„Google Play“ pašalino konversijos terapijos programėlę: rinko vartotojų duomenis, kad vėliau baustų?

Malaizijos Vyriausybės iniciatyva pristatyta nauja programėlė, kuria LGBTQ+ asmenims siūloma pakeisti savo seksualinę orientaciją ir tapti heteroseksualiais. Apie tokios programėlės žalingą psichologinį poveikį LGBTQ+ asmenims prabilus žmogaus teisių gynėjams, programėlės nebegalima parsisiųsti iš „Google Play“ parduotuvės – iš šios platformos ji buvo pašalinta

Ši programėlė anksčiau buvo pasiekiama „Google Play“ vartotojams | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/MyJAKIM


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šią programėlę, siūlančią vadinamąją konversijos terapiją, sukūrė Malaizijos Islamo plėtros departamento specialistai. Ją parsisiųsti vartotojai galėjo visame pasaulyje – programėlę buvo galima rasti „Google Play“ parduotuvėje.

Remiantis programėlės aprašymu, joje pateikiami pasiūlymai, padedantys vartotojams „įveikti homoseksualumo problemą“.

Programėlėje taip pat buvo galima rasti save buvusiu gėjumi įvardijančio musulmono elektroninę knygą, kurioje homoseksualumas vadinamas nuodėme.

Didelį susirūpinimą sukėlė tai, jog programėlė renka vartotojų duomenis ir juos perduoda Vyriausybei. Įdiegus programėlę į įrenginį, ši įgyja prieigą prie vartotojo kontaktų, buvimo vietos informacijos, nuotraukų ir kitų failų, mikrofono bei wifi ryšio informacijos.

Pagal Malaizijos įstatymus, už homoseksualius lytinius santykius gresia iki 20 metų kalėjimo, o taip pat nuplakimas rykšte. Tad kyla pagrįsta baimė, jog Vyriausybė tokiu būdu surinkusi informaciją gali mėginti persekioti LGBTQ+ asmenis ir imtis dar žiauresnių žmogaus teisių pažeidimų.

Praėjusiais metais Malaizijos pareigūnai paskelbė griežtinsiantys įstatymus, nukreiptus prieš LGBTQ+ asmenis.

Apie programėlę, „Google Play“ platformoje įkeltą dar 2016 metais, pasklidus žinioms visame pasaulyje, galiausiai sureagavo ir „Google“ kompanija. Pastaroji programėlę pašalino ir platformos motyvuodama tuo, jog joje pateikiama melaginga informacija, kuria siekiama apgauti vartotojus.

Organizacijos „Amnesty International“ atstovė Rachel Chhoa-Howard leidiniu „The Guardian“ teigė, kad konversijos terapija, kuri siūloma Malaizijos valdžios pareigūnų sukurtoje programėlėje, yra traumuojanti ir sukelianti „ilgalaikę žalą tiems, kuriems ji taikoma“.

„Raginame Malaizijos valdžios institucijas nedelsiant nutraukti programėlės taikymą, o vietoje to užtikrinti pagarbą ir ginti LGBTQ+ teises šalyje“, – komentavo ji.

Remiantis „Human Dignity Trust“ duomenimis, 2018 metais į valdžią atėjus naujajai Vyriausybei prieš LGBTQ+ bendruomenę buvo imtasi griežto susidorojimo, dėl to pagausėjo LGBTQ+ asmenų areštų ir užpuolimų.

Organizacija „Human Rights Watch“ pasmerkė Malaizijos Vyriausybę už tai, kad jos pareigūnai diskriminuoja LGBTQ+ žmones

Naujesnė Senesni