JK politikai gali uždrausti konversijos terapijas. Bet ar bus palikta spraga, kaip tokį draudimą apeiti?

Jungtinės Karalystės politikai ėmėsi veiksmų, kuriai būtų draudžiama taikyti emociškai žalingą gydymą nuo homoseksualumo ar kitos neheteroseksualios lytinės orientacijos. Vis tik dalis parlamentarų baiminasi, kad Vyriausybės numatytuose teisės aktuose gali būti palikta teisinių spragų, kurios leis religinėmis dogmomis įtikėjusiems veikėjams ir toliau verstis vadinamosiomis konversijos (pervertimo) terapijomis jas taikant prieš LGBTQ+ bendruomenės narius.

Anneliese Dodds ir Layla Moran | jarmo.net koliažas


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kaip teigia Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnyba (angl. National Health Service), prieštaringai vertinamo „gydymo" metu taikomi metodai, kuriais mėginama pakeisti asmens seksualinę orientaciją. Vyriausybė tokią praktiką apibūdina kaip žalingą, kadangi pacientai jokiu būdu nėra „išgydomi" nuo seksualinės orientacijos, tačiau skatinamas pasišlykštėjimas savimi, įteigiama, kad neheteroseksualios tapatybės žmonės yra menkesni už kitus. Nors šią terapiją taikyti Jungtinėje Karalystėje pasišauta uždrausti, kai kurie parlamentarai baiminasi, kad bus paliktos įstatymų spragos.

Pagal politikų siūlymus, būtų draudžiama šią praktiką taikyti jaunesniems nei 18-kos metų asmenims ir suaugusiems žmonėms, kurie yra pažeidžiami ir negali išreikšti sutikimo. Tačiau teisės aktai nenumato, kad šios terapijos nebus galima taikyti prieš asmenis, kurie šį sutikimą duoda. Politikai teigia, kad tai atveria duris apeiti draudimą. Kai kurie žmonės yra įtikėję, kad jų seksualinė orientacija yra bloga, dėl to siekia ją keisti.

Jungtinės Karalystės parlamentarė Layla Moran „Oxford Mail" teigė: „Žmonių įtikinėjimas, kad jiems kažkas negerai vien dėl to, ką jie myli, nėra terapija. Tai žiauru ir gali būti be galo žalinga tūkstančiams LGBTQ+ žmonių, kurie tai patiria".

L. Moran įsitikinimu, Vyriausybė nesiima pakankamų veiksmų, kad žalingos konversijos terapijos būtų užkardytos. „Vyriausybė palieka spragą, kuri reikštų, kad pažeidžiami žmonės gali „sutikti“ taikyti konversijos terapiją. Tai nėra draudimas. Vyriausybė taip pat veiksmingai ignoruoja konversijos terapiją religinėje aplinkoje".

Tuo tarpu parlamentarė Anneliese Dodds tikina, kad Vyriausybė pernelyg leidosi į kompromisus su asmenimis, kurie šias terapijas siekia ir toliau taikyti. Pasak jos, nors iniciatyva dirbti ties šiuo klausimu yra sveikintina, tačiau praėjus daugiau nei 3 metams nuo to laiko, kad žalingą praktiką pažadėta uždrausti, į priekį stumiamasi sunkiai. Ji skatina Vyriausybę imtis ryžtingesnių žingsnių.

Naujesnė Senesni