„Facebook" toleruoja melagienas ir neapykantą prieš LGBTQ+ bendruomenę?

Lietuvos tėvų forumas, nors ir nėra tiksliai žinoma, kiek išties vienija šalies tėvų, garsiai skelbia kovą prieš LGBTQ+ bendruomenę visų Lietuvos tėvų vardu. Šios organizacijos „Facebook" paskyroje dalijamasi tekstais, kuriuose LGBTQ+ asmenys vadinami ideologija, kalbama apie genderizmą. Taip pat skleidžiamas melas, jog neva LGBTQ+ asmenys tvirkina vaikus. Visgi socialiniam tinklui „Facebook" apie tai pranešę vartotojai gavo atsakymą, kad puslapis jokių bendruomenės gairių nepažeidžia. Nejaugi meluoti apie LGBTQ+ asmenis galima?

Asociatyvi Brett Jordan/Pexels nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Meluoti, kad LGBTQ+ asmenys tvirkina vaikus „Facebook" leido

Nors „Facebook" deklaruoja, kad neapykantos skatinimas prieš žmones dėl jų seksualinės orientacijos draudžiamas, o toks turinys yra šalinamas, visgi kai kurie pavyzdžiai rodo visai ką kitą. Pasirodo, „Facebook" toleruoja įrašus, kuriuose skleidžiamos melagienos, jog LGBTQ+ asmenys tvirkina vaikus.

Dar lapkričio 22-ąją Lietuvos tėvų forumo „Facebook" puslapyje buvo publikuotas įrašas, kuriame teigiama, kad vienoje JAV mokykloje vaikams buvo pateikta knyga, supažindinanti su lesbiečių, gėjų ir biseksualių asmenų patirtimi. Įraše minimi kultūriniai karai, genderizmas. Be to, pasidalinta ir nuoroda į straipsnį, kurio iliustracijoje pavaizduotas LGBTQ+ bendruomenės simbolis - vaivorykštė. O straipsnio antraštė garsiai skelbia: „Tėvai Teksase: neleisime mokyklose tvirkinti mūsų vaikų". Taip formuojamas skaitytojo neigiamas požiūris į LGBTQ+ bendruomenę, kuri neva tvirkina vaikus.

Momentinė ekrano kopija


Apie šį įrašą vienas „Facebook" vartotojų pranešė socialinio tinklo prižiūrėtojams. Tačiau po kelių dienų atkeliavo atsakymas, jog bendruomenės gairių įrašas nepažeidžia. 

Momentinė ekrano kopija


Dar 1992 metais Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad homoseksualumas nėra liga, vis tik iki šiol dalis žmonių mėgina klaidingai homoseksualius asmenis tapatinti ir su pedofilais, tvirkintojais, nors išties tai neturi nieko bendro. Informacijos teikimas apie homoseksualumą taip pat negali būti laikomas tvirkinimu. Nors kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Rusijoje, galioja „gėjų propagandos" įstatymai, tačiau jie remiasi ne mokslo ir švietimo žiniomis, o anti-LGBTQ+ politine ideologija. 

Be to, kaip rašo splcenter.org, Amerikos psichologų asociacijos duomenimis, LGBTQ+ asmenys nėra labiau nei heteroseksualūs asmenys linkę tvirkinti vaikų. 

Kalifornijos universiteto Deiviso profesorius Gregory'is Herekas, vienas iš išankstinių nusistatymų prieš seksualines mažumas tyrinėtojų, peržiūrėjo daugybę tyrimų ir nerado jokių įrodymų, kad homoseksualūs žmonės tvirkintų vaikus dažniau nei heteroseksualūs vyrai.

Taigi, Lietuvos tėvų forumo pateikta informacija, kad LGBTQ+ tvirkina vaikus, yra klaidinanti bei gali paskatinti visuomenės išankstines neigiamas nuostatas prieš neheteroseksualius asmenis. Kitaip tariant, tokiu būdu kurstoma neapykanta. 

Tačiau „Facebook", garsiai deklaruojančiam kovą prieš melagienas, toks įrašas neužkliuvo. 

Delfi.lt praneša, kad „Facebook" šiais metais pašalino mažiau neapykantos kalbos nei anksčiau. Kasmetinė ES apžvalga parodė, kad neapykantos kalbos pašalinimo atvejų „Facebook“ ir „YouTube“ platformose sumažėjo, o „Twitter“ ir „Instagram“ – padaugėjo. Pirmą kartą įvertinta „TikTok“ pašalino 80 proc. pranešto turinio. Dažniausiai pranešta apie neapykantos kurstymą seksualinės orientacijos ir ksenofobijos pagrindu, pranešė ES.

„Facebook" neseniai sudrebino skandalas, kai nutekėjo duomenys, jog socialinis tinklas žinojo, jog jame esantis turinys daro neigiamą poveikį nepilnamečiams. Buvusi socialinio tinklo duomenų analitikė Frances Haugen ne kartą patvirtino tai, ką jau sakė anksčiau – socialinis tinklas kursto neapykantos kalbą ir skatina susipriešinimą.

Rengiant publikaciją, remtasi šiais šaltiniais:

Naujesnė Senesni