Pareikalavus pašalinti Taivano pavadinimą atšauktas pasaulinis LGBTQ+ suvažiavimas

Tarptautinio LGBTQ+ suvažiavimo, turėjusio įvykti Taivane, organizatoriams pareikalavus, kad suverenios Taivano salos pavadinimas būtų pašalintas iš 2025 metų renginio pavadinimo, penktadienį jis buvo atšauktas.

Asociatyvi Florian Peeters/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip informuoja BNS, Kinija, kuri Taivaną skelbia sava teritorija, siekia trukdyti salai dalyvauti tarptautiniuose renginiuose, be to, įvairiais būdais mėginama varžyti Taivano oficialius diplomatinius ryšius.

Suvažiavimą organizavusi grupė „InterPride“ paprašė pervadinti renginį iš „WorldPride Taiwan 2025“ į „WorldPride Kaohsiung“. Taip būtų buvęs paminėtas pietinis Taivano miestas Gaosiongas, kuriame ir turėjo įvykti renginys.

Tačiau Taivano Vyriausybei tokie planai nepasirodė priimtini. Vyriausybės atstovai pareiškė, kad Azijoje įvairovę ir lygybę skatinti turėjusiam renginiui mėginama trukdyti.

„Taivanas giliai apgailestauja, kad „InterPride“ dėl politinių sumetimų vienašališkai atmetė abipusiai suderintą konsensusą ir nutrauką bendradarbiavimo ir pasitikėjimo ryšį“, – BNS cituoja Taivano Užsienio reikalų ministerijos pranešimą.

Pasak Taivano Vyriausybės, šiuo sprendimu kenkiama milžiniškai Azijos LGBTQ+ bendruomenei ir rodoma nepagarba Taivano teisėms.

„Atidžiai įvertinę situaciją manome, kad jeigu tai tęsis, tai gali pakenkti Taivano gėjų bendruomenės interesams. Todėl prieš pasirašius sutartį nuspręsta projektą nutraukti “, – pareiškė Gaosiongo miesto atstovai.

„WorldPride“ komiteto pozicijoje teigiama, kad sprendimą jo nariai priėmė „siekdami geriausių LGBTIQ+ bendruomenės Taivane interesų“.

Praėjusiais metais „InterPride“ jau buvo atsisakiusi salą pripažinti šalimi.

Taivane tos pačios lyties asmenų santuokos įteisintos dar 2019 metais, šalis didžiuojasi savo kaip LGBTQ+ teisių ir liberalizmo bastiono reputacija.

2019 metais Taivane, Taipėjuje, surengtose „Pride“ eitynėse dalyvavo 200 tūkst. dalyvių.

Tuo metu Kinijoje tos pačios lyties porų santykiai nėra neteisėti, tačiau tos pačios lyties asmenų santuokos negalimos, o Pekinas griežtai riboja LGBTQ+ žmonių saviraišką žiniasklaidoje, bendruomenė susiduria su cenzūra ir socialinėse medijose.

Parengta pagal „Aljazeera“ ir BNS informaciją
Naujesnė Senesni