„Valstiečio“ žodžiai nustebino premjerę: svarstant pataisas dėl apsaugos, ėmė kalbėti apie moteriškumą ir pokalbius „tarp mergaičių“ bei partnerystę

Homofobiškai nusiteikę politikai nepraleidžia progos pasilaidyti pasipiktinimais prieš valdančiuosius dėl siekio reglamentuoti tos pačios lyties porų santykius. Be to, nevengiama pademonstruoti ir vis dar tarp kai kurių parlamentarų gajų seksistinių nuotaikų. Antradienį LGBTQ+ bendruomenės teisių priešininkas, „valstietis“ Dainius Gaižauskas premjerei teikiant įstatymo pataisas, kuriomis norima neoficialių susitikimų metu atsisakyti apsaugos pareigūnų palydos, ėmė kaltinti liberalus ir reiškė pasipiktinimą konservatoriams dėl planuojamo teikti Civilinės sąjungos įstatymo.

Ingrida Šimonytė | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Seime antradienį buvo teikiami įstatymo pakeitimai, numatantys tam tikromis situacijomis valstybės vadovams, tarp jų – ir ministrei pirmininkei – atsisakyti nuolatinės apsaugos palydos. Įstatymo pataisas teikė premjerė Ingrida Šimonytė, kuri tikino norinti gyventi be nuolatinės apsaugos, o pareigūnai ją turėtų saugoti tik darbo metu, o ne neoficialioje, draugų aplinkoje.

Tačiau dalis opozicijos tam nepritarė.

„Kaip jus nekritikuoti? Su tokiais įstatymo projektais jūs tikrai laisvamaniai. Pagaliau pagalvokit, apsauga ne tik dėl jūsų saugumo skiriama, apsauga skiriama ir tam, kad mus visus, taip pat valstybę, piliečius apsaugotų nuo galimai jūsų neteisėtų veiksmų: veiklos, skaidrumo. Kad neprieitų prie jūsų su dėžutėmis, kad nesugalvotumėte kokios žolės parūkyti. Ir aš noriu pasakyti vieną dalyką – ką jums padarė tie liberalai, kad konservatoriai pradėjo teikti partnerystės įstatymus?“ – kalbėjo D. Gaižauskas, praėjusią savaitę taip pat pareiškęs, kad jeigu bus priimti LGBTQ+ bendruomenei nors kiek naudingi įstatymai, „valstiečiai“ trauksis iš partijų susitarimo dėl gynybos ir saugumo.

Premjerė I. Šimonytė jam turėjo atsaką.

„Gerbiamas kolega, jūs turbūt žinote, kad mane išprovokuoti kartais vienam kitam žodžiui galima, bet negalima išprovokuoti dalykams, kurių aš netikiu. Tai, kad mano nuomonė partnerystės ir kitais klausimais yra ta, kurią aš deklaruoju daugybę metų, tai čia nėra jokios paslapties, bet tai, ką jūs sakote, kad Vadovybės apsaugos tarnybos apsauga man skirta tam, kad mane sektų, tai man yra tikrai labai didelė naujiena, nes aš niekada taip negalvojau“, – kalbėjo I. Šimonytė.

D. Gaižauskas taip pat kalbėjo, kad esą ministrės pirmininkės požiūris yra „moteriškas“

„Gerbiamos moterys, kreipiuosi į jus, Seimo pirmininke, premjere, gal jums ir atrodo moteriškai, kad nereikia tos apsaugos, gal jums norisi moteriškai pakalbėti tarp jūsų, kaip ten sako, mergaičių ir taip toliau...“, – seksistines pažiūras demonstravo „valstietis“.

Į tai sureagavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. „Labai apmaudu, kad jūs sugebate suvokti šį įstatymo projektą tik per savo vyriškumo prizmę ir tai visiškai su tuo nesusiję“, – pareiškė ji.

D. Gaižauskui pastabų negailėjo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. „Galėtumėte prevenciškai kada nors į veidrodį pasižiūrėti, nes realiai taip, kaip jūs atrodote ir kaip jūs kalbate, kaip jūs žeminate moteris, yra gėdinga šitame parlamente“, – sakė ji ir D. Gaižauską pavadino „senu šovinistu“

Už įstatymo pateikimą balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 13, balsuodami susilaikė 37. Toliau pataisas turėtų svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni