Raskevičius susikibo su Abramikiene: konservatorė prakalbo apie diskriminaciją

Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius susiduria su kliūtimis. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nepritarta įstatyme įtvirtinti garantijų partnerystę sudariusiems diplomatams, gyvenantiems tos pačios lyties asmenų porose.

T. V. Raskevičius | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Politikas trečiadienį paskelbė, kad Socialinių reikalų ir darbo komitete 5 komiteto nariams balsavus už, 2 susilaikius ir 4 balsavus prieš, buvo nepritarta jo pasiūlymui Diplomatinės tarnybos įstatyme numatytas garantijas suteikti ne tik Lietuvos diplomatų sutuoktiniams, bet ir registruotiems partneriams.

„Nesiūliau įteisinti partnerystės, o tik suteikti žmonėms tokias pačias garantijas, nerūšiuojant jų pagal seksualinę orientaciją. Komiteto posėdžio metu sužinojau, kad mano pasiūlymas yra diskriminacinis“, – stebėjosi T. V. Raskevičius. Anot jo, „diskriminacinis yra ne mano pasiūlymas, o jau dvidešimt metų besitęsiantis įstatymų leidėjo neveikimas delsiant priimti Partnerystės įstatymą“.

„Balsavimo rezultatai, matyt, atspindi ir bendrą situaciją Seime. Drąsaus žiūrėjimo į ateitį ir prisitaikėliško konformizmo yra maždaug po lygiai, bet šviesioji pusė dar šiek tiek pralaimi. Ką gi, ir toliau kantriai stengsiuosi, kad tie pokyčiai įvyktų“, – teigė T. V. Raskevičius.

 

Seimo narys paskelbė ir vaizdo įrašą iš nuotolinio Socialinių reikalų ir darbo komiteto, kuriame pasisakė konservatorė Vilija Abramikienė. Politikė teigė, kad dėl partnerystę sudariusių diplomatų diskutuoti neverta. Konservatorė aiškino, kad įstatyme esą numatoma diskriminacija. 

T. V. Raskevičius posėdyje teigė, kad Lietuvoje jau maždaug 40 teisės aktų jau numato garantijas ir teises partneriams, tačiau jos negalioja, nes Seimas iki šiol nėra priėmęs Partnerystės įstatymo. 

Jarmo.net primena, kad Seime svarstant Diplomatinės tarnybos įstatymo pakeitimus, T. V. Raskevičius atkreipė dėmesį, jog iki šiol diplomatinėje tarnyboje dirbantys asmenys yra diskriminuojami. Vasario mėnesį politikas registravo eilę pasiūlymų, kaip užtikrinti garantijas ne tik sutuoktiniams, bet ir partnerystę sudariusiems diplomatams. 

Anksčiau T. V. Raskevičius kalbėjo, kad bendrai gyvenančių homoseksualių porų diskriminacinė politika Lietuvoje, deja, ir toliau tęsiasi.

„Per pastaruosius metus sulaužėme daug iečių dėl Partnerystės įstatymo, tačiau nesusituokusių bendrai gyvenančių porų (įskaitant ir tos pačios lyties poras) teisinė diskriminacija tęsiasi. Pagrindinė šios diskriminacijos priežastis – šie žmonės neturi teisinio įrankio, kurio pagalba jie būtų traktuojami kaip artimieji. Jokios notarinės ar „jungtinės veiklos“ sutartys to pakeisti negali. Situaciją puikiai iliustruoja pavyzdys, kai pradedame kalbėti apie garantijas valstybei dirbančių profesionalų artimiesiems ir šeimos nariams“, – anksčiau teigė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni