Romas Zabarauskas. Beata Tiškevič, ačiū, kad esi!

Mano manymu, Beata – geriausia kas galėjo nutikti Lietuvos pramogų pasauliui, sugebėjusi laiku nukreipti televizijos ir savo charizmos dėka sutelktą masinį dėmesį į feminizmo, emancipacijos, psichologinės gerovės idėjas. 

Beata Tiškevič | Offcalt/flickr.com nuotr.

Romas Zabarauskas

Kino režisierius

Beatos atviras bestseleris „Vyvenimas“, „Nebegėda" projektas – tarsi gaivus oro gurkšnis Lietuvos viešojoje erdvėje, dūstančioje nuo seksizmo, savidestrukcijos (į kurį įeina neatsakingas alkoholio vartojimas ir nenoras pripažinti savo psichologinių problemų) ir tiesiog buko tradicionalizmo. 

Svarbiausia, jog Beata sugeba pasiekti masinę auditoriją ir populiarinti vakarietiškose demokratijose įprastas idėjas. Tikiu, jog ne vieną pilietį tai įkvepia domėtis dar išsamiau – kaip ir pati Beata gilina žinias studijuodama psichologiją.
 
Visuomenei reikia duonos ir žaidimų, o seksistinei visuomenei gardžiausias žaidimas – dviejų žinomų moterų vieši konfliktai. Tad Edita Mildažytė pramogų parūpino su kaupu. Nors įvairūs radistai kasdien klausinėja neatsakingai, vulgariai ir provokuojančiai, Editos tonas žymiojoje laidoje su Beata – jau stebina, nes juk moteris esame pripratę matyti mandagesnes. Toks kontrastas Lietuvoje – ne naujas. Kai kurios žinomos moterys jau pasidarė išvadą, kad visi lygūs būti roko žvaigždėmis, tad tebūnie laisvė vulgarumui, keiksmažodžiams ir įžeidinėjimams. Visuomenė dėl to tikrai „neatšauks“ – tik „rebrandins“ ir stebės su dar godesniu susidomėjimu. Telieka rinktis, kokį įvaizdį pačiai norisi puoselėti – ir kokį indėlį Lietuvai palikti.

Tik noriu dar sureaguoti į Editos Mildažytės išsakytas mintis, jog ši nori „nelygių teisių“: „Aš noriu, kad mane praleistų pro duris, aš noriu, kad mane gerbtų ir mylėtų ir t.t. ir t.t.“ 

Tai tik noriu pasakyti, kad šiuolaikinėje visuomenėje įsigalėjantis feminizmas tikrai nėra prieš tai. Jei jus tai veža, tai jūs tikrai galite ieškoti vyro ar vyrų, kurie jus praleistų pro duris, elgtųsi galantiškai, apmokėtų sąskaitas restorane. Juolab, kodėl turėtų nemokėti, kol moterys uždirba mažiau! Bet tai tiesiog jau tėra jūsų asmeninis noras, o ne visai visuomenei primetama norma. Visuomenė stengiasi vaduotis iš lyčių mašinų, kad žmogus galėtų save atskleisti ne vien per savo lyties tapatybę, kad ir kokia ji būtų svarbi – ir kad priklausymas vienai ar kitai lyčiai tų pačių durų įvairiose aplinkybėse galantiškai neužtrenktų.

Džiaugiuosi, kad Lietuvoje kyla tokios brandžios diskusijos. Nors gali pasirodyti, jog Edita Mildažytė sulaukė gausios kritikos, tačiau iš tiesų gyvename visuomenėje, kur kasdien „atšaukiami“ Beatos Tiškevič idėjas palaikantys žmonės, ar tiesiog net niekada nėra „pašaukiami“, kad mus būtų galima „atšaukti“. Sąmoninga diskusija apie feminizmą suteikia vilties, kad galime dar atsikovoti Lietuvą.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni