JAV senatorius: Putinas joks vertybių gynėjas

JAV senatorius Richardas Josephas Durbinas sako besitikintis, kad Europa ir Lietuva vis labiau tols nuo autoritarinių režimų.

Richardas Josephas Durbinas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Karą Ukrainoje sukėlęs Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ilgus metus pasižymėjo anti-LGBTQ+ politika: šalyje veikusios žmogaus teisių organizacijos apskelbtos užsienio agentėmis, priimtas vadinamąją „gėjų propagandą“ draudžiantis įstatymas. Tai kėlė pasipiktinimą tarp žmogaus teisių gynėjų bei skatino užsienio valstybes vis labiau grūmoti Rusijai pirštu. Prasidėjus plataus masto invazijai į Ukrainą, diskusijos žmogaus teisių temomis vėl suintensyvėjo. Regis, kai kurios jėgos Lietuvoje puikiai sutartų su Kremliaus šeimininku LGBTQ+ teisių klausimu.

„Vladimiras Putinas neatstovauja jokioms 21 amžiaus vertybėms. Matant, ką jis padarė Ukrainoje, kyla didžiulis pasipiktinimas. Jis yra karo nusikaltėlis. O prisistatyti, kad esi kažkoks vertybių gynėjas, tiesiog absurdiška“, – įsitikinęs JAV senatorius Richardas Josephas Durbinas, kurį cituoja lrt.lt

Rusija ne tik prisistato kaip tokia šalis, kuri gina tariamas „tradicines vertybes“, bet prokremliškoje žiniasklaidoje šios „vertybės“ priešinamos su Vakarų šalių politika.

Panašios pozicijos laikosi ir vadinamieji šeimų maršo – praėjusiais metais prasidėjusio anit-LGBTQ+ judėjimo – šalininkai, LGBTQ+ asmenis vadinantys propaganda, raginantys net nesvarstyti Partnerystės ar Civilinės sąjungos įstatymų, kurie, jeigu būtų priimti, numatytų galimybę tos pačios lyties asmenims įteisinti savo santykius. 

Takoskyra matoma ne tik tarp Rusijos ir Vakarų ar visuomenėje Lietuvoje, bet ir tarp Vakarų ir Rytų Europos šalių. Jose – skirtingos politikų nuostatos dėl LGBTQ+ bendruomenės teisių, Stambulo konvencijos ratifikavimo, kitų opių žmogaus teisių problemų.

JAV senatorius viliasi, kad Europa vertybiškai galiausiai nutols nuo autoritarinių režimų.

„Galiu pasakyti, kad Jungtinėse Valstijose žmogaus teisės ir vertybės yra vienas svarbiausių prioritetų. Skatiname visas šalis prisijungti prie tokių aljansų, paremtų vertybėmis, nesvarbu, ar tai būtų karinis aljansas, ar kitokie aljansai, ir tikiuosi, kad nutolsim toli nuo autoritarinių režimų“, – tikino R. J. Durbinas ir akcentavo kad Jungtinių Valstijų demokratijos tikslas yra judėti į priekį užtikrinant laisves ir galimybes, žmonių orumą. 

„Tai yra vertybės, kuriomis turi dalintis visi demokratinio pasaulio atstovai“, – pridūrė jis.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni