Maršistų protestas neteko prasmės: susirinko pasisakyti prieš įstatymą, kurio parlamentas dar nesvarstė

Antradienį prie parlamento vyko negausus vadinamųjų maršistų, skambiai pasisakančių prieš LGBTQ+ bendruomenę, surengtas mitingas. Ankstesniuose protestuose temos sukdavosi apie vakcinas, pandemijos valdymo priemones, Galimybių pasą, tačiau COVID-19 viruso mastams sumažėjus, protestuotojai vėl nusitaikė į LGBTQ+ lygiateisiškumą. 

Protestas | LRT televizijos stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nurodoma, kad pagrindinė šios akcijos organizatorė – Vitolda Račkova, kuri praėjusiais metais rugpjūčio 10-ąją buvo sulaikyta prie Seimo dėl riaušių organizavimo, tačiau vėliau, kaip ji tvirtino portalui jarmo.net, įtarimai jai buvo panaikinti.

Policijos pareigūnai informuoja, kad į protestą atvyko apie 100 žmonių. Gali būti, kad kitus maršistus atbaidė prastas oras – Vilniuje lyja ir pučia vėjas.

Į tai ironiškai sureagavo Vilniaus visuomenininkas Mark Adam Harold. Jis palygino saulėtą birželio 4-ąją vykusias „Pride“ eitynes ir lietingą maršistų mitingą: „Kiek suprantu, Dievas kontroliuoja orą ir Pride buvo saulėtas, just saying“


Portalo lrytas.lt duomenimis, leidimas protestuoti buvo išduotas bent 3 tūkst. dalyvių. Tačiau akivaizdu, kad susirinkusiųjų skaičius – gerokai mažesnis.

Kai kurie protestuotojai pasirūpino skėčiais, kiti dengėsi plėvelėmis.

Mitingo organizatoriai teigė, kad akciją prie Seimo antradienį surengė dėl to, nes buvo numatyta, kad antradienį parlamentas svarstys Civilinės sąjungos įstatymą, kuris leistų tiek heteroseksualioms, tiek homoseksualioms šeimoms sudaryti civilinę sąjungą.

Seimas šio klausimo antradienį nesiėmė – dėl kurį laiką besitęsusio valdančiųjų ir opozicijos ginčo parlamente darbas sustojo, įstatymų projektai nebuvo priiminėjami, tad natūralu, jog ir Civilinės sąjungos klausimas, kaip ir kiti įstatymai, laukia savo eilės.

Taigi, Seime nesvarsčius Civilinės sąjungos įstatymo, maršistų protestas neteko prasmės. Tačiau nuolatiniai akcijų prieš LGBTQ+ lygiateisiškumą organizatoriai žada – kai tik paaiškės data, kada Seime bus svarstomas pirmąją – pateikimo – stadiją jau įveikęs Civilinės sąjungos projektas, jie vėl mėgins rinktis ir mitinguoti.

Maršistų, kvietusių Seimo frakcijų atstovus pasisakyti ant scenos, surengtame mitinge taip pat pasirodė Darbo partijos frakcija, „valstiečiai“, Lietuvos regionų frakcija, taip pat konservatorius Paulius Saudargas bei Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Vilija Targamadzė.


Kaip praneša lrt.lt, renginyje taip pat apsilankė Petras Gražulis, jo padėjėjas Naglis Puteikis, save sveikuoliu laikantis Dainius Kepenis, Beata Petkevič, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus ir anksčiau Seimo nario pareigas ėjęs Rimantas Jonas Dagys.

P. Gražulis pareiškė, kad žmonių į protestą susirinko nedaug, nes esą Lietuvos valdžia persekioja tuos, kurie prieš ją pasisako. 

Be to, LGBTQ+ asmenis nuolat viešai keikiantis politikas Lietuvą palygino su Rusija ir Baltarusija, nes, jo žodžiais, šiose valstybėse protestuotojų susirenka dar mažiau. Apie tai, kad minėtos valstybės pažeidžia LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą, žmogaus teisių aktyvistai susiduria su fiziniais išpuoliais, yra apskelbiami užsienio agentais, o LGBTQ+ žmonės yra kankinami ir žudomi, P. Gražulis neprabilo.

O štai V. Targamadzė rėžė – Civilinės sąjungos projektas skaldo visuomenę. Negana to, Seimo narė palietė vaikų temą.

„Vaikai turėtų ne homoseksualiose šeimose gyventi“, – taip tvirtino politikė, nors dabar siūlomame įstatymo projekte jokių įsivaikinimo galimybių civilinę sąjungą sudariusioms poroms numatyta net nėra.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorę Jūratę Juškaitę gerokai nustebino V.Targamadzės teiginiai. 

„Seimo narė Vilija Targamadzė sako, kad priėmus Civilinės sąjungos įstatymą bus leidžiama tos pačios lyties šeimoms įsivaikinti vaikus.

Įsivaikinimą mūsų šalyje reguliuoja Civilinio kodekso III knyga, ten aiškiai parašyta, kad įsivaikinti gali tik sutuoktiniai, atskirais atvejais - vienas iš sutuoktinių arba vienišas asmuo.

Suprantu, kad per Seimo narių rankas ir akis pereina daug teisės aktų, visų neperskaitysi ir su visais išsamiai nesusipažinsi.

Vis dėlto prieš ką tuomet balsavo p. Targamadzė ir galbūt kiti Seimo nariai, kai buvo teikiamas Civilinės sąjungos įstatymas?

Prieš įstatymą ar prieš įvaikinimą, su kuriuo tas įstatymas neturi nieko bendro?“ – klausė ji.


O tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Seimo vicepirmininkas P. Saudargas sulaukė pašaipų tiek internete, tiek apsilankęs mitinge. Valdančiosios partijos narys, dalyvavęs mitinge, pavadinimu „Stop valdančiųjų ribojimui“, buvo satyriškai įvertintas „Facebook“ puslapyje „Valstybinis Tautos Frontas“, kuriame skelbiama: „VALDANTYSIS STABDO VALDANČIŲJŲ BULDOZERĮ“


Konservatorius P. Saudargas padėkojo maršistams, jog šie jį pakvietė, ir ėmė dėstyti mintis apie pandemiją, migrantų krizę, karą Ukrainoje ir antiinfliacines priemones.

„Nėra lengvi metai, pastarieji tikrai nebuvo, mus buvo užklupusios įvairiausių rūšių krizės, ir jos nesibaigė. Mes turėjome pandemiją – neaišku, kaip bus rudenį – turėjome migrantų krizę, kuri buvo suvaldyta mūsų pastangomis, o dabar vyksta karas Ukrainoje, kuris, deja, rytoj nesibaigs, ir jo pasekmės mus lydės dar ilgai“, – lrytas.lt cituoja P. Saudargą. 

Tačiau protestuotojai konservatoriui reiškė nepasitenkinimą – švilpė, šaukė, kad P. Saudargas yra melagis.

„Man yra svarbi šeima, suprantu kaip dalelę, kurią valstybė turėtu stiprinti“, – taip susirinkusiuosius į savo pusę mėgino palenkti P. Saudargas.

Praėjusiais metais prasidėjusio šeimų maršo šalininkai tąkart gegužę rinkosi į Vingio parke Vilniuje Lietuvos šeimų sąjūdžio organizuotą protestą prieš Partnerystės įstatymą, kuris vėliau jį teikiant patyrė nesėkmę. Tuomet akcijoje dalyvavo apie 10 tūkst. dalyvių.

Maršo dalyviams nuolat rengiant akcijas, viena jų baigėsi neramumais. Praėjusių metų rugpjūtį sostinėje prie Seimo susirinkus apie 5 tūkst. žmonių kilo riaušės, kuriose buvo sužaloti pareigūnai bei keli protestų dalyviai. Šiuo metu dėl šių riaušių vis dar vyksta ikiteisminis tyrimas.

Šeimų maršo mitingai įvairiu metu buvo nukreipti ir prieš pandemijos valdymo priemones, ir prieš Stambulo konvenciją, ir prieš tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimą.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni