Minint Tarptautinę kovos su homofobija, transfobija ir bifobija dieną – LGBTQ+ žmonių pasakojimai apie darbą Lietuvai ir svajones

Antradienį minint Tarptautinę kovos su homofobija, transfobija ir bifobija dieną, organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ atstovai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame apie savo patirtis kalba LGBTQ+ žmonės. Atkreipiamas ir dėmesys į Lietuvos politikus, kurie nepalaiko LGBTQ+ žmonių lygiateisiškumo.

Elžbieta Latėnaitė, Austėja Račaitė ir Pranas Gaidamavičius | Jarmo.net koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Mes visi gimstame laisvi ir lygūs orumo ir teisių atžvilgiu. Tačiau atsiranda tokių žmonių kaip Paulius Saudargas, Ligita Girskienė, Petras Gražulis ir dar daugelis kitų žmonių, kurie pareiškia, kad LGBTQ+ žmonės neturi teisės laisvai būti tuo, kuo jie yra, ir mylėti tuos, kuriuos jie renkasi. Kad LGBTQ+ žmonės nėra mūsų Valstybės dalis. Iš kai kurių žmonių net girdime, kad mūsų auginami LGBTQ+ vaikai paprasčiausiai neturi teisės net egzistuoti“, – teigia „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ narė Lina Plieniūtė. 

Pasak jos, girdėdami tokius pareiškimus, vaikai užsidaro savyje, patiria depresija, praranda savivertę, gyvena amžinoje kovoje tarp buvimo savimi ir buvimo visuomenėje. 

„Kai kurie iš tų vaikų pasirenka emigraciją, o baisiausia – kai kurie renkasi savižudybę. Šiandien minima Tarptautinė kovos su homofobija, transfobija ir bifobija diena. Diskriminacija dėl seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės neturėtų turėti vietos mūsų visuomenėje. Nežinojimas pagimdo baimę. Švieskime visuomenę, švieskime jaunimą, kad jie užaugę žinotų, jog kiekvienas žmogus yra vertingas“, – rašė ji „Facebook“ grupėje „Mamos už LGBTQ+ vaikus“.

Pasak L. Plieniūtės, kiekvienas LGBTQ+ žmogus yra valstybės dalis.

Vaizdo įraše užfiksuotas Ligitos Girskienės pasisakymas, kai Seime buvo svarstomas Agnės Širinskienės siūlymas išbraukti Partnerystės įstatymą iš Seimo pavasario sesijos darbų programos. 

„Valstietė“ piktinosi, kad viešą tvarką užtikrinti turintys Seimo apsaugos darbuotojai „nesugeba – atsiprašau – šitų jaunų žmonių pastatyti į vietą“, kai LGBTQ+ teisių aktyvistai atvyko į Seimą ir iškėlė vaivorykštės vėliavas.

Tuomet pasirodo kitas kadras. Jame prakalbo psichologijos studentė Austėja Račaitė, esanti LGBTQ+ bendruomenės dalimi. 

„Man labai rūpi žmonės. Ir man labai rūpi tai, kaip jie jaučiasi, todėl pasirinkau studijuoti psichologiją. Šiuo metu esu 4-tame kurse, tad tikiuosi, kad jau greitai galėsiu padėti kiekvienam žmogui jaustis šiek tiek geriau“. 

Po merginos pasisakymo seka neseniai atsiskleidusios aktorės Elžbietos Latėnaitės kalba: „Auginu nuostabią devynmetę lietuvaitę, myliu žmones, turiu daug draugų, dalyvauju pilietinėse akcijose, palaikau žmogaus teisių judėjimą Lietuvoje, LGBTQ+ teisių judėjimą ir noriu, kad Lietuva būtų laisva, laiminga ir sveika“. 

Vaizdo įraše taip pat kalbėjo Pranas Gaidamavičius, Tadas Jankūnas, Simonas Bartulis, Mantas Mackevičius, Romas Zabarauskas, Norkutė Giedrė ir Rokas Garliauskas. 

Jų pasisakymus galite išgirsti žemiau pateiktame vaizdo įraše: 



„Šiame video – mūsų vaikai, – savo „Facebook“ paskyroje rašo „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ viena steigėjų. – Laukti, mylėti, lavinti, mokyti žodžių prašau ir atsiprašau. Vaikai, kurių labai laukėme, vežėme į būrelius, mokyklas, sporto užsiėmimus, kurių pasiekimais džiaugiamės ir didžiavomės, kurių ašaras šluostėm. Nes vaikai visiems yra vaikai. Tačiau šiandien mes turime įrodinėti, kad jie, prisidedantys prie Lietuvos valstybės gerovės taip pat, kaip bet kuris sąmoningas pilietis, yra nustumti į paraštes, jų siekis turėti lygias teises kaip bet kuris Lietuvoje gyvenantis pilietis, yra pamintas. Nes kažkas galvoja, kad mūsų vaikai nėra žmonės. Nes kažkas mato juos kaip propagandą ir grėsmę. Tie kažkas šiandien yra ir tarp Seimo narių, kurie aiškiai pasako, kad jų rinkėjai yra kitokie žmonės, o ne tiesiog žmonės. Tie kažkas gauna valstybinės televizijos eterį, kur skleidžia demagogiją ir niekinimą tiesiogiai. Gal pagaliau liaukimės?“

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni