Siaubas Irake: ginkluotosios pajėgos kankina, žudo ir prievartauja LGBTQ+ asmenis

Irako policijos pareigūnai ir saugumo pajėgos tęsia LGBTQ+ asmenų persekiojimus, grobimus, kankinimus ir žudymus, skelbia žmogaus teisių padėtį pasaulyje stebinti organizacija „Human Rights Watch“. Aiškėja, kad LGBTQ+ irakiečiai susiduria ir su seksualine prievarta.

Asociatyvi Jakson Martins/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

86 puslapių ataskaitoje, kurioje remiamasi LGBTQ+ teisių organizacijos „IraQueer“ pateikta informacija, išdėstyti 54 irakiečių liudijimai. Daugelis jų patys patyrė represijas, o taip pat apklausti 6 liudytojai, kurie nurodė matę, kaip ginkluotosios Irako pajėgos įvykdė LGBTQ+ asmenų pagrobimus ar nužudymus.

Fiksuoti atvejai, kai LGBTQ+ asmenys smurtą patyrė gatvėse dienos metu stebint aplinkiniams. Tai rodo Irake susiformavusią nusikaltėlių ir jėgos struktūrų nebaudžiamumo atmosferą.

Remiantis ataskaita, išpuolius prieš LGBTQ+ asmenis vykdo policija, Vyriausybės kontroliuojamos saugumo pajėgos, o taip pat valstybės remiamos ginkluotės grupės, kurių speciali užduotis – taikyti represijas prieš „Queer“ žmones.

Viena iš ataskaitoje minimų ginkluotųjų grupių – Liaudies mobilizacijos pajėgos (PMF).

„LGBTQ+ irakiečiai gyvena jausdami nuolatinę baimę, kad ginkluotų grupuočių nariai juos sumedžios ir nužudys arba Irako policijos pareigūnai suims ir smurtaus“, – komentavo LGBTQ+ teisių padėtį tirianti „Human Rights Watch“ atstovė Rasha Younes.

„Irako vyriausybė nepadarė nieko, kad sustabdytų smurtą ar patrauktų smurtautojus atsakomybėn“, – pridūrė ji.

Tuo metu kankinimus patyrę žmonės teigė susidūrę ir su seksualiniu smurtu, grasinimais išžaginti. Užfiksuoti net 8 atvejai, kai seksualinė prievarta panaudota prieš LGBTQ+ asmenis, kuriems mažiau nei 15 metų.

Ataskaitoje pasakojama apie atvejį, kai vienas 27 metų homoseksualus vaikinas, gyvenantis Bagdade, liudijo, jog 2020 metų gegužę jo vaikiną kankino 4 ginkluotos grupuotės nariai, o tuomet 5 kartus į jį šovė.

„Human Rights Watch“ atstovai teigia, kad Irake bet kokia asmens tapatybės išraiška, pavyzdžiui, nulakuoti nagai, išskirtiniai rūbai ar šukuosena gali užtraukti mirties bausmę. Žmogaus teisių gynėjai pažymi, kad Irako ginkluotosios pajėgos atakas prieš LGBTQ+ asmenis surengia įtardami jų priklausymą LGBTQ+ bendruomenei. Informacija apie žmones renkama ir internetinėje erdvėje, taip pat iš aplinkinių žmonių skundų.

„Nors Irako ginkluotųjų pajėgų vykdomi LGBTQ+ asmenų pagrobimai, kankinimai ir žudymai kartojasi, Vyriausybės pareigūnai ne tik atleido save nuo atsakomybės, bet ir pareiškė, kad šios agresyvios ginkluotosios pajėgos bando ginti moralę ir religines nuostatas, tradicijas“, – teigiama „Human Rights Watch“ ataskaitoje.

Nors Irake homoseksuali tapatybė nėra reglamentuojama kaip nusikaltimas, tačiau LGBTQ+ asmenų veiksmai yra kriminalizuojami pagal įstatymus, kuriais draudžiamas visuomenės rimties trikdymas, tariamas viešasis padorumo normų nesilaikymas.

Daugelis žmogaus teisių aktyvistų apklaustų LGBTQ+ asmenų Irake aiškino, kad jų sulaikymai net ir pagal šalies teisinę sistemą neturėjo jokio pagrindo.

„Human Rights Watch“ pareikalavo Irako Vyriausybės prisiimti atsakomybę už „irakiečių teisės į gyvybę“ pažeidimus ir pareiškė, kad Irako valdžia turėtų ištirti visus pranešimus apie ginkluotas grupuotes ar kitokį smurtą prieš žmones jų tikrosios ar numanomos seksualinės orientacijos arba lytinės tapatybės pagrindu.

Organizacija taip pat paragino valstybes, įskaitant Jungtines Valstijas, Jungtinę Karalystę, Vokietiją ir Prancūziją, teikiančias karinę, saugumo ir žvalgybos pagalbą Irakui, skatinti Irako valdžios institucijas ištirti ginkluotų grupuočių veiksmus prieš LGBTQ+ bendruomenę. Anot žmogaus teisių organizacijų, jeigu Irako valdžia nesiims tinkamų veiksmų, tuomet padedančios šalys savo pagalbą turėtų nutraukti iki kol Vyriausybė imsis priemonių žmogaus teisių pažeidimams pažaboti.

Parengta pagal hrw.org ir pinknews.co.uk informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net


Ar esate pilnatmetis?

Šio teksto nerekomenduojame skaityti jaunesniems nei 18 metų skaitytojams. Jame pateikiama informacija nėra tinkama jaunesnio amžiaus asmenims


Naujesnė Senesni