Teroras Osle: Lietuvos LGBTQ+ organizacijos reiškia užuojautą, Raskevičius kreipėsi į oponentus

Šeštadienio naktį Osle prieš LGBTQ+ klubą ir dar dvi vietas įvykdytas teroro aktas paskatino susimąstyti apie homofobijos keliamą mirtiną pavojų.

Oslo centre – mirtinas teroro išpuolis | Nuotraukos šaltinis: laprensalatina.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Žmogaus teisių organizacijos reiškia užuojautą

Norvegijos sostinės centre šūviai nuaidėjo 1 val. 14 min. vietos laiku. Šaudyta į LGBTQ+ klubą „London Pub“ bei kitose netoliese esančiose vietose. Daugybė sužeistųjų, 2 žuvusieji ir viso pasaulio LGBTQ+ žmones bei jų palaikytojus apėmęs sielvartas – tokie yra kruvino teroro išpuolio padariniai.

 

Taip pat skaitykite:

„Smerkiame šį siaubingą neapykantos išpuolį ir solidarizuojamės su Norvegijos LGBT bendruomene ir Oslo Pride“, – pareiškė Lietuvos gėjų lygos atstovai socialiniuose tinkluose išplatintame pranešime.

Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas Artūras Rudomanskis visų organizacijos narių vardu pareiškė užuojautą. Norvegijos ambasadai Vilniuje adresuotame laiške jis palinkėjo vienybės šiuo sunkiu laikotarpiu.

„Su dideliu susirūpinimu ir sielvartu žvelgdami į Norvegiją ištikusią baisią tragediją, norėtume pareikšti nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir visiems Norvegijos piliečiams. Tragiški įvykiai dar kartą išryškina demokratinių vertybių, solidarumo ir tolerancijos svarbą. Linkime vienybės ir taikos jūsų tautai.

Pagarbiai, visi Tolerantiško jaunimo asociacijos nariai“, – rašoma TJA laiške.


Raskevičius: „šiandien jie siūlo „artimą ryšį”, rytoj pasiūlys kulką į galvą“

Į teroro aktą Norvegijoje sureagavo ir Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Tomas Vytautas Raskevičius | lrs.lt nuotr.

„Vėl. Vėl ir vėl. Homofobija žudo“, – savo pareiškime dėstė jis. 

„Lietuvos homofobai nuolat kartoja, kad būtina „spręsti homoseksualių žmonių problemas”. Šiandien jie siūlo „artimą ryšį”, rytoj pasiūlys kulką į galvą. Laikas pagaliau nustoti klausyti jų įsivaizdavimų, kaip turėtų būti teisiškai reglamentuojami LGBT žmonių gyvenimai. Ir šiuos klausimus būtina spręsti čia ir dabar, o ne tada, kai bus jau per vėlu“, – pridūrė Seimo narys, turėdamas galvoje konservatoriaus Pauliaus Saudargo ir jo bendražygių pasiūlytas ir itin kontraversiškai vertinamas Civilinio kodekso pataisas, kuriomis vietoje civilinės sąjungos norima įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką, neatliepiančią LGBTQ+ bendruomenės lūkesčių. 

Jarmo.net vizualizacija

Ką simbolizuoja Norvegija?

Norvegijos žmonėms užuojautą pareiškė ir Lietuvos LGBTQ+ teisių naujienų portalo jarmo.net redaktorius Jonas Valaitis. 

„Reiškiame užuojautą Norvegijoje patirtos tragedijos akivaizdoje visai šaliai ir LGBTQ+ žmonėms. Demokratinės vertybės, laisvė, pagarba žmogaus teisėms yra tai, ką mums simbolizuoja Norvegija. Šią skaudžią, tamsią dieną solidarizuojamės su visais Norvegijos žmonėmis ir tragiškame įvykyje žuvusiais bei nukentėjusiais žmonėmis, o taip pat ir jų artimaisiais. Linkime stiprybės“, – rašoma Norvegijos ambasadai Lietuvoje išsiųstame J. Valaičio laiške.

 

Šeštadienį Norvegijoje turėjo įvykti „Pride“ eitynės, tačiau jos saugumo sumetimais buvo atšauktos. 

Norvegija, kaip ir kitos Skandinavijos šalys, yra labai progresyvi valstybė LGBTQ+ teisių srityje. 1981 metais ji tapo viena pirmųjų šalių pasaulyje, priėmusį antidiskriminacinį įstatymą, kuris aiškiai apėmė ir seksualinę orientaciją. Tos pačios lyties asmenų santuokos, įsivaikinimas Norvegijoje įteisinti nuo 2009 metų.

2016 metais Norvegija tapo 4-ąja šalimi Europoje priėmusi įstatymą, leidžiantį pakeisti translyčių asmenų dokumentus remiantis išskirtinai jų apsisprendimu.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni