Ar tikrai Suomijos parlamentarė teisiama tik dėl Biblijos citatų?

Praėjusį pirmadienį Helsinkio apylinkės teismas pradėjo teismo procesą dėl kaltinimų Suomijos parlamento narei Päivi Räsänen ir evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupui Juhana Pohjola dėl neapykantos kalbos prieš LGBT bendruomenę.

Päivi Räsänen | Stop kadras

Jūratė Griškėnaitė

vertėja

P. Räsänen kaltinama vartojusi įžeidžiančią kalbą Suomijos Liuterio fondo publikuotame buklete, socialinių tinklų įrašuose ir pokalbių laidos per radiją metu. Minėtojo fondo leidyklos vyr. redaktorius J. Pohjola kaltinamas bukleto viešinimu.
 
Už pažeidimus prokuratūra prašo teismo skirti baudas: P. Räsänen – 120, o J. Pohjolai – 60 dienų pajamų dydžio ir mažiausiai 10 tūkst. eurų – fondui. Be to, reikalaujama pašalinti tekstą iš interneto ir nurodytas radijo pokalbio su politike dalis.
 
Kaltintojai aiškina, kad paprasčiausias Biblijos citavimas nebūtų laikomas nusikalstamu, tačiau tokiomis gali tapti atitinkamos interpretacijos ir nuomonės, jei jos nukreiptos prieš konkrečią žmonių grupę. Atkreipiamas dėmesys į bukletą pavadinimu „Jis sukūrė juos kaip vyrą ir moterį“, kuriame, kaip teigiama, P. Räsänen nemoralų elgesį ir vaikų tvirtinimą sieja su homoseksualia orientacija, vadina ją „psichoseksualinio vystymosi sutrikimu“. Įvairūs šiame leidinyje daromi pareiškimai esą formuoja menkinantį požiūrį į homoseksualius žmones, taip pažeidžiant jų orumą ir galimai skatinant netoleranciją ir neapykantą jų atžvilgiu. Argumentuojama, kad dėl šių priežasčių tokio pobūdžio pareiškimams negali būti taikoma saviraiškos ir religijos laisvės apsauga.
 
Kaltintojai pabrėžė, kad teismo proceso esmė nėra religiniai įsitikinimai, tačiau jais prisidengiant negalima pateisinti daromų pažeidimų. Anot jų, politikės pareiškimai yra tipinis krikščionių ekstremistinio mąstymo pavyzdys.
 
Atsakovų gynėjas teigia kaltintojus iškraipius faktus ir ištraukus informaciją iš konteksto. Esą buklete rašoma apie tai, kad su visais žmonėmis privalu elgtis vienodai, nepaisant jų lytinės orientacijos. Esą radijo pokalbyje politikė pasisakė taip pat. Gynėjas teigia, kad tai - pirmoji byla Suomijos istorijoje, kai atsakovas kaltinamas kurstęs neapykantą prieš žmonių grupę kviesdamas gerbti jų teises.

Argumentuojama, kad politikė ragino nekęsti ne žmonių, o jų veiksmų.
 
Politikė taip pat kaltinama dėl pasisakymų socialiniuose tinkluose, kur iliustracijai panaudojo ir Biblijos ištrauką. Ji kritikavo religinės bendruomenės parodytą palaikymą „Pride“ eitynėms. 2019 m. įraše ji klausia, kaip bažnyčia gali laikyti pasididžiavimu (angl. pride) tai, kas Biblijoje vadinama „nuodėme“ bei „pasibjaurėjimu“. Nors pagrindine savo gynybos linija moteris pasirinko religijos ir saviraiškos laisvę, dėl kurių pasiskelbė kovosianti tiek, kiek reikės, o į teismo posėdį atėjo nešina Biblija, panašu, kad ji nematė reikalo suteikti tokių pat laisvių kitiems tikintiesiems, savaip interpretuojantiems Raštą ir pasirinkusiems tolerancijos kelią.
 
Kaltintojai pabrėžė, kad teismo procesas turėtų vykti remiantis pasaulietine teise, o ne Biblija.
Remiantis equality.fi, pagal Suomijos baudžiamąjį kodeksą neapykantos kalba yra tokia, kuri nukreipta į konkretų asmenį arba tam tikra savybe išsiskiriančių gyventojų grupę. Kodekse nurodomiems požymiams priskiriama ir lytinė orientacija.

Kitas teismo posėdis numatytas š.m. vasario 14 d.
Naujesnė Senesni