioje pamokoje dalyvavę mokiniai kalbėjo ką kitą. Moksleiviai sakė, kad homoseksualumas tebuvo viena iš pamokos dalių. Taip pat buvo kalbama apie nekrofiliją, zoofiliją, pedofiliją. Jarmo.net šaltiniai perdavė visą pamokos turinį. Pasak mokinių, yra keista, kad pamokoje, kurioje iš esmės aptariami sunkūs psichiniai sutrikimai, staiga pradedama kalbėti apie homoseksualumą. 

Į jarmo.net pateiktus klausimus VGTU Inžinerijos licėjaus direktorė R. Mikalauskienė nusprendė neatsakyti.

Pamokoje parodyta skaidrė įžiebė skandalą | Momentinė ekrano kopija


Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) paviešintame rašte teigiama, kad „Pamokoje panaudota medžiaga nėra numatyta nei Psichologijos dalyko programoje, nei kitose Vidurinio ugdymo bendrosiose programose. Ši medžiaga vertintina kaip perteklinė"

„Pamokoje mokyklos psichologė siekė analizuoti mitus, kurie paneigiami šiuolaikinio mokslo ir nedera su bendražmogiškomis vertybėmis. Tačiau Pamokos šaltinių analizė rodo, kad Pamokai naudota medžiaga yra skirta mokslo (labiausiai psichiatrijos srities) bendruomenei. Be to, mokyklos psichologės parengtas skaidrių rinkinys pavadintas vienu pavadinimu „Psichoseksualiniai sutrikimai“, jame neužsimenama apie tai, kad vienoje iš skaidrių yra pateikti ne sutrikimai, o mitai, kuriuos planuota diskusijos metu paneigti", - teigia pamoką išanalizavę ŠMSM atstovai.

VGTU Inžinerijos licėjaus direktorei rekomenduota įvertinti, ar mokyklos psichologė nepažeidė Pedagogų kodekso reikalavimų, taip pat skirti didesnį dėmesį pamokos vadybos, šiuolaikinės pamokos kriterijų, veiklų pamokoje, mokomosios medžiagos pateikimo, stebėsenos ir pedagoginio meistriškumo ugdymo aktualijoms, numatant papildomas metodinio darbo, pagalbos mokytojui mokykloje priemones

„Labai tikiuosi, kad tiek pati situacija, tiek jos oficialus vertinimas leis bendromis pastangomis užtikrinti, kad panašūs epizodai ateityje nepasikartot", - tikino T. V. Raskevičius. 

1993 metais Pasaulio sveikatos organizacija pašalino homoseksualumą iš psichinių sutrikimų sąrašo.
Naujesnė Senesni