G. Nausėda neatitinka vakarietiško supratimo apie kairumą. Tą išduoda jo požiūris į LGBTQ+ asmenų teises

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda kartais vadinamas kairiuoju. Tačiau jo požiūris į kai kurias žmogaus teisių temas neretai pritrenka – prezidentas sveikina šeimų maršo dalyvius užuot išreiškęs palaikymą LGBTQ+ bendruomenei, vangiai pasisako apie tai, kad reikėtų užtikrinti ir LGBTQ+ asmenų laisves bei teises. Nejaugi tai kairumas? 

Gitanas Nausėda | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Neatitinka vakarietiško supratimo

Skelbiama, kad ELTA užsakymu tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" atliktoje apklausoje 16,9 proc. respondentų norėtų matyti G. Nausėdą prezidentu ir antrą kadenciją. Apklausos metu žmonėms nebuvo pateiktas sudarytas sąrašas – jie patys galėjo įvardyti savo pasirinktą politiką. Dabartinis šalies vadovas sulaukė daugiausiai apklaustųjų dėmesio.

G. Nausėda kartais linksniuojamas tarp kairiųjų kandidatų, kurie galėtų siekti prezidento posto ir ateinančiuose rinkimuose. Tačiau ar G. Nausėda tikrai kairysis? 

Vilniaus politikos analizės instituto Medijų ir demokratijos programos vadovas Donatas Puslys, kalbėdamas su lrt.lt, pabrėžė, kad Lietuvoje išgyvenama politinės kairės krizė, lyderystės trūkumas.

Anot jo, G. Nausėda ekonomiškai yra kairysis politikas. Esą tai rodo užsibrėžti tikslai vystant gerovės valstybę, dėmesys skiriamas tiems, kurie laikoma mažiau pasiturinčiais.

„Bet, kita vertus, ar galime kairiosiomis idėjomis laikyti tam tikras jo moralines nuostatas? Jeigu kalbame vakarietiška prasme apie kairumą, tai jis yra apie emancipaciją, moterų įgalinimą, feminizmą, LGBT teises. Šiuo atveju G. Nausėda neatitinka vakarietiško supratimo“, – kalbėjo D. Puslys, rašo lrt.lt

Būtų vetavęs

Prezidentas dar praėjusių metų vasarą pareiškė, kad jeigu Seimas būtų priėmęs Partnerystės įstatymą, būtų jį vetavęs. G. Nausėda sakė, kad partnerystės apibrėžimas pernelyg panašus į šeimos apibrėžimą, nors Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, kad šeima neutrali lyčiai, kitaip tariant, ją gali sudaryti ir tos pačios lyties asmenys. 

Praėjusių metų pabaigoje Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys įsisegė LGBTQ+ palaikymo simbolį – vaivorykštės spalvų ženkliuką. Ta proga portalas lrytas.lt prisiminė, kad vaivorykštės spalvų ženklelį ne kartą LGBTQ+ bendruomenės yra ragintas įsisegti prezidentas Gitanas Nausėda. Jis buvo pažadėjęs tai padaryti rinkimų kampanijos metu 2019 metais, tačiau šio pažado kol kas netesėjo.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni