Advokatė mano, kad kiekvienas galime prisidėti užkertant kelią smurtui prieš translyčius žmones

Lapkričio 20-ąją, translyčių žmonių atminimo dieną, gedime ir pagerbiame žmones, žuvusius dėl prieš juos nukreipto smurto iš transfobiškų paskatų.

Asociatyvi „Unsplash" nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Remiantis stebėjimų duomenimis, nuo 2020 metų spalio iki 2021 metų rugsėjo visame pasaulyje buvo nužudyti 375 translyčiai asmenys.

„Kai išgirstu šį skaičių, prisimenu, kaip pavojinga būti tuo, kuo esi. Ir turi nuolat stebėti, ką darai, kur eini, nes niekada nežinai, kas pradės tave įžeidinėti. Pasekmės gali būti ir tragiškos", - ištarė Rita OLink, LGBTQ+ bendruomenės advokatė.

Skelbiama, kad šiuo metu stebimas translyčių žmonių žmogžudysčių šuolis. Šiais metais nužudyta daugiausia translyčių asmenų nuo 2008 metų, kai pradėti analizuoti šie duomenys. Pasak R. OLink, dabar kaip niekada svarbu, jog visame pasaulyje būtų pasmerkiami smurtiniai išpuoliai prieš translyčius asmenis, o visuomenė suvoktų diskriminacijos keliamą pavojų.

Teisininkė teigė, kad jau pastaruosius kelerius metus stebima nerimą kelianti tendencija. Nors daugelius metus atrodė, kad translyčių asmenų teisių srityje vyksta progresas, tačiau per pastaruosius 3-4 metus pokyčiai nebedžiugina.

„Atrodo, kad stiprėja šališkas požiūris ir priešiškumas prieš translyčių asmenų bendruomenę. Jūs galite pamatyti, ką žmonės skelbia internete. Tai yra itin nerimą kelianti tendencija, nes požiūris yra viskas", - įsitikinusi R. OLink.

Ji yra viena iš organizacijos „TG Innerselves" įkūrėjų. Advokatė teigė, kad neapykantos kurstymas galiausiai pasibaigia fiziniais smurto proveržiais, priveda prie to, kad grasinimai nužudyti staiga tampa išpildomi.

R. OLink mano, kad vienas svarbiausių dalykų, ką žmonės gali padaryti mažindami neapykantos kalbos daromą žalą, yra palaikyti translyčius asmenis tiek asmeniniuose pokalbiuose, tiek diskusijose internete. Taip visuomenei siunčiama žinia, kad translytiškumas nėra išskirtinai smerktinas ir yra daugybė žmonių, kurie palaiko LGBTQ+ asmenų teises. Galbūt taip bus bent iš dalies užkirstas kelias naujiems smurto protrūkiams.
Naujesnė Senesni