Bideno pasiuntinė LGBTQ+ teisėms remti tikisi sparčių Lietuvos žingsnių į priekį

JAV Prezidento Joe Bideno specialioji pasiuntinė LGBTQ+ žmonių teisėms remti Jessica Stern sako besitikinti, kad Lietuva toliau žengs LGBTQ+ bendruomenės lygių galimybių užtikrinimo link.

Jessica Stern | JAV valstybės departamento/D.A. Peterson nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Didžiausią nerimą Jungtinėms Tautoms strategijas rengiančiai JAV Prezidento administracijos atstovei kelia situacija Lietuvos kaimyninėse šalyse – Baltarusijoje ir Rusijoje.

„Nesu Lietuvos situacijos ekspertė, tačiau neseniai sugrįžau iš susitikimo su LGBTQI aktyvistais iš Rusijos ir Baltarusijos, – portalui lrt.lt teigė ji, paklausta apie Lietuvos atžvilgiu skriejančius kaltinimus dėl neužtikrinamų LGBTQ+ žmonių teisių. – Aktyvistai iš Rusijos pasakojo apie vadinamąjį „antigėjų propagandos“ įstatymą Rusijoje ir sukrečiančią jo įtaką, kurią jaučia visi LGBTQI rusai.

Aktyvistas iš Baltarusijos man pasakojo apie iš policijos pareigūnų patirtą smurtą, kai jie sužinojo, kad jis yra gėjus. Tiesą pasakius, kai jie sužinojo, kad jis yra gėjus ir dalyvauja demonstracijose už demokratiją“

Išskirtiniame interviu lrt.lt ji teigė buvusi nudžiuginta žinios, kad Lietuvos parlamente gegužės 26-ąją pateiktas Civilinės sąjungos įstatymas. Pasak jos, tai – žingsnis į priekį. Dabar tikimasi, kad įstatymas praeis ir svarstymo stadiją, ir galiausiai bus priimtas bei Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos pasirašytas.

„Labai svarbu, kai LGBTQI poroms ir šeimoms įstatymai suteikia geresnes sąlygas, kai jos gali turėti bendro turto, atstovauti vienas kitam, kai kuris nors serga ir guli ligoninėje“, – lrt.lt sakė ji.

Tiesa, Lietuvos žmogaus teisių aktyvistai pirmąjį etapą įveikusį ir šiuo metu svarstymo parlamente toliau laukiantį projektą dar ragina tobulinti – numatyti, kad tos pačios lyties asmenys, sudarę civilinę sąjungą, būtų laikomi šeima.

J. Stern perdavė JAV Prezidento J. Bideno žodžius, kad Jungtinių Valstijų užsienio politikos centre yra žmogaus teisės, o LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumas laikomas svarbiausiu prioritetu.

Be kita ko, ji pridūrė, jog JAV vertina dvišalius santykius su Lietuva ir šie „santykiai yra stipresni, kai turime bendrų vertybių“.

JAV specialioji pasiuntinė LGBTQI+ asmenų žmogaus teisėms remti J. Stern Lietuvoje lankėsi Vilniuje vykstant festivaliui „Baltic Pride“.

Prieš metus pareigas pradėjusi eiti J. Bideno pasiuntinė tąkart teigė, kad būtina trumpinti laiką, per kurį judama žmogaus teisių užtikrinimo link.

„Vienas pagrindinių mano tikslų dirbant LGBTQI+ asmenų žmogaus teisių gynyboje – sutrumpinti laikotarpį, per kurį žmonės priversti laukti pagarbos ir apsaugos, kol jų teisė bus gerbiamos ir apsaugotos“, – sakė J. Stern, rašo america.gov

Anot jos, nors žmonės kartoja, kad esą „prieš 50 metų buvo blogiau nei šiandien, bet to nepakanka. Jei susiduriate su diskriminacija ir smurtu, jums reikia apsaugos dabar, todėl turime paspartinti LGBTQ+ asmenų teisių pažangą visose srityse“. 

Pradėjusi eiti specialiosios pasiuntinės pareigas, J. Stern pažadėjo dirbti su įvairių šalių Vyriausybėmis, pilietinės visuomenės organizacijomis ir privačiu sektoriumi.

„Labai nedaug Vyriausybių pasaulyje įsipareigojo įtraukti LGBTQ+ žmogaus teises į savo užsienio politiką“, – apgailestavo J. Stern. – JAV, gerbiančios žmogaus teisių universalumą, gali turėti didelį poveikį. JAV gali tapti vilties ir įkvėpimo šaltinis kitiems“.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni