Su LGBTQ+ bendruomene susidoroti kursčiusio komentatoriaus byla: apie teismo posėdį nukentėjusysis sužinojo likus pusvalandžiui

Prieš Lietuvą bylą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) laimėjęs Pijus Beizaras susiduria su naujais iššūkiais. Apie prieš jį ir jo buvusį vaikiną nutaikytus homofobiškus komentarus teisėsaugai pranešęs jaunuolis ne visuomet suspėja dalyvauti teismo posėdžiuose, mat apie juos yra informuojamas likus visai nedaug laiko iki posėdžių pradžios. 

„Facebook" ir teismai.lt nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dar 2014 metais prasidėjusi istorija, kai „Facebook" paskyroje paskelbęs bučinio su buvusiu vaikinu nuotrauką P. Beizaras sulaukė neapykantą kurstančių komentarų, bet teisėsauga įvykį tąkart atsisakė tirti, nenustoja stebinti. Nors Lietuva dėl grasinančių, neapykantą LGBTQ+ bendruomenei skatinančių komentarų toleravimo jau pralaimėjo bylą, teisėsauga, P. Beizaro įsitikinimu, ne visuomet ir dabar rodo profesionalumą. 

Po 2020 metais pralaimėtos bylos EŽTT ikiteisminis tyrimas dėl neapykantos kurstymo vis tik buvo pradėtas. To rezultatas – keli asmenys jau buvo nuteisti dėl savo viešų pasisakymų, kuriuose kurstoma susidoroti su LGBTQ+ asmenimis. 

P. Beizaras portalui jarmo.net teigė intensyviai dalyvaujantis teismo posėdžiuose, mat komentarų po jo nuotrauka autorių – ne vienas. Tačiau posėdžiams pasiruošti pavyksta ne visada. 

Sausio 12-ąją vaikinas pranešė apie jį nustebinusį įvykį Šiaulių apygardos teisme. „Būdamas darbe trumpai užmetu akį savo elektroninio pašto dėžutę (tai darau ganėtinai dažnai, bent kas kelias valandas) ir randu joje du neperskaitytus laiškus iš Šiaulių apygardos teismo posėdžių sekretorės. Gavimo laikai 08:50 ir 08:57. <...> Pirmas laiškas vadinasi „Skubus paklausimas". Jame aiškiai nurodytos svarbiausios detalės, todėl neaiškumų, apie kokią bylą eina kalba, nekyla. Bet dabar laikykitės. Cituoju: „Prašytume jūsų informuoti, ar jums yra pranešta , kad 2022 m. sausio 12 d. 9.30 val. apeliacine tvarka teismo posėdyje, nagrinėjama baudžiamoji byla".

Tuo metu antrame laiške – prisijungimo į posėdį duomenys. „Tikrai puiku, kad yra tokia galimybė, tačiau labai prastai, kai niekas nepraneša, kad toks posėdis išvis įvyks ir tu ne tik, kad nespėji tinkamai pasiruošti tam, bet iš tavęs atimama bet kokia galimybė dalyvauti posėdyje ir tinkamai atstovauti save. Tikėjausi, jog galbūt atidės posėdį, vienam iš proceso dalyvių neprisijungus. Tačiau paskambinus į raštinę gaunu informaciją, jog posėdis įvyko", – savo „Facebook" paskyroje nusivylimo neslėpė P. Beizaras. 

Jarmo.net primena, kad praėjusių metų gegužės mėnesį dėl vieno iš po P. Beizaro ir jo vaikino nuotrauka parašyto komentaro buvo nuteistas vilnietis. Kaltinamasis mėgino aiškinti, kad dabar jo pasaulėžiūra visiškai pasikeitusi, jis nebėra homofobiškų pažiūrų, tačiau bausmės neišvengė - vaikinas buvo nuteistas 6 mėnesių laisvės apribojimo bausme įpareigojant per bausmės atlikimo laiką būti namuose nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto, tęsti darbą, o jį praradus – registruotis Užimtumo tarnyboje.

Tačiau lapkričio mėnesį pasirodė žinia, kad dėl kito komentaro, parašyto iš vieno krepšininko socialinio tinklo, priimtas išteisinamasis nuosprendis. Šiaulių apylinkės teisme vyras kaltės nepripažino, teigė, kad komentaras parašytas ne jo. Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmų teisėjas patikėjo kaltinamojo versija, kad komentaras išties parašytas iš jo paskyros, bet ne jo, o kitų asmenų, kadangi jis nuo savo „Facebook" paskyros neatsijungdavo.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni