L. Žigelytė. Partnerystės įstatymas – įrodymas, kad Lietuva yra apsisprendusi gyventi kitaip nei Putino Rusija

Gerbiamas parlamentare,
mano vardas yra Lina Žigelytė, esu humanitarinių mokslų daktarė ir Jungtinėse Valstijose dirbu edukacinių technologijų analitike. Rašau jums, nes šį antradienį, kovo 22 dieną, Seime jūs turėsite progą padaryti mano šeimai bei Lietuvos piliečiams prasmingą, istorišką sprendimą.

Lina ir jos žmona Davya | Asmeninio archyvo nuotr.

Lina Žigelytė

Humanitarinių mokslų daktarė

Mano šeima – tai aš, mano amerikietė žmona Davya ir mūsų augintinė, australų aviganis Maja. Nors gyvenu už Atlanto, su Lietuva nuolat palaikau ryšį. Čia iki šiol gyvena mano artimieji ir draugai. Vis dar teturiu vieną pasą – esu Lietuvos pilietė.

Šį antradienį, kovo 22 dieną, Seime jums bus proga balsuoti dėl pasiūlymo išbraukti iš šios Seimo sesijos darbotvarkės Partnerystės įstatymo projekto svarstymą. Šio pasiūlymo autorė yra parlamentarė Agnė Širinskienė. Raginu jus nepritarti šiam pasiūlymui, nes šiandien tik mažuma Europos Sąjungos valstybių niekaip įstatymais nepripažįsta vienos lyties porų santykių. Net tradiciškai katalikiškose Airijoje, Ispanijoje ir Italijoje man su žmona būtų lengviau kurti bendrą gyvenimą nei mano gimtoje Lietuvoje, nes tų Europos šalių įstatymai pripažįsta vienos lyties porų santykius.

Bet aš nenoriu gyventi susitaikiusi su tokia situacija, todėl prašau jūsų balso. Jo ypač reikia vienos lyties poroms, kuriose abu asmenys yra Lietuvos piliečiai. Šiandien aš su mano amerikiete žmona – įveikusi Lietuvos biurokratines ir teisines kliūtis – greičiausiai galėčiau užtikrinti savo santuokos pripažinimą Lietuvoje. Taip yra, nes esu susituokusi su kitos šalies, kuri pripažįsta mano santuoką, piliete. ES teisė įpareigoja Lietuvą pripažinti tokias santuokas. Deja, tokios teisinės galimybės neturi daugybė mano draugių Lietuvoje, nes jos kuria santykius su tos pačios lyties Lietuvos pilietėmis. Vilniuje su ilgamečiais partneriais gyvenantys mano draugai gėjai Lietuvai yra tiesiog kambariokai. Šių Lietuvos piliečių santykių mūsų šalies įstatymai niekaip nesaugo. Seimo nario mandatas dabar jums suteikia progą visiems laikams panaikinti tokią neteisybę ir kurti Lietuvą, kuri yra saugesnė visiems jos piliečiams.

Lesbietės, gėjai, biseksualūs ir trans žmonės visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, vis patenka tarp pažeidžiamiausių visuomenės grupių. Kadangi Lietuvoje nėra jokių teisinių svertų, kurie pripažįsta tos pačios lyties porų puoselėjamus santykius, tai tiesiogiai paverčia mūsų buitį nuolatine kova. Jei mano partnerė būtų lietuvė ir mes bendrą gyvenimą kurtume Lietuvoje, čia esančioms tradicinėms šeimoms garantuojamos teisės mums negaliotų. Vienai iš mūsų atsidūrus ligoninėje, mums reiktų apsimesti giminaitėmis, nes tik taip gydytojai informuotų apie partnerės sveikatą. Jei kiti šeimos nariai nesutiktų, mes negalėtume viena kitos palaidoti. Elementarūs bendro turto sprendimai pareikalautų papildomų išlaidų teisininkams. Globa susirgus ar senatvėje taip pat sukeltų papildomų teisinių kliūčių. Tai tik keli pavyzdžiai tų kovų, su kuriomis tos pačios lyties partnerius turintys Lietuvos piliečiai susiduria kasdien.*

Lietuvos Seimo nariai retai turi progą iš Lietuvos LGBT žmonių išgirsti tai, ką seniai sako mokslininkai ir medikai. Lietuvos LGBT žmonių psichikos sveikata – viena prasčiausių Europoje. Tai rodo ES Pagrindinių teisių agentūros duomenys, surinkti 2019 m. apklausus daugiau nei 133 tūkst. LGBT žmonių 27 ES šalyse, taip pat Jungtinėje Karalystėje, Šiaurės Makedonijoje ir Serbijoje.** 

Remiantis šiais duomenimis, Lietuvos LGBT žmonės depresija serga dažniau nei kur kitur. Pernai daugiau nei 100 Lietuvoje praktikuojančių psichologų ir psichoterapeutų kreipėsi į jūsų kolegas parlamentarus, teigdami, kad partnerystės įteisinimas pagerintų Lietuvoje gyvenančių LGBT asmenų psichikos sveikatą ir apskritai sutvirtintų visuomenę.*** Pernai Lietuvoje ruošiantis galiausiai žlugusiam Partnerystės įstatymo pateikimui, buvo sudėtinga girdėti šias grėsmingas išvadas. Visą dėmesį sutraukė triukšmas, kurį sukėlė beveik metus Parlamentą, Vyriausybės narius ir žurnalistus terorizavę ir klaidinančią propagandą apie LGBT asmenis skleidę antivakarietiški asmenys bei organizacijos. Aš tikiuosi, kad šiandien kaip Seimo narys jūs realiau vertinate visuomenę klaidinančios informacijos grėsmę demokratijai.

Partnerystės įstatymas ir visi link jo vedantys žingsniai – tai ne priešpriešą visuomenėje sukelti galinti tema, o realus įrodymas to, kad Lietuva yra apsisprendusi gyventi kitaip nei Putino Rusija. Jau pernai visuomenės apklausos rodė, kad Lietuvoje beveik pusė jaunesnių nei 34 m. amžiaus gyventojų pritaria Partnerystės įstatymui. Tai ekonomiškai Lietuvai svarbiausia amžiaus grupė. Šiai grupei lengviausia emigruoti, o pasilikus Lietuvoje, mokesčių našta gula būtent ant šios demografijos pečių. Tai Lietuvos ateitis ir jos balsas. Kovo 22 dieną jūs turėsite galimybę pasakyti, kad girdite šią kartą ir Lietuvos LGBT žmones. Tai bus pirmas žingsnis link to, kad mano ir mano draugų šeimos Lietuvoje nebūtų antrarūšės ir kad Lietuvoje pagaliau atsirastų Partnerystės įstatymas.

Antradienį raginu jus ir jūsų kolegas Seime balsuoti už Lietuvos ateitį. Taip kaip 1990 m. kovo 11 dieną darė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai. Raginu jus balsuoti prieš Širinskienės siūlymą išbraukti iš darbotvarkės Partnerystės įstatymo projekto svarstymą. Metui atėjus, raginu balsuoti už Partnerystės įstatymo projekto svarstymą.

Pagarbiai,

Dr. Lina Žigelytė

* Žr. „Lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo galimybių analizė ir kokybinis tyrimas apie LGBTQIA+ asmenų poreikius“, Lietuvos socalinių mokslų centras, Lietuvos žmogaus teisių centras, 2021. Prieiga internete.
** „A long way to go for LGBTI equality“, European Union Agency for Fundamental Rights. 2020 m. gegužės 14. Prieiga internete.
*** „Daugiau nei šimtas psichologų ir psichoterapeutų ragina priimti Partnerystės įstatymą“, 2021 m. kovo 14, LRT. Prieiga internete.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni