Lenkijoje atšvęstos taikios LGBTQ+ eitynės

Katovicų mieste Lenkijoje šeštadienį surengtos LGBTQ+ eitynės pritraukė apie 4 tūkst. dalyvių. Šeštus metus iš eilės organizuotas renginys praėjo taikiai.
 
Eitynės | Twitter/YIMBYPoland nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kartu su Ukrainos Odesos miestu solidariai surengtų eitynių dalyviams prieš kurį laiką grasino protestuotojai, o Katovicų meras užsimojo uždrausti eitynes teigdamas, kad siekia apsaugoti viešąją tvarką.

Mero sprendimą panaikino teismas.

Nors į renginį atvyko ir dalis prieš LGBTQ+ teises nusiteikusių mitinguotojų, rankose laikiusių plakatus, kuriuose LGBTQ+ asmenys tapatinti su pedofilija, tačiau pats renginys praėjo taikiniai.

„Pride“ eitynių organizatorius Przemysławas Walasas leidiniui „Notes from Poland“ sakė, kad eitynės suteikia galimybę bendruomenei jaustis saugiai ir patogiai, o taip pat primenama „mūsų miestui, regionui ir visai Lenkijai, kad mes esame čia, kad mes neišnyksime“

Be smurto apsiėjo ir „Pride“ eitynės Liublino mieste, nors per pastaruosius kelerius metus ne kartą pasitaikė ir išpuolių – svaidyti degantys fakelai, kraštutiniai dešinieji į žygiuojančius dalyvius mėtydavo kiaušinius, butelius, o 2019 metais pora žmonių buvo suimti už sprogmenų atsinešimą. Šeštadienį Liublino eitynėse žygiavo apie 1 tūkst. dalyvių, patruliavo policijos pareigūnai.

Vienas LGBTQ+ renginio dalyvių žiniasklaidai teigė, kad Lenkijos Vyriausybės priešiškumas LGBTQ+ bendruomenei atsiliepė ir nuteikė neigiamai visuomenę, tačiau pastaraisiais metais jaučiami teigiami pokyčiai. Anot jo, vis daugiau lenkų supranta, kad LGBTQ+ asmenys yra jų kaimynai ir kolegos darbe.

„Esame nepaprastai laimingi, kad mūsų eitynės pakeitė gyvenimą“, – teigė jis.

Naujesnė Senesni