Žiauriai homoseksualų vyrą sumušę žudikai panoro švelnesnės bausmės: nepilnametis prašė „nekabinti jam kėdės"

16-metų vaikinas kartu su Kauno apskrities gyventoju žiauriai nužudė homoseksualų vyrą. Abu jie buvo nuteisti – vyriškis į kalėjimą pasiųstas 12 metų, o nepilnametis – 8 metams. Tačiau abu nuteistieji panoro iš belangės ištrūkti greičiau ir kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą. 

Asociatyvi policija.lrv.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Mušė įžeidinėdami dėl orientacijos

Šiaulių apygardos teisme E. Š. ir E. D. buvo nuteisti už tai, kad 2020 metais rugsėjo 21 d., laikotarpiu nuo 3 valandos iki 10 val. 15 min., namuose, priklausančiuose nukentėjusiajam, būdami apsvaigę nuo alkoholio bendrais veiksmais, tyčia panaudojo fizinį smurtą ir sudavė daugybinius smūgius kumščiais, keptuve, puodu, kėde ir kitais kietais bukais daiktais į galvą, į krūtinės-pilvo sritį ir kitas kūno vietas, intensyviu mušimu ir daugybiniais sužalojimais sukeldami vyriškiui didelį fizinį skausmą bei kančias, padarė jam daugybinius sužalojimus galvos, pilvo srityse, dėl ko rugsėjo 25 d. Kauno klinikose sumuštasis mirė.

Apie tai, kad vyras sumuštas, policijai ir medikams pranešė socialinės darbuotojos, kurios iš kaimo gyventojų išgirdo apie įvykusias muštynes ir nuvyko į jo namus.

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui paaiškėjo, kad nuteistieji vyriškį daužė, nes šis vengė kartu su jais girtauti.

Prokurorė kaltinamajame akte nurodė, kad nusikaltimas galėjo būti įvykdytas dėl aukos seksualinės orientacijos, mat mušdami vyrą žudikai šaukė homoseksualius asmenis niekinančius žodžius. Be to, jiems buvo žinoma, kad mušamasis yra homoseksualios seksualinės orientacijos.

Tačiau pirmosios instancijos teismas iš kaltinimo pašalino sunkinančią aplinkybę, jog prieš nukentėjusijį smurtas naudotas siekiant jam išreikšti neapykantą dėl priklausymo LGBTQ+ grupei.

Plačiau apie šios bylos aplinkybes skaitykite šioje publikacijoje: „Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį homoseksualaus vyro žudikams".

Panoro švelnesnės bausmės

Šiaulių apygardos teismo 8-iems metams nelaisvės nuteistas nepilnametis E. Š. panoro švelnesnės bausmės. Vaikino advokatas Edmundas Jankaitis Lietuvos apeliaciniam teismui nurodė, kad reikėtų pripažinti atsakomybę lengvinančią aplinkybe ta, jog nepilnametis prisipažino padaręs baudžiamojo įstatymo numatytą veiką ir nuoširdžiai gailisi. Advokatas nurodė, kad nuteistasis neneigė fizinio smurto panaudojimo prieš nukentėjusįjį, smūgių sudavimo į įvairias jo kūno vietas, tik nurodė, jog ne visas aplinkybes gerai prisimena.

Pasak E. Jankaičio, nuteistasis yra jauno amžiaus, augo nepalankioje socialinėje aplinkoje, o iškart po įvykio jis esą nesuprato, kokias skaudžias ir negrįžtamas pasekmes sukėlė jo veiksmai nukentėjusiojo atžvilgiu. Esą tokių paskmių E. Š. nenorėjo ir nesitikėjo.

O štai kartu su nepilnamečiu smurtavęs E. D. apeliaciniame skunde nurodė, kad suprato bausmės tikslus ir paskirtį, bausmės neišvengiamumą, jos prevencinę paskirtį, teisingumo principo įgyvendinimą. E. D. teigė padarytą nusikaltimą pripažinęs iš karto, jo neginčijęs, dėl nužudymo nuoširdžiai gailisi. Nuteistasis dėstė, kad baudžiamasis procesas jau nuo jo sulaikymo padarė didelį teigiamą poveikį. Žudikas teigė, kad jam paskyrus ne 12, o 8 metų laisvės atėmimo bausmę jis greičiau pradėtų dirbti ir galėtų atlyginti žalą Valstybinei ligonių kasai už nužudyto vyro gydymą.

Tačiau nei E. Š, nei E. D. argumentai Lietuvos apeliacinio teismo neįtikino. Nors abu nuteistieji teigė gailėjęsi ir prisipažinę įvykdę nusikaltimą, teisėjai nutartyje dėstė: „Pagal pirmosios instancijos teismo nustatytas aplinkybes matyti, jog nuteistieji E. D. ir E. Š. formaliai pripažino faktines bylos aplinkybes, tačiau savo elgesį stengėsi pateisinti neblaivumu, be to, nuteistųjų parodymai viso proceso metu nebuvo nuoseklūs; atsakomybę jie bandė perkelti vienas kitam".

Byloje taip pat parodyti nepilnamečio E. Š. rašyti laiškai E. D., kuriuose nuteistasis rašo, ką papasakojo pareigūnams, taip pat prašė E. D. „nekabinti jam kėdės“.

„Iš šių duomenų visumos akivaizdu, jog tiek E. D., tiek E. Š. bandė sumenkinti savo nusikalstamus veiksmus, todėl teisėjų kolegija konstatuoja, kad toks nuteistųjų prisipažinimas yra formalus ir nenuoširdus, jie savo elgesio nevertina kritiškai ir dėl jo neišgyvena", – praėjusių metų pabaigoje nuteistųjų E.D. ir E.Š. skundus atmesti nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas.



Ar esate pilnatmetis?

Šio teksto nerekomenduojame skaityti jaunesniems nei 18 metų skaitytojams. Jame pateikiama informacija nėra tinkama jaunesnio amžiaus asmenims


Naujesnė Senesni