Raskevičius siūlo vietoje žodžio „neįgalus" vartoti kitą sąvoką

Gruodžio 3-ąją minima Tarptautinė neįgaliųjų diena. Buvęs LGBTQ+ teisių aktyvistas, dabar parlamentaro pareigas einantis Tomas Vytautas Raskevičius siūlo nevartoti žodžio „neįgalus".

Tomas Vytautas Raskevičius ir Monika Ošmianskienė | facebook.com/raskevicius2021

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Apie skirtingą galią turinčius žmones ragina kalbėti jautriau

Socialiniame tinkle „Facebook" paskelbtame įraše matyti Seimo narys, plevėsuojantis LGBTQ+ teisių palaikymo spalvomis - vaivorykšte - išmarginta vėliava, o šalia jo - „Laisvės frakcijos" atstovė Seime Monika Ošmianskienė, sėdinti vėžimėlyje. 

„Tarptautinės neįgaliųjų dienos proga matau daug deklaratyvių pareiškimų, ko dar nepadarėme ir ką dar reikia padaryti, kad mūsų bendrapiliečiai Lietuvoje galėtų gyventi oriai.

Viena iš gerų vietų pradėti - sąvoką „neįgalusis" sąmoningai visuose kontekstuose keisti sąvoka „skirtingą galią turintis asmuo". Juk kiekvieno iš mūsų galią ar (ne)galią lemia ne mūsų skirtumai, o aplinkos, kurioje gyvename, pritaikomumas ir prieinamumas.

Ačiū visiems skirtingą galią turintiems herojams, kurie kiekvieną dieną mus moko gyventi drąsiau, garsiau ir oriau", - rašo Seimo narys.

Seimo pirmininkė: šiandien gera diena pradėti keisti požiūrį

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Tarptautinę neįgaliųjų dieną kviečia kiekvieną apsidairyti ir įvertinti, kaip atrodytų pasaulis, jeigu tektų gyventi su viena ar kita negalia, rašoma pranešime spaudai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.


„Deja, bet dar per didelei visuomenės daliai patogu nematyti neįgalių žmonių. Ne tik juos ignoruojant, bet kartais net ir priešinantis centrų kūrimui kaimynystėje ar kitokioms iniciatyvoms. Galime prikurti programų ir adaptuoti įvairiausius teisės aktus, bet jie nepakeis mūsų vidaus, jeigu nenorėsime patys. Netapsime laiminga visuomene, kol bus, kas stebėsis, kodėl tiek dėmesio padėti savarankiškai gyventi negalią turintiesiems, kol bus manoma, kad proto negalia kelia grėsmę.

Padėdami kiekvienam, padedame ir sau. Nereikia ugdyti pakantumo, reikia ugdyti supratimą, kad visi nusipelnėme gyventi laimingai. Nekurkime dirbtinių barjerų, nes nė vienas nežinome, kokia nelaimė ar liga gali pasodinti į vežimėlį arba kuri šeima susilauks vaikelio, kuriam reiks daugiau dėmesio. Šiandien gera diena pradėti keisti požiūrį“, – linki Seimo Pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.
Naujesnė Senesni