V. Mitalas: valdantieji sulauks pakankamos paramos teikiant Partnerystės įstatymą

Valdantiesiems pavyks surinkti reikiamą kiekį Seimo narių, balsuosiančių už Partnerystės įstatymo projekto pateikimą, teigia vienas iš Partnerystės įstatymo iniciatorių, Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Vytautas Mitalas | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Per šį laikotarpį atidžiai kalbėjomės su frakcijomis, su atskirais Seimo nariais apie tai, koks modelis, koks variantas jiems būtų priimtiniausias. Atrodo, kad dabar jau artėjame prie kalbų pabaigos. Jeigu kalbame apie koaliciją, atrodo, kad tas palaikymas būtų didesnis negu buvo praėjusio projekto teikimo metu“, – portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo V. Mitalas.

Kol kas Partnerystės įstatymas dar nėra registruotas, tačiau jo rengėjai žada – Seimo pavasario sesijoje jis bus pateiktas. Įstatymo iniciatoriai sako, kad naujasis, kompromisinis projekto variantas sulauks reikiamo parlamentarų palaikymo. Tačiau dalies Seimo frakcijų atstovai papildomų balsų nežada, praneša portalas lrytas.lt

Praėjusiais metais už pirmąkart teiktą Partnerystės įstatymo projektą balsavo 63 parlamentarai. Posėdyje iš viso dalyvavo 128 Seimo nariai, iš jų 58 balsavo prieš, o dar 7 susilaikė. Skaičiuojama, kad įstatymo pateikimui – pirmajai priėmimo stadijai – pritrūko vos 2 balsų.

Prieš partnerystę balsavo ne tik daugelis valstiečių, reiškiančių palaikymą Šeimų maršo judėjimui, bet ir dalis „laisviečių“ koalicijos partnerių – 12 konservatorių ir 2 liberalai. Be to, daugelį nustebino tai, kad prieš Partnerystės įstatymą balsavo ir 5 „socdemai“, nors šios partijos rinkiminėje programoje buvo žadama ginti LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą. Rinkėjai pasijuto apgauti.

V. Mitalas teigia, kad dalis Seimo narių poziciją pakeitė ir balsuosiančių už Partnerystės įstatymą šįkart turėtų būti daugiau. Anot jo, Partnerystės įstatymas yra kiek pakeistas ir esą „atliepia kai kurių Seimo narių išsakytus lūkesčius, dėl ko anksčiau jie nebalsavo už šį įstatymą“. Laisvės frakcijos seniūnas tikino besitikintis daugiau balsų iš konservatorių frakcijos.

„Kalbant apie frakciją, realistiškai įsivaizduoju, kad galėtume galvoti apie porą žmonių, kurių pozicija keistųsi, nes jie yra sakę, kad tada labiau pasidavė grėsmėms, nelabai įsigilino į įstatymą“, – lrytas.lt laidos „Ne spaudai“ metu svarstė konservatorių frakcijos narys A.Navickas.

Tiesa, Seimo narys akcentavo, kad ir šįkart balsavimas gali būti įvairus.

Navickas teigė, kad kyla klausimas dėl socialdemokratų, žadėjusių palaikyti LGBTQ+ bendruomenės teises. Be to, pasak parlamentaro, Demokratų frakcijoje yra bent 3 nariai, aktyviai kalbantys apie žmogaus teises.

Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas teigia, kad gali būti jo, Partnerystės įstatymas neva net nebus teikiamas, o jeigu išvys Seimo posėdžių salę, jo pateikti vis tiek nepavyks. A. Syso tikinimu, tikėtis daugiau „socdemų“ balsų nei praėjusį kartą net neverta. Pasak jo, daugiau socialdemokratų rinkėjų yra religingi, tai lemia ir Seimo narių apsisprendimą šiuo klausimu.

„Taip, yra mūsų frakcijoje keli bičiuliai, kuriuos vadinu senovės lietuviais. Jie laikosi bažnytinių dogmų, ir turbūt iš sakyklų kunigai „velnių išrašo“. O kadangi rinkėjas yra daugiau lankantis bažnyčią negu nelankantis, jei laikosi nuostatos, kad blogiausiu atveju nedalyvaus arba išeis, bet tikrai nebalsuos „už“, – portalas lrytas.lt cituoja A.Sysą.

Seimo narys teigė sutinkantis su priekaištu, jog nors LSDP ir buvo į programą įrašiusi pažadą palaikyti LGBTQ+ asmenų teises, ji šio pažado netęsi. Pats A. Sysas pažadėjo ir toliau ginti LGBTQ+ teises. „<...> daviau priesaiką padėjęs ranką ant Konstitucijos, o ten parašyta, kad negali būti diskriminacijos“, – tikino politikas.

Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė „Žinių radijui“ pareiškė, kad valdantieji esą tikrai nesurinks reikiamo balsų skaičiaus Partnerystės įstatymo projekto pateikimui. Anot jos, pakeitimai įstatymo projekte tėra simboliniai. Tikėtina, kad ir pati Partnerystės įstatymo kritikė balsuos prieš.

Beveik neabejojama, kad Partnerystės įstatymui, kaip ir praėjusį kartą, itin aktyviai priešinsis ir „valstiečiai“. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni