Lietuvos šeimų sąjūdis ir Raskevičius susitiko teisme: politikas kaltinamas garbės ir orumo įžeidimu

Pirmadienį Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius apsilankė Vilniaus miesto apylinkės teisme. Politiką į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo padavė Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius.

Tomas V. Raskevičius | Seimo kanceliarijos nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Apie tai, kad pirmadienio rytą įvyko teismo posėdis, savo socialinio tinklo „Facebook" paskyroje pranešė pats politikas. Jis rašė: Kaip prasideda Jūsų pirmadienio rytas? Mes tai TEISME prieš maršistus!". 

Momentinė ekrano kopija


Komentatoriams pasidomėjus, dėl ko T. V. Raskevičius atsidūrė teisme, šis atsakė, jog vyksta posėdis dėl garbės ir orumo įžeidimo. 

Viešojoje erdvėje dar praėjusiais metais pasirodė informacija apie tai, kad Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovas Raimondas Grinevičius padavė politiką į teismą, mat T. V. Raskevičius pareiškė, jog daugelis peticijoje, kuria raginama jį atšaukti iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų, esančių parašų tėra suklastoti. 

R. Grinevičius kaltina T. V. Raskevičių, jog pastarasis šiais žodžiais pažemino peticijos autorius. O štai anti-LGBTQ+ judėjimo - šeimų maršo - ruporu tapęs leidinys „Vakaro žinios" pabrėžia, jog neva peticija buvo reikalaujama atstatydinti T. V. Raskevičių, nes šis esą atstovauja tik LGBTQ+ bendruomenę. 

Seimo pirmininkė susitinka su R. Grinevičiumi ir kitais Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovais | Seimo kanceliarijos nuotr.


Tuo metu teisės ekspertai dar praėjusių metų pradžioje, kai peticijos autoriai ėmė skelbti surinkę virš 300 tūkst. piliečių parašų prieš T. V. Raskevičių, pareiškė, jog parašai neatitinka peticijai keliamų reikalavimų – peticija iš esmės nėra pasirašyta nei fiziniais, nei elektroniniais parašais. 

Be to, teigiama, kad peticijoje keliamas reikalavimas yra mažų mažiausiai antikonstitucinis, mat Seimo narys neįtinka vien dėl to, kadangi yra homoseksualios seksualinės orientacijos.

Be kita ko, teigdamas, jog peticijoje parašai suklastoti, T. V. Raskevičius teigė besirėmęs LRT tyrimu. Žurnalistai išsiaiškino, kad peticijoje, kuri perduota Seimo kanceliarijai, esantis žmonių vardų ir pavardžių sąrašas gali būti sugeneruotas programos. 

LRT skelbia, kad parašų rinkimo akcijos metu Edinburgo universiteto studentu prisistatęs Ignas Šakuro nusiuntė net 295 tūkst. kompiuterio sugeneruotų vardų ir pavardžių peticijos iniciatoriams. Vaikinas tikino taip siekęs atskleisti saugumo spragas. 

Studentas LRT pateikė ir sugeneruotų vardų bei pavardžių sąrašą. Seimo kanceliarijos šaltiniai LRT žurnalistams perdavė peticijos autorių sąrašą. Paaiškėjo, kad abu sąrašai sutampa. 

„Tiesiog pasirašėme kodą, kuris pagamina gan realistišką parašą ir jį pateikia „Google Forms“ (platforma, kurioje buvo renkami parašai – LRT.lt), iš vieno kompiuterio galima neribotai iš esmės paleisti. Mes paleidome su viltimi, kad jie pamatys, jog surinko nerealų parašų skaičių, ir kad akcija neįvyks. Bet išėjo ne visai taip, kaip tikėjomės“, – sakė I. Šakuro, rašo lrt.lt


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni