V. Čmilytė-Nielsen apie opozicijos kritiką dėl smurto įstatymo: „Ir taip blogai, ir kitaip negerai"

Parlamentas ketvirtadienį nusprendė nepritarti Smurto artimoje aplinkoje įstatyme numatytai „smurto lyties pagrindu" sąvokai. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė besistebinti opozicijos kaltinimais, jog į nacionalinius teisės aktus per Smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisas mėginama „prakišti" Stambulo konvenciją. 

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Įdomus kai kurių kolegų požiūris į įstatymus, kurie padeda apsaugoti nuo smurto artimoje aplinkoje ar jo išvengti. Kai kalbame apie Stambulo konvenciją, jie sako – konvencijos nereikia, galime ir be jos pasirūpinti smurto aukomis, tam tereikia priimti įstatymus. Kai imamasi tokių įstatymų, išgirstame, kad tokie įstatymai kažkokiu būdu tampa Stambulo konvencijos „propagavimu“ Ir taip blogai, ir kitaip negerai", – savo „Facebook" paskyroje po balsavimo teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo narys Eugenijus Gentvilas Seimo posėdyje teigė, jog parlamentarai baiminasi Stambulo konvencijos dėl pačių politikų sukeltų baimių.

Anot jo, prieš metus vyko diskusija, kurios metu buvo raginama balsuoti prieš Stambulo konvenciją opozicijai nurodant, jog esant reikalui dalį Stambulo konvencijos nuostatų būtų galima perkelti į Lietuvos nacionalinius teisės aktus. „Štai buvo pabandyti Stambulo konvencijoje skambančius žodžius įkelti į šį įstatymą. Ne, dabar jau ir šitas nebetinka", – dėmesį atkreipė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Anti-LGBTQ+ politikas P. Gražulis po balsavimo kaltino Laisvės partiją ir homoseksualius asmenis, o Vilija Abramikienė teigė palankiai vertinanti tai, jog Stambulo konvencijos nuostatos nebuvo perkeltos į nacionalinius teisės aktus.

O tuo metu Lietuvos žmogaus teisių centras ketvirtadienį išplatintame pareiškime dėstė: „Šiandien Seime po svarstymo “apkarpytas” Smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Deja, Seimas trijų balsų skirtumu pritarė Vilijos Aleknaitės-Abramikienės ir Audronio Ažubalio pasiūlymui išbraukti smurto lyties pagrindu sąvoką iš įstatymo. Svarbu, kad paliktas smurto artimoje aplinkoje orderis, kuris būtų išduodamas 15 parų"

Dėl įstatymo priėmimo Seimas turės apsispręsti pavasario sesijoje.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni