Susilaukti vaiko siekianti bričių pora pasiruošusi kovai teisme: pyktį sukėlė „gėjų mokesčiai"

Susituokusios homoseksualios moterys pradėjo svarbią bylą prieš Jungtinės Karalystės Nacionalinę sveikatos tarnybą (angl. National Health Service), praneša „The Guardian".

Megan Bacon-Evans  ir Whitney | Nuotraukos šaltinis: independent.co.uk

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Influencerės Megan Bacon-Evans (34 m.) ir jos žmona Whitney (33 m.) pakilo į kovą po to, kai buvo šokiruotos ir sugniuždytos dėl kilusių kliūčių dirbtinio apvaisinimo srityje. Pora jaučiasi finansiškai baudžiama dėl seksualinės orientacijos.

Nacionalinės sveikatos tarnybos taisyklės numato, kad tos pačios lyties moterų poros ir vienišos moterys, gaudamos pagalbą dėl apvaisinimo, turi susimokėti už tuziną procedūrų tam, kad įrodytų medicininį nevaisingumą. Šios procedūros kainuoja maždaug 30 tūkst. svarų. Tuo metu heteroseksualioms poroms keliamas reikalavimas mėginti pastoti dvejus metus, o nepavykus - jau suteikiama dirbtinio apvaisinimo paslauga.

Išlaidos už papildomas procedūras populiariai visuomenėje vadinamos „gėjų mokesčiais".

Tuo metu Nacionalinė sveikatos tarnyba neigia diskriminavusi moterų porą.

Pirmadienį poros advokatų kontora „Leigh Day" kartu su Didžiosios Britanijos Nėštumo konsultacijų tarnyba kreipėsi dėl bylos į teismą ir nurodė, kad šis atvejis demonstruoja, kad tos pačios lyties poros diskriminuojamos pagal Lygybės aktą ir Europos konvencijos 8 bei 14 straipsnius.

Tikimasi, kad sausio mėnesį byla galėtų būti nagrinėjama Aukščiausiojo Teismo administraciniame skyriuje.

Per ketverius metus M. Bacon-Evans ir jos žmona Whitney už donoro spermą ir privalomus išankstinio apvaisinimo tyrimus jau išleido 8 tūkst. svarų.

O štai teisminis procesas gali atsieiti maždaug 10 tūkst. svarų. Pora pradėjo lėšų rinkimo akciją galimiems teisiniams mokesčiams padengti ir paragino LGBTQ+ bendruomenę paremti šią bylą.

M. Bacon-Evans teigia: „Tai darome dėl kiekvienos LGBTQ+ poros, kuri turėjo palaidoti savo viltis ir svajones sukurti šeimą. Laikas baigti diskriminaciją ir sveikatos priežiūros sistemoje vienodai traktuoti poras".

Advokatų kontoros „Leigh Day" atstovė Anna Dews teigia, kad jei byla bus laimėta, tai sukurs teisinį precedentą.

„Vaisingumo lygybės“ organizacijos atstovai tvirtina, kad sveikatos priežiūros politika, įvesta Jungtinėje Karalystėje, baudžia LGBTQ+ ir mažas pajamas gaunančius asmenis, verčia daugelį žmonių griūti į skolas arba imtis pavojingų, nereglamentuojamų internetinių sandorių. Be to, tokiems asmenims taip pat gresia seksualinė prievarta, ligos arba kova dėl vaiko auginimo.

Birželį paskelbtoje Didžiosios Britanijos nėštumo konsultavimo tarnybos (BPAS) ataskaitoje konstatuota, kad JK ir Šiaurės Airija numatė milžiniškas finansines kliūtis LGBTQ+ šeimoms ir vienišoms moterims.

„Šie apribojimai prilygsta LGBTQ+ šeimų mokesčiui, o poveikis gali būti tikrai pražūtingas. Pokyčiai reikalingi skubiai. Didžiuojamės galėdami stovėti kartu su Whitney ir Megan jų kovoje už vaisingumo lygybę. Sveikiname jų drąsą viešai dalijantis tokia asmenine kova", - teigė BPAS embriologijos direktorė Marta Jansa Perez.

Dar 2019 metais tuometinis sveikatos sekretorius Mattas Hancockas pažadėjo atlikti vaisingumo sektoriaus apžvalgą teigdamas, kad „seksualinė orientacija neturėtų būti veiksnys norint" gauti dirbtinio apvaisinimo paslaugas.
Naujesnė Senesni