Vilniuje LGBTQ+ eitynėse laukiant 10 tūkst. dalyvių, policija jau stebi viešąją erdvę

10 tūkst.– tiek dalyvių planuojama sulaukti kitą savaitę šeštadienį Vilniuje planuojamoje „Baltic Pride“ eisenoje. Pranešama, kad pareigūnai šiuo metu jau stebi viešąją erdvę, internetines diskusijas, jog prireikus užbėgtų neramumams už akių.

Asociatyvi A.Didžgalvio/LGL nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Leidimas „Baltic Pride“ festivaliui buvo išduotas prieš metus, naujienų agentūrai BNS teigė Vilniaus m. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas. „Kol kas prašymų tokiems renginiams, kurie būtų nukreipti prieš eitynes, nesame gavę: nei protestams, nei koncertams, nei renginiams. Bet dar yra nemažai laiko“, – komentavo jis.

A. Bužinskas neatmetė galimybės, kad prieš LGBTQ+ asmenis nukreiptos akcijos gali būti rengiamos, bet, anot jo, Vilniaus m. savivaldybė darys „viską, kad tie maršrutai nepersipintų“.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS patikino, kad pareigūnai šiuo metu stebi elektroninę erdvę, socialinius tinklus, analizuoja kitą informaciją. Pasak jo, yra rengiamas viešosios tvarkos užtikrinimo planas, vyksta dialogas su renginio organizatoriais.

„Policija pasirengusi užtikrinti viešąją tvarką ir tikisi dalyvių bei žiūrovų supratingumo“, –BNS sakė R.Matonis.

„Tikiuosi, kad dalyvių bus tiek, kiek praėjusį kartą 2019 metais – 10 tūkst. žmonių. <...> 2019-ieji Vilniuje parodė, kad eitynės be incidentų yra įmanomos, tikiuosi, kad šie metai irgi bus tokie patys“, – naujienų agentūrai BNS teigė Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko.

V. Simonko tikino, kad dešimt autobusų važiuos nuo Bernardinų sodo per Lukiškių aikštę, suks į J. Tumo-Vaižganto gatvę ir judės iki Baltojo tilto, šalia kurio bus įrengta didžiulė scena. Planuojama, kad čia vyks koncertas.

„Eitynės už lygybę ir taiką“, – tai šių metų „Baltic Pride“ šūkis, kuris, kaip tikino LGL vadovas, parodo tai, jog LGBTQ+ bendruomenė solidarizuojasi su žmonėmis Ukrainoje.

Paskutinį kartą Vilniuje LGBTQ+ eitynės buvo rengiamos 2019 metais, incidentų nebuvo užfiksuota. Tiesa, praėjusiais metais Kaune įvykusi „Kauno Pride“ akcija be neramumų neapsiėjo: į eitynių dalyvius skriejo maisto produktai, dalis neramumus keliančių asmenų buvo sulaikyti.

Praėjusiais metais „Baltic Pride“ eitynės vyko Latvijoje, Rygoje. „Baltic Pride“ yra viena didžiausių LGBTQ+ teisių akcijų Baltijos šalyse ir kasmet paeiliui vyksta vienoje iš šių valstybių. Jos pirmąkart buvo surengtos 2009 metais.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni