„Žmonės turi būti laimingi dabar, ne po 20 metų“. Prie Seimo susirinko mitinguotojai, palaikantys Partnerystės įstatymą

Netoli Seimo prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos susirinko LGBTQ+ bendruomenė ir jos lygias teises palaikantys žmonės. Mitinguotojai pasisako prieš Lietuvos regionų frakcijos atstovės Agnės Širinskienės siūlymą išbraukti Partnerystės įstatymo projektą iš pavasario sesijos darbų programos.

Partnerystės įstatymo palaikymo akcija | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jarmo.net primena, kad Seimas antradienį balsuoti dėl A. Širinskienės siūlymo turėtų maždaug 11 val. 10 min. Politikė teigia, kad dėl Rusijos karo Ukrainoje Lietuvos visuomenės nereikia tariamai skaldyti jautriais žmogaus teisių klausimais. Vienas iš Partnerystės įstatymo projekto rengėjų Tomas Vytautas Raskevičius apkaltino A. Širinskienė mėginimu nukreipti dėmesį nuo Kremliaus agresijos, mėginimu varžyti jo mandatą ir dėl to kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Balsavimo išvakarėse pirmadienį, 18 val. 30 min. netoli parlamento prasidėjo aktorės Elžbietos Latėnaitės organizuojama akcija „Už Partnerystę ir Lygybę visiems Lietuvoje!“.

Protestą nušviečiančioje „Laisvės TV“ transliacijoje žurnalistas Andrius Tapinas teigė, kad interneto komentarų sekcijoje pasipylė maršistų ir homofobiškai nusiteikusių asmenų komentarai. Žurnalistas perspėjo, kad tai nebus toleruojama.


O tuo metu „Laisvės TV“ korespondentės kalbinta organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ atstovė Lina Plieniūtė, dalyvavusi mitinge, teigė, jog A. Širinskienės pasiūlymas yra visiškai netinkamas, nes gali ir toliau sudaryti sąlygas palikti neišspręstas žmogaus teisių problemas.

„Protestas reikalingas tam, kad visi turėtų savo teises, laisves, kad būtų gerbiami, jaustųsi oriai. Kadangi kaip mamai, atstovaujančiai LGBTQ+ vaikus, kaip tetai, man rūpi mūsų vaikai, kad jie gyventų Lietuvoje, kurtų šeimas, nebijotų paimti už rankos, apkabinti taip, kaip tai gali padaryti tradicinių šeimų atstovai, manau, jog šis įstatymas labai svarbus. Nenustumkime šių žmonių į paraštes“, – kalbėjo L. Plieniūtė. 

Anot jos, praėjusiais metais pateikus Partnerystės įstatymo projektą, opozicija kartojo, kad tam ne laikas, nes vyksta pandemija, o dabar girdisi argumentai, kad LGBTQ+ teisių klausimų negalima svarstyti dėl karo Ukrainoje.

 

„30 metų Lietuva eina šiuo žingsniu būtent dėl Partnerystės įstatymo reikalingumo, o Agnės Širinskienės komentarai ir ketinimai išimti šį įstatymą iš pavasario sesijos darbotvarkės, sakyčiau, viduje sukirbino mūsų visų širdis“, – kalbėjo L. Plieniūtė. 

Paklausta, kodėl Partnerystės įstatymo Seimas negalėtų svarstyti kitą sesiją, pašnekovė atsakė: „Negalėtų, nes šie žmonės turi būti laimingi dabar, ne po metų ir ne po 20 metų. Dabar. Viskas. Atėjo laikas jiems būti laimingiems“. 

Elžbieta Latėnaitė | Laisvės TV stop kadras


Akcijos organizatorė E. Latėnaitė, kalbėdama mitinge nuo scenos, teigė, kad išsprendus žmogaus teisių klausimus būtų lengviau spręsti ir kitas problemas, tame tarpe – ir nacionalinio saugumo. 

„Jeigu mes jau būtų užtikrinę tas teises, tai gal mes greičiau partnerystę priimkime ir jei tas karas visgi į kažkurią slenksčio pusę pasislinks, tai mes jau galėsime kačelinti visai kitus reikalus“, – sakė garsi moteris.

Romas Zabarauskas | Laisvės TV stop kadras


Protesto akcijoje taip pat kalbėjęs kino režisierius, LGBTQ+ bendruomenės narys Romas Zabarauskas pabrėžė, kad LGBTQ+ asmenys be reikalo priešinami su likusia visuomenės dalimi.

„Aš noriu pakviesti supykti dėl to, kad išties daug kas mus, LGBTQ+ žmones, laiko valstybės priešais be jokios priežasties. Tiek Ukrainos kariuomenėje, tiek Lietuvos kariuomenėje tarnauja ir LGBTQ+ žmonės“, – akcentavo menininkas.

Anot jo, jau 32 metus Lietuvos LGBTQ+ asmenys yra laikomi kone antrarūšiais: tos pačios lyties porų santykiai vis dar nepripažįstami, translyčiai asmenys negali paprastai pasikeisti lyties žymens savo dokumentuose. Be to, R. Zabarauskas užsiminė apie tai, kad problemų yra ir švietime – mokytojai bijo kalbėti apie LGBTQ+ bendruomenę ir šviesti apie tai mokinius, nes Lietuvoje galioja vadinamasis „gėjų propagandos“ draudimo įstatymas.


„Pandemija ir karo grėsmė nėra priežastis diskriminuoti Lietuvos piliečių. Atvirkščiai, tai turėtų būti motyvacija žengti į priekį“, – sakė jis.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni