Sužinojus šio vitražo istoriją, nukrečia šiurpas. Prancūzijos katalikus krečia pedofilijos skandalas

Pedofilijos skandalai toliau krečia Prancūziją. Šįkart sujudimas kilo Liono vyskupijoje, kai paaiškėjo, kad „Bažnyčių Pikasu“ vadinto kunigo Lui Ribo (Louis Ribes) sukurtiems paveikslams ir vitražams pozavo jo seksualinės prievartos aukos.

Vitražo „Sūnus palaidūnas" užkulisiai slepia baisią istoriją | Nuotraukos šaltinis: nouveaulyon.fr


Valdas Gabrys, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Bažnyčiose jau nukabinti pirmieji paveikslai – iš viso jų apie penkiolika, bet dvasininkai nežino, ką daryti su visoje Prancūzijoje žinomais vitražais, nes jų demontavimui reikalingas savivaldybės leidimas, mat Prancūzijoje maldos namai nuo 1905 m. priklauso valstybei. Šie vitražai dar 2020 m. buvo įtraukti į Kultūros paveldo dienų programą.

Vienas iš 1994 m. mirusio kunigo aukų – Lukas – pasakojo, kad kunigo prievartą patyrė 1972 m. būdamas vos aštuonerių. Kunigas jį išnaudojo iki kol jam sukako 14 metų. Jis pozavo Liono šv. Katrinos bažnyčioje esančiam vitražui „Sūnus palaidūnas“. Jame vaizduojamas berniukas, klūpantis priešais dvasininką, o jo veidas atsiduria ties kunigo tarpkoju. Sužinojus Luko istoriją, į vitražą be šiurpulio neįmanoma žiūrėti. Lukas kunigui pozavo nuogas leidus tėvams, džiūgaujantiems, kad jų sūnų pasirinko toks garsus kunigas. Pasak liudininkų, L. Ribas aukų tylą nusipirkdavo dovanomis, kurių jų tėvai, dažniausiai neturtingi, negalėdavo sau leisti.

Nors teigiama, kad bažnyčios vadovai apie L. Ribo nusikaltimus sužinojo tik 2021 m., kita kunigo auka – Anika – nesuvokia, kaip to nebuvo galima pastebėti anksčiau, bent jau iškart po kunigo mirties. „Kai jie peržiūrinėjo jo daiktus, tikrai rado dalykėlių. Buvo nuogų vaikų eskizai, nuogų vaikų nuotraukos, kartais nepadoriose pozose. Ant jų buvo užrašyti mūsų vardai! Argi, įprastai, nekyla klausimų, kai randami tokie dalykai?“, – retoriškai klausė Anika.

Manoma, kad kunigo aukų gali būti per 50.

Parengta pagal Religion Digital, Nouveau Lyon, France Bleu ir kt.
Naujesnė Senesni