Tauragėje – „paslėpta“ vaivorykštė. Menininkė klausia: ES pinigų norite, o vertybių ne?

Rašytoja Renata Karvelis pristato meninę akciją  „#HiddenFlag Tauragė“ (paslėpta vaivorykštė Tauragėje), kuria, jos teigimu, siekiama palaikyti žmogaus teises ir europietiškas vertybes, kai Ukrainoje vyksta Rusijos pradėtas karas, o diskusija apie Rytų ir Vakarų vertybes kaip niekada arši.

Meninė akcija „#HiddenFlag Tauragė“, autorė - Renata Karvelis | Ievos Tvaronavičiūtės nuotrauka.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„#HiddenFlag Tauragėje idėja nėra originali, veikiau idėjos adaptacija. 2018 metais tą jau padarė šeši aktyvistai iš Lotynų Amerikos reaguodami į homofobiškus Rusijos įstatymus. Jie vilkėjo skirtingų vaivorykštės spalvų futbolo fanų marškinėlius ir aplankė žymias Rusijos vietas – net pozuodavo šalia kai kurių nieko neįtariančių Rusijos policijos pareigūnų. Kartu su kitais panašiai mąstančiais ir jaučiančiais tauragiškiais 2022 m. gegužės 5 d. įkūnijome vaivorykštės spalvas, o mūsų „vėliavos“ plevėsavimas Tauragės miesto reprezentacinėse vietose buvo užfiksuotas Ievos Tvaronavičiūtės fotoreportaže“,  – tikino R. Karvelis.

Meninė akcija „#HiddenFlag Tauragė“, autorė - Renata Karvelis | Ievos Tvaronavičiūtės nuotrauka.


Menininkė sekmadienį publikavo nuotraukas, kuriose matyti 6 žmonės įvairiose Tauragės miesto vietose. Jie apsirengę ir išsidėstę taip, jog sudarytų vaivorykštės spalvų vėliavą. 

„Kūryboje daug kalbu apie feminizmą, natūralu, kad esu ir už LGBT+ žmonių lygias teises Lietuvoje. Lietuvoje, kuri administracine prasme yra Europos Sąjunga, o vertybine prasme – dar ne. Klausiu: ES pinigų norite, o vertybių ne?“, – teigia R. Karvelis atkreipdama dėmesį į tai, kad Lietuva yra įsipareigojusi užtikrinti visų žmonių teises, taip pat ir LGBTQ+ bendruomenės. 

Ji priminė, kad, kaip rašo lrt.lt, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Filosofijos katedros profesorius Gintautas Mažeikis tvirtina, kad noras gauti finansinės paramos iš ES ir tikėtis, jog ES ir NATO padėtų Lietuvai apsiginti, tačiau nenoras pripažinti jų vertybių bei tarptautinių sutarčių, žmogaus orumo bei kitų teisių yra dviveidiškumas.

„Kiekvienas akcijos dalyvis – vaivorykštės vėliavos „spalva“, turėjo asmeninę motyvaciją, kodėl prisijungė prie mano iniciatyvos. Lietuvos periferijos mieste ne tik gyventi kitaip, ne tik mąstyti kitaip, bet ir kalbėti kitaip yra nepatogu. Šia menine akcija mėginu įgarsinti tuos, kurie tyli arba tyliai gyvena Tauragėje“, – komentavo menininkė. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni