„Kur Agnė stos, ten 10 „valstiečių“ atstos“. Širinskienei nepasisekė įkalbėti Seimo išbraukti Civilinės sąjungos įstatymą

Seimas atmetė LGBTQ+ teisių kritikės Agnės Širinskienės pasiūlymą išbraukti Civilinės sąjungos įstatymo projektą iš rudens sesijos darbų programos.

lrs.lt/Dž. G. Barysaitės nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Ketvirtadienį parlamentarai apsisprendė dėl Seimo darbotvarkės. Už ją balsavo 68 Seimo nariai, 6 –  nepritarė, o 45 – susilaikė.

O tuo metu už A. Širinskienės pasiūlymą pasisakė 39 parlamentarai, prieš – 53, susilaikė – 19.

Rudens sesijai dar neprasidėjus A. Širinskienė įregistravo pasiūlymą išbraukti Civilinės sąjungos įstatymą. Ji dėstė, kad visuomenės apklausos rodo nepritarimą tos pačios lyties porų santykių pripažinimui. Be to, anot jos, yra svarbesnių klausimų, tokių kaip kilusi energetikos krizė.

Seime politikė dėstė siūlanti atsisakyti „skaldančių projektų“ bei „koncentruotis“ į infliacijos pasekmių švelninimą, taip pat „į energetikos iššūkius“.

„Laisvietis“ Vytautas Mitalas ragino A. Širinskienę tokį pasiūlymą atsiimti ir pastebėjo, kad ji išbraukti įstatymo projektą, kuriuo būtų pripažinti nesusituokusių porų santykiai, mėgina ne pirmą Seimo sesiją.

Vytautas Mitalas | lrs.lt/V. Chornos nuotr.

„Aš tikrai žaviuosi kolegės Agnės Širinskienės pastovumu ir tvirtumu. Prisiminus praėjusią kadenciją, <...> atrodo, tada gyvenome Agnės Širinskienės eroje, kur ji, būdama TTK [Teisės ir teisėtvarkos komiteto, - jarmo.net] pirmininke, valdė Lietuvą ir nepakeičiamai tarnavo „valstiečių“ interesams. Faktiškai nebuvo klausimo, nebuvo temos, kurioje jos nuomonės nebūtų girdėti. Bet eros, skirtingai nei kadencijos, taip greitai nesibaigia, nes net ir šioje kadencijoje mes matome šios eros atgarsių. <...> Esu mieste girdėjęs kalbant: „Kur Agnė stos, ten 10 „valstiečių“ atstos“. Vis tik jos rūpestis, kad mes susikoncentruosime vienais klausimais manais kitų ir neliks laiko svarbiems klausimams – energetikos – svarstyti, nėra pagrįstas. Mes ir šiandien matėme, kad vyksta diskusijos dėl energetikos kainų“, – dėstė V. Mitalas.

„Tikrai nereikia abejoti, kad dėl tokių svarstymų kaip Civilinės sąjungos įstatymas balsuosime tada, kai reikės apsispręsti, ir šitas balsavimas tam įtakos neturės. <...> Norėčiau pasiūlyti – galbūt po mano patikinimo ir argumentų ji galėtų išsklaidyti tamsiais debesimis atėjusias baimes bei pakeisti nuomonę ir visgi šį pasiūlymą atsiimti“, – pridūrė V. Mitalas.

Tuo metu teiginiais apie Lietuvos „pid*ralizaciją“ pagarsėjęs Seimo narys Valdemaras Valkiūnas stojo į Agnės Širinskienės pusę. 

Valdemaras Valkiūnas | lrs.lt nuotr.

„Gerbiamas Mitalai, gal nereikia apie asmenybes, galbūt jūs galėsite apie asmenys pakalbėti ir surašyti savo memuarų knygoje, kai rašysite arba galbūt rašote. Bet kaip sakė mūsų Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, kad reikia dirbti“, – argumentus mėgino dėstyti V. Valkiūnas.
Naujesnė Senesni