Šiaulių apylinkės teismas išteisino krepšininką, iš kurio paskyros raginta sudeginti homoseksualius vaikinus

29-erių metų profesionalus krepšininkas už neapykantos kurstymą prieš homoseksualius asmenis stojo prieš Šiaulių apylinkės teismą. Vyras kaltintas tuo, jog beveik prieš 7-erius metus po LGBTQ+ teisių aktyvisto Pijaus Beizaro ir jo vaikino Mangirdo Levickio bučinio nuotrauka parašė tokį komentarą: „invalidai fuuj sudegint juos", praneša „Lietuvos rytas". Pirmadienį sportininkas buvo išteisintas, nors šie žodžiai parašyti iš jo „Facebook" paskyros.

Teismą įtikino krepšininko versija, pagal kurią komentarą iš jo „Facebook" paskyros parašė kažkas kitas | Asociatyvi Vincento Kašėtos nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dėl šio ir eilės kitų komentarų į teisėsaugą buvo kreiptasi dar 2014 metų gruodį, tačiau tyrimo nuspręsta nepradėti. Teisėsaugininkai tikino, kad neva komentaru tiesiog išreiškiama neetiška nuomonė. Dėl tokios reakcijos kreiptasi į Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT). Šis 2020 metų pradžioje priėmė sprendimą, kad Lietuvos teisėsauga neužtikrino efektyvios teisinės apsaugos homoseksualiems vaikinams.

Mangirdas Levickis ir Pijus Beizaras | Asmeninio archyvo nuotr.


Iš viso bučinio nuotrauka sulaukė virš 900 komentarų. Kaip jarmo.net yra sakęs P. Beizaras, į teisėsaugą kreiptasi dėl labiausiai savo pareiškimais išsiskiriančių komentatorių, kurie ragino susidoroti su homoseksualiais asmenimis.

Tuomet teisėsauga tyrimą pradėjo ir galiausiai ėmė aiškėti, kokie asmenys rašė komentarus. Vienas jų - profesionalus krepšininkas, savo kaltės nepripažinęs. Jis aiškino komentaro nerašęs. Kaltinamasis teigė, kad komentarą, parašytą artimųjų sodyboje, iš jo kompiuterio arba telefono galėjo parašyti kas nors kitas, nes jis nuo savo „Facebook" paskyros niekuomet neatsijungdavo.

Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmai sportininko versija patikėjo.

Bylą nagrinėjęs teisėjas nusprendė krepšininką išteisinti, kadangi nebuvo įrodyta jo kaltė.

Teismas išteisinamajame nuosprendyje dėstė, kad po įvykio praėjo daug laiko, esą nėra galimybės iš „Facebook" gauti duomenų, kurie leistų įrodyti kaltę. Esą nėra aišku nei tai, kur komentaro parašymo metu laiką leido kaltinamasis, nei kokiu įrenginiu jis naudojosi.

Teismas konstatavo, kad komentaras parašytas nežinomoje vietoje iš nežinomo įrenginio.

Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmuose priimtas nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui. 
Naujesnė Senesni