Danijoje susituokę vyrai pasipiktino Lietuvos migracijos pareigūnais: apkaltino noru pasipinigauti ir diskriminacija dėl seksualinės orientacijos

Užsienyje susituokę ir Lietuvoje gyvenantys vyrai pasipiktino Migracijos departamento pareigūnų darbu. Vienas iš sutuoktinių – užsienietis, tad jam reikalingas leidimas gyventi Lietuvoje. Tačiau vyrui mėginant jį gauti, teko pereiti biurokratinius iššūkius. Pora pasijuto diskriminuojama dėl seksualinės orientacijos. Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė sausio pradžioje dėl šios situacijos paskelbė sprendimą. 

Vyras teigė, kad jeigu laiku nebūtų priimtas sprendimas, jo sutuoktiniui tektų palikti Lietuvą. Pora pasijuto diskriminuojama dėl seksualinės orientacijos | Asociatyvus jarmo.net koliažas

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Nesuteikė informacijos

Į LGKT kreipęsis asmuo nurodė, kad su partneriu 2021 metų rugpjūčio mėnesį Danijoje sudarė teisėtą santuoką. Anot jo, iki šiol sutuoktinis, kuris yra Rusijos Federacijos pilietis, turėjo laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, nes dirbo.

Skunde vyras teigė, kad praėjusių metų rugpjūčio 31-ąją Migracijos departamentui buvo pateiktas prašymas suteikti leidimą gyventi Lietuvoje pagal šeimos susijungimo pagrindą. Tačiau, anot jo, prašymas laiku nebuvo pradėtas nagrinėti, nors atsakymas skubos tvarka turėjo būti gautas per 2 mėnesius.

Pasak skundo autoriaus, Migracijos departamentas vengia pateikti informaciją – nepaaiškinta, kad prašymo nagrinėjimas yra atidėtas.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


Tuo metu Migracijos departamentas paaiškinime LGKT nurodė, prašymas suteikti informaciją nebuvo pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu, todėl vyrui buvo pateikta tik bendro pobūdžio informacija apie prašymų išduoti leidimus laikinai gyventi nagrinėjimo terminus.

Mano, kad Migracijos departamentas norėjo „pasipinigauti"

Skundą parašiusio vyro teigimu, jo sutuoktinio darbovietėje buvo įdarbinta užsieniečių iš Uzbekistano, kurie pateikė prašymus dėl leidimo gyventi Lietuvoje panašiu metu, o atsakymus į šiuos prašymus gavo greičiau.

Vyras skunde nurodė manantis, kad jis ir jo sutuoktinis yra diskriminuojami dėl homofobiškų pažiūrų.

Asociatyvi Arthur zKrause/Unsplash.com nuotr.


Skundo autorius pabrėžė, kad jeigu laiku nebūtų pateiktas Migracijos departamento sprendimas, jo sutuoktinis privalėtų palikti Lietuvą. Anot jo, laukimo periodu sutuoktinis privalėjo papildomai sumokėti už papildomą vizą. Vyras įtaria, jog tokiu būdu Migracijos departamentas galėjo tyčia sukelti tokią situaciją, kad „pasipinigautų“.

Kaltinimų gynėsi

Migracijos departamentas paaiškinime nurodė, kad leidimas laikinai gyventi skundo autoriaus sutuoktiniui buvo įteiktas 2021-11-15 d. 

Migracijos departamentas taip pat pabrėžė, kad vyro sutuoktinio prašymą išduoti leidimą laikinai gyventi nagrinėjo 9 dienomis ilgiau nei nustatytas terminas ne dėl lytinės orientacijos, o dėl paskelbtos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos visoje šalyje, kilusios po masinio užsieniečių antplūdžio, kuris tiesiogiai paveikė Migracijos departamento darbą.

„Migracijos departamentas, priimdamas sprendimą dėl leidimo laikinai gyventi išdavimo <...> nevertina, ar santuoka yra sudaryta tarp skirtingos ar tos pačios lyties asmenų, yra vertinamas tik sudarytos santuokos teisėtumas", – dėstoma Migracijos departamento atsakyme LGKT. 

Biurokratizmas

Lygių galimybių kontrolierė B. Sabatauskaitė nusprendė skundą pripažinti nepagrįstu, bet prakalbo apie biurokratizmą. 

Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Biurokratizmas – tokia pareigūno veika, kai vietoj reikalų sprendimo iš esmės laikomasi nereikalingų ar išgalvotų formalumų, nepagrįstai atsisakoma spręsti pareigūno kompetencijai priklausančius klausimus, vilkinama priimti sprendimus ar atlikti savo pareigas bei kitaip blogai ar netinkamai valdoma", – pažymėjo kontrolierė ir nurodė, kad skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo ar biurokratizmo nagrinėja Seimo kontrolierius.



Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni