Teroras Osle: prie LGBTQ+ klubo po kruvinų šaudynių 2 žmonės – nužudyti

Norvegijoje, Osle, naktį ir penktadienio į šeštadienį įvyko kruvinas teroro išpuolis. Per šaudynes prie LGBTQ+ klubo „London Pub“ ir kitų dviejų vietų buvo nužudyti 2 žmonės, o 21 patyrė rimtus sužalojimus, kai kurie sužeisti itin sunkiai, jie išgabenti į gydymo įstaigas. Nukentėjusiųjų ir žuvusiųjų skaičius dar gali augti. Policija praneša, kad įtariamasis buvo sulaikytas. 

Osle įvykdytas teroro aktas Hallgeir Vagenes/VG (norway.postsen.com) nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip skelbia portalas tempo.co, teisėsaugos duomenimis, įtariamasis yra vienintelis išpuolį įvykdęs asmuo. „Viskas rodo, kad šį veiksmą įvykdė tik vienas asmuo“, – per spaudos konferenciją sakė policijos pareigūnas Tore'as Barstadas.

Taip pat skaitykite:

Šaudynės prasidėjo apie 1 val. 14 min valandą nakties. Kaip skelbia „The Local“, tuo metu pasipylė ištisa šūvių serija. Siaubą ir baimę šalyje pasėjęs išpuolis tęsėsi nuo klubo „London Pub“ iki kitų dviejų netoliese esančių vietų.

„Pamačiau ateinantį vyrą su krepšiu, jis paėmė ginklą ir pradėjo šaudyti“, – pranešė visuomeninio Norvegijos transliuotojo NRK žurnalistas Olavas Roennebergas.


Liudininkai pasakojo apie paniką, prasidėjusią po pirmųjų šūvių. Žmonės ėmė masiškai bėgti iš klubo, kad išvengtų mirties. O vienas iš klube buvusių žmonių pasakojo, kad „London Pub“ darbuotojai liepė žmonėms kaip mat gultis ant grindų. Mirtiname pavojuje atsidūrę klubo lankytojai pasakojo išlaukę, kol atvyks policijos pareigūnai iki pastarieji įžengė pro duris. 

„Išbuvome ten tol, kol pro duris įėjo policija. Mano vaikinas suteikė pirmąją pagalbą vienam iš sužeistųjų“, – pasakojo vienas liudininkų.

Įtariamasis buvo sulaikytas 1 val. 19 min. vietos laiku, pranešė policijos atstovas T. Barstadas. Nors nusikaltėlis buvo ginkluotas, tačiau sulaikymo metu šūviai nebuvo paleisti. 




Norvegijos policija pranešė įvykį vertinanti kaip teroro aktą.  

Apie 3 valandą nakties Oslo rajono policijos operacijų vadovas Vidaras Pedersenas pranešė, kad 14 žmonių dėl patirtų sužalojimų buvo išgabenti į ligoninę. „Daugiau nieko negaliu pasakyti apie jiems padarytą žalą, tačiau kai kurie sužeisti sunkiai“, – tikino jis.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad 3 nuo užpuoliko nukentėjusių asmenų sveikatos būklė išlieka itin sunki. 

Be to, dar mažiausiai 12-ka žmonių patyrė menkus sužalojimus ir jiems medikų pagalbos neprireikė. 

Sužeistųjų skaičius išaugo. „The Local“ duomenimis, rimtų sužalojimų patyrė 21 žmogus. 


„London Pub“ yra populiarus LGBTQ+ naktinis klubas, įsikūręs pačiame Oslo centre. Šiuo metu įvykio vieta yra užtverta ir tiriama kriminalistų. Išpuolio eiga nėra aišku, ją mėginama išsiaiškinti.


Policija aptvėrė didelę dalį įvykio teritorijos, o liudininkų paprašė susirinkti į netoliese esantį viešbutį. Pašalinių žmonių pareigūnai prašo pasišalinti ir netrukdyti dirbti greitosios pagalbos medikams.


Nors teisėsauga teigia, kad kol kas ir teroro akto motyvai nėra žinomi, tačiau šeštadienį Osle turėjo įvykti kasmetinės „Pride“ eitynės LGBTQ+ bendruomenei paremti, o pasirinkta vieta teroro aktui leidžia daryti prielaidą, kad buvo nusitaikyta į LGBTQ+ bendruomenę. Eitynės buvo atšauktos.


Šeštadienį Norvegijos sostinėje sustiprintos policijos pajėgos. 

Parengta pagal „The Local“tempo.co ir kt. informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni