„Ramaus būdo, bet kartais užsiplieskia". Panevėžio apylinkės teismas nuteisė žudyti LGBTQ+ asmenis raginusį Laimoną V.

Biržuose gyvenantis Laimonas V. praėjusių metų pabaigoje nuteistas už neapykantos kurstymą. Mechanizatoriumi dirbantis vyras internete parašė komentarą, dėl kurio jam teko stoti prieš Panevėžio apylinkės teismą.

Panevėžio apylinkės teismas | panevezio.teismai.lt nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Paaiškėjo, kad raginimas smurtauti buvo parašytas dar 2019 metais, kai Vilniuje įvyko „Baltic Pride" eitynės.

Kaltinamasis Laimonas V. kaltu prisipažino visiškai ir teisme nurodė, kad „Facebook“ paskyrą susikūrė maždaug prieš tris ar keturis metus, bet komentuoti po įvairiais straipsniais stengiasi kuo mažiau.

Vyras aiškino, kad kada ir kokiame socialiniame tinkle pamatęs informaciją apie LGBT+ bendruomenės organizuotas 2019 m. „Baltic Pride“ eitynes, jis esą tikrai nepamena.

Laimonas V. neslėpė po įrašu apie LGBTQ+ bendruomenę parašęs:„Zudyt jus“. Vyras teigė, kad tokią frazę jis parašė, nes buvo nepatenkintas, kad LGBTQ+ asmenys „viešinasi ir kelia tokias eitynes".

Laimonas V. sakė komentarą parašęs spontaniškai, dėl to nuoširdžiai gailisi. Vyras patikino ateityje taip nebesielgsiantis.

Teisme parodymus davė ir liudytoju pripažintas vyras, pranešęs apie šį komentarą. Jis teigė, kad įvykus eitynėms Vilniuje jos sulaukė nemažai žiniasklaidos dėmesio. Vienoje žmogaus teisių organizacijoje dirbantis pranešėjas tikino nusprendęs patikrinti vykusių tiesioginių transliacijų komentarus siekiant surasti neapykantos kalbos apraiškų.

Jis teigė radęs ir teisėsaugai perdavęs daugiau nei 100 komentarų, kurie galėtų būti laikomi neapykantos kalbos apraiškomis. Atrinkdamas komentarus, jis pranešime nurodė vartotojų vardus, komentarų turinį, nuorodas į vartotojų profilius, nuorodas į pagrindinį turinį. Policijai buvo pateiktos ir ekranų nuotraukos. 2019 metų birželio 9-ąją šis jo sudarytas sąrašas elektroniniu paštu buvo perduotas Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

Dėl vieno komentaro tyrimą atlieka ir Karo policija, mat yra pagrindo įtarti, kad to komentaro autorius priklauso Lietuvos karinėms struktūroms.

Teisme taip pat liudijęs Laimono V. draugas teigė, kad kai buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą, kaltinamasis suprato, kad gresia baudžiamoji atsakomybė, tad labai pergyveno ir gailėjosi, jog rašė komentarą apie kitos orientacijos asmenis. Vyriškis teigė, kad Laimonas V. yra ramaus būdo, bet kartais užsiplieskia, sureaguoja į tam tikrus jam nepatinkančius komentarus.

Tyrimą dėl šio komentaro atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Biržų rajono policijos komisariato pareigūnai.

Specialistai padarė išvadą, kad Laimono V. parašytas komentaras yra niekinantis homoseksualius asmenis, komentare yra propaguojama smurto idėja, nukreipta prieš homoseksualių asmenų grupę.

Panevėžio apylinkės teismo teisėjas Dainius Strautininkas nusprendė Laimoną V. pripažino kaltu dėl neapykantos kurstymo ir už šį nusikaltimą jam skyrė jam galutinę 4 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant jį per šį laikotarpį dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, mokytis.

Su visa teismo paskelbta medžiaga susipažinti galima čia: 2021-12-14 Panevėžio apylinkės teismo baudžiamasis įsakymas
Naujesnė Senesni