Žmonių neuždrausi: homoseksualumą kriminalizavusioje šalyje šimtai afrikiečių šventė „Pride“ šventę

Afrikos pietuose esančiame Esvatinyje, anksčiau vadintame Svazilandu, homoseksualūs santykiai yra kriminalizuoti. Nepaisydami to, šimtai žmonių šioje šalyje susirinko atšvęsti „Pride“ šventės.

Renginio akimirka | Rock of Hope nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Viena iš renginio organizatorių Sisanda Mavimbela paaiškino, kodėl šis renginys toks svarbus vietinei LGBTQ+ bendruomenei.

„Tai suteikia vilties. Kiekvieną kartą, kai rengiame „Pride“ renginį, jis suteikia mums vilties“, – kalbėjo ji.

Pašnekovė tikino, kad prieš COVID-19 pandemiją LGBTQ+ šventės dalyvių gretos tapdavo vis gausesnės, o ypač tuomet, kai sutemdavo – žmonės tamsoje pasijusdavo galintys kur kas drąsiau išreikšti savo tapatybę. Šiais metais panaikinus pandemijos valdymo ribojimus į „Pride“ renginį taip pat susirinko, organizatorių teigimu, nemenkas būrys žmonių.

Kai buvęs šios šalies premjeras Maphevu Dlamini 2018 metais pareiškė, jog „būti gėjumi yra nenormalu, tai liga“, LGBTQ+ bendruomenė surengė pirmąsias „Pride“ eitynes, kurias lydėjo apsauga. Leidimas šiam renginiui išduotas šaliai jaučiant vis didesnį tarptautinės bendruomenės spaudimą užtikrinti kiekvieno žmogaus teisę į susirinkimus.

Esvatinio karalystėje homoseksualumas kriminalizuotas nuo XX amžiaus, o šalies gyventojai LGBTQ+ asmenis laiko kone „šėtoniškais“. Kaip teigia žmogaus teisių aktyvistai, daugelis vietinių LGBTQ+ asmenų Esvatinyje gyvena slėpdami savo tapatybę.

Nors šalyje oficialiai galioja homoseksualius vyrų santykius draudžiantis įstatymas, vietiniai gyventojai pasakoja, jog jis nėra pasitelkiamas persekiojant LGBTQ+ asmenis. Tačiau kasdieniame gyvenime nehetreroseksualūs žmonės susiduria su diskriminaciją: yra išstumiami iš darbo rinkos, nusisuka šeimos nariai, nemaža visuomenės dalis turi išankstinį neigiamą nusistatymą. 

Parengta pagal metro.co.uk informaciją.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni