Seimas spręs dėl Partnerystės pavasario sesijos programoje: Girskienė pasijuto spaudžiama dėl vaivorykštės vėliavų

Antradienį į posėdį susirinkę Seimo nariai svarstys Lietuvos regionų frakcijos atstovės Agnės Širinskienės pasiūlymą išbraukti Partnerystės įstatymo projektą iš pavasario sesijos darbų programos. Diskusijas parlamente ryte stebėjo į Seimą atvykę LGBTQ+ teisių aktyvistai, kurie Seimo posėdžių salės balkone išskleidė vaivorykštės spalvų vėliavą. Tai atkreipė opozicijos dėmesį. Seimo narė, „valstietė“ Ligita Girskienė mėgino įžvelgti Seimo Statuto pažeidimų, tačiau kas konkrečiai pažeidžiama, nepatikslino.

LGBTQ+ teisių aktyvistai kritikuoja A. Širinskienės pasiūlymą | A.Didžgalvio/LGL nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Svarbūs prieš rinkimus žadėti pokyčiai

Prieš posėdį paskelbtame Seimo nutarime dėl pavasario sesijos darbų programos numatyti žmogaus teisių apsaugos klausimai ir pabrėžiama: „Lietuvos valstybės ateičiai svarbūs ne tik jos saugumą ir atsparumą krizėms didinantys teisinio reglamentavimo ir galių stiprinimo įvairių išteklių srityse pokyčiai, bet ir jos piliečiams 2020 m. rinkimuose į Seimą pažadėti pokyčiai“. 

Tarp numatytų klausimų – Partnerystės įstatymas ir jo lydimieji teisės aktai. Būtent juos siūlo išbraukti A. Širinskienė. Politikė nuolat kartoja, kad esą ši tema kiršina visuomenę, dėl to esą vykstant karui Ukrainoje reikėtų nuo jos susilaikyti.

Agnė Širinskienė | Seimo kanceliarijos nuotr.


Pasijuto spaudžiama

Į Seimą ryte atvyko ir LGBTQ+ teisių aktyvistai, kurie Seimo posėdžių salės balkone išskleidė vaivorykštės vėliavą, mat iš pradžių buvo skelbiama, jog balsavimas dėl A. Širinskienės siūlymo vyks 11 val. 15 min. Tačiau šis klausimas nukeltas į vakarinį posėdį. Balsavimas planuojamas 16 val. 45 min.

 

„Valstietė“ L. Girskienė iškėlė klausimą, ar vaivorykštę demonstruojantys asmenys nepažeidžia Seimo Statuto, tačiau Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen pasiteiravus, kokį konkrečiai Statuto straipsnį susirinkusieji LGBTQ+ aktyvistai pažeidžia, L. Girskienė pareiškė tai dar pasitikslinsianti.



Be to, savo „Facebook“ paskyroje L. Girskienė paskelbė patirianti spaudimą dėl Seime susirinkusių LGBTQ+ bendruomenės narių. Ji publikavo ir vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti balkone stovintys žmonės.

Momentinė ekrano kopija


Kaip rašo naujienų portalas lrt.lt, praėjusią savaitę pasiūlymo autorė A. Širinskienė Seime teigė: „Tiesiog nesinori bereikalingų įtampų tuomet, kai mes turime siekti vienybės. <...> Manau, kad Seimas susitelkimą ir nusiteikimą turėti kitus prioritetus turėtų parodyti. Tikrai yra labai daug dalykų, kurie yra neišspręsti, ta pati infliacija, kur nėra Vyriausybės praktiškai jokių projektų, merų rinkimų klausimai vėlgi neišspręsti ir daugelis kitų dalykų, kur, manau, Seimas turėtų rodyti kaip tam tikrus prioritetus“

Siuntė laiškus, rinkosi į palaikymo akciją

LGBTQ+ bendruomenės nariai bei jos palaikytojai prieš posėdį parlamentarams siuntė laiškus ir prašė atmesti A. Širinskienės siūlymą. „Aš manau, kad partnerystės įstatymas nepakenks niekam. Tai tiesiog būtų papildoma priemonė, kad žmonės Lietuvoje jaustųsi laisvesni. <...> Jau 32 metus mes jaučiame neapykantą. Daugelis paliko Lietuvą, tačiau aš tikiu, jog lietuviai dar myli laisvę taip, kaip ir prieš 32 metus“, – savo laiške Seimo nariams rašė LGBTQ+ aktyvistas iš Klaipėdos Kirilas Oeno.

Kirilas Oeno | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.



Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė akcijoje teigė, kad Seimui niekaip negebant net pradėti kalbėti apie Partnerystės įstatymo svarstymą LGBTQ+ žmonės susiduria su teisiniais iššūkiais.

„Jokių teisių į vaiką neturiu. Jeigu biologinei mamai kažkas atsitiktų, tai vaikas būtų atiduotas seneliams greičiausiai, bet ne man“, „mes neužrašėm apie laidojimą, apie tai, kas turi spręsti, kur jis bus palaidotas ar kremuotas. Jis mirė, o aš neturėjau jokių teisių“, – tai keli žmonių liudijimai, kuriuos pirmadienį Partnerystės įstatymo palaikymo akcijoje perskaitė J. Juškaitė.

Jūratė Juškaitė Partnerystės įstatymo palaikymo akcijoje, surengtoje pirmadienį | A.Didžgalvio/LGL nuotr.


Žmogaus teisių gynėja kritikavo A. Širinskienės teiginius, kad neva partnerystės klausimas skaldo visuomenę. „Partnerystės įstatymo oponentai bando mus įtikinti, kad būtent šie žmonės kiršina visuomenę. Todėl karo Ukrainoje metu visuomenės ramybės labui turėtume išmesti Partnerystės įstatymą į šiukšlių dėžę. Tokie išvedžiojimai – visiškai demagogija.

Pasakysiu paprastai: tie, kurie nuoširdžiai nori, kad visuomenėje būtų kuo mažiau susipriešinimo, turėtų visomis išgalėmis stengtis, kad Partnerystės įstatymas būtų priimtas. Ir kuo greičiau. Nesprendžiant žmogaus teisių klausimų, ramybės ir susipriešinimo mažėjimo tikėtis neverta“, – teigė J. Juškaitė.

Anot jos, visuomenę priešina ne LGBTQ+ bendruomenė, kovojanti už savo lygiateisiškumą, o politikai, kuriems „pakyla ranka naudotis karu, tam kad išbrauktų seniai nepatinkantį įstatymą projektą iš Seimo darbotvarkės“.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni