Lietuvių kilmės LGBTQ+ aktyvisto garbei pavadintas JAV karinis laivas

Praėjusį savaitgalį San Diege JAV karinis laivynas pristatė laivą, pavadintą lietuvių kilmės LGBTQ+ aktyvisto Harvey Milko vardu, praneša BBC. Vyras praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje buvo priverstas pasitraukti iš laivyno dėl tuo metu vyravusios diskriminacinės politikos prieš homoseksualius asmenis.

Harvey Milko vardu pavadintas karinis laivas | AP ir wikipedia nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Laivas, pavadinimu „USNS Harvey Milk", į vandenį buvo paleistas San Diege šeštadienį pamaldų, kuriose dalyvavo karinio jūrų laivyno sekretorius Carlosas Del Toro ir H. Milko sūnėnas Stuartas, metu.

Kaip rašo BBC, tai vienas iš 6 laivų, kurie pavadinti garsių JAV pilietinių teisių lyderių vardais.

Vykstant Korėjos karui, H. Milkas tarnavo nardytoju laive „SS Kittiwake" ir buvo įgijęs leitenanto laipsnį. Tačiau jis galiausiai buvo priverstas palikti tarnybą po to, kai 1955 metais dvi savaites patyrė tardymą dėl savo seksualinės orientacijos.

Provided by author, Daniel Nicoletta

Galiausiai vyras tapo vienu pirmųjų atvirų homoseksualių politikų, 1977 metais išrinktų į San Fransisko stebėtojų tarybą. Tačiau H. Milką nušovė Danas White'as.

„Per ilgai jūreiviai, tokie kaip leitenantas Milkas, buvo priversti likti šešėlyje arba, dar blogiau, buvo priversti palikti mūsų mylimą karinį jūrų laivyną“, – sakė C. Del Toro.

Harvey Milk garbei pavadintas laivas | AP nuotr.


Ilgus metus Jungtinėse Amerikos Valstijose galiojo tvarka, draudžianti atvirai apie savo homoseksualumą prakalbusiems asmenims priklausyti ginkluotosioms pajėgoms. 2011 metais JAV prezidentas Barackas Obama priėmė tvarką, pagal kurią ir LGBTQ+ asmenys gali nebeslėpti informacijos apie savo seksualinę orientaciją.
Naujesnė Senesni