Atsiimti apdovanojimą Prezidentūroje Andrius nusprendė dėvėdamas LGBTQ+ palaikymo simbolį

Antradienį prezidentas Gitanas Nausėda apdovanojo Konstitucijos egzamino nugalėtojus. Vienas jų - Andrius Tumėnas - apdovanojimo atsiimi atvyko dėvėdamas LGBTQ+ palaikymo simboliu laikomos vaivorykštės spalvų kaukę. Tai socialiniuose tinkluose sulaukė gausybės dėmesio.

A. Tumėnas su prezidentu susitiko dėvėdamas vaivorykštės spalvų kaukę | Roberto Dačkaus nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

G. Nausėdos politika LGBTQ+ teisių klausimu yra itin kritikuojama žmogaus teisių gynėjų. Pastarieji kaltina šalies vadovą ne tik lyderystės nesiėmimu, tačiau net ir siunčiamomis homofobiškomis žinutėmis. Mat G. Nausėda yra sveikinęs šeimų gynimo maršo dalyvius bei teigęs darysiąs viską, kad Kauno LGBTQ+ eitynėse rudenį iškelti reikalavimai nebūtų įgyvendinti.  

Vis tik spalio mėnesį G. Nausėda susitiko su LGBTQ+ vaiko mama Rasa Račiene. Tiesa, buvusiam LGBTQ+ teisių aktyvistui, dabartiniam Seimo nariui Tomui Vytautui Raskevičiui, panašu, prezidentūros durys yra užvertos - šalies vadovas nenori su juo nei susitikti, nei priėmė parlamentaro jam simboliškai atsiųstą picą, kurią prezidentas prieš tai gyrėsi valgąs su savo LGBTQ+ draugais. 

Be to, prezidentas G. Nausėda iki šiol nė karto neįsisegė ir LGBTQ+ ženkliuko, nors rinkimų kampanijos metu žadėjo tą padaryti. Vis tik Prezidentūroje vaivorykštės vėliava pasirodė. Dėvėdamas veido kaukę, išmarginą LGBTQ+ palaikymo simboliu, vienas iš Konstitucijos egzamino nugalėtojų iš G. Nausėdos rankos atsiėmė apdovanojimą.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad savo pavyzdžiu rodote, kaip reikia branginti šalies pagrindinį įstatymą ir puoselėti pilietiškumą. Tikiu, kad Konstitucijos egzaminas gali toliau plėstis, suburti vis daugiau Lietuvos gyventojų ir reikšmingai prisidėti prie piliečių sąmoningumo ugdymo. Lietuva yra mūsų namai, kurios pamatus turime pažinti, kad galėtume juos saugoti ir ginti“, – apdovanojimų metu sakė šalies vadovas.

Kaip praneša prezidentūros kanceliarija, šiemet apdovanoti Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzamino nugalėtojai yra šie:

„5–6 klasių“ grupėje: Edgaras Užer (Kupiškio r. Noriūnų Jono Černiaus pagrindinė mokykla), Greta Januškaitė (Druskininkų „Atgimimo“ mokykla), Ieva Nida Aleksevičiūtė (Kauno Simono Daukanto progimnazija);

„7–8 klasių“ grupėje: Juta Januškaitė (Druskininkų „Atgimimo“ mokykla), Emilija Vasiljevaitė (Ignalinos gimnazija), Gintarė Jurčiukonytė (Šalčininkų r. Eišiškių gimnazija);

„9–10 klasių“ arba „I–II gimnazijos klasės“ grupėje: Taja Tamkevičiūtė (Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija), Artūras Timofejevas (Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazija), Markas Mikalkėnas (Joniškio „Aušros“ gimnazija);

„11–12 klasių“ arba „III–IV gimnazijos klasės“ grupėje: Gabija Januškaitė (Druskininkų „Ryto“ gimnazija), Ugnė Grybauskaitė (Vilniaus licėjus), Gabrielius Tumas (Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija);

„LR piliečių ir gyventojų“ grupėje: Jolita Talalė, Martynas Raila, Vitalija Varnaitienė;

Geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis: Andrius Tumėnas (Suomija);

„Teisinį išsilavinimą turinčių ar teisę studijuojančių“ grupėje: Simonas Mikšys, Rūta Steponėnienė, Dainius Kononovas;

Kaip aktyviausia šių metų mokykla apdovanota Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija.
Naujesnė Senesni