Jonas Valaitis. Prezidentas prie ežero

Gitanas Nausėda ėmė ir vėl išsižiojo. Kaip tik išsižiojo, taip iš jo burnos vėl išskriejo kliedesys. Šįkart prezidentas, vaidindamas „tikrą vyrą“, pradėjo postringauti, kad Vokietijos kariuomenė – čia tau ne tas pats, kas be jokių įsipareigojimų nuvažiuoti prie ežero su mergina praleisti gero vakaro. Taip jau gavosi, kad toks pasisakymas teisingai buvo suprastas kaip moterų vaizdavimas tartum jos gali pabūti ir visai laisvo elgesio asmenimis, taip jau cenzūriškai išsireiškiant. 

Gitanas Nausėda | Ukrainos Prezidentūros nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Vokietijos kariuomenė, žinote, nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi. Tai yra rimta kariuomenė, kuriai reikia pasiūlyti vedybų sutartį ir toje vedybų sutartyje turi būti labai aiškiai numatyti Lietuvos įsipareigojimai, ką mes padarysime, nes kitaip Vokietijos kariuomenė savo įsipareigojimų mums taip pat negalės vykdyti“, – G. Nausėda kalbėjo interviu BNS.

Ir vėl visi labai pikti. Ir prezidentas po atviru dangum su mergina prie ežero pabūti jau nebegalės. Teks atsiprašyti. Arba teks klausytis kritikos. Bet kas jam ta mūsų kritika? Perferazuojant patį prezidentą, mūsų žodžiai jam lyg koks nabašniko pašlakstymas žaliąja arbata, nes jis spaudos neskaito ir į širdį neima.

Įspūdis, kad stebime pigų realybės šou „Aš valdžia ir 4 metus darau ką noriu“, tik stiprėja. Ir šio šou dalyvis, ėmus jį rodyti televizijos ekranuose, sužvaigždėjo, pasijuto ir aukštas, ir gražus, ir galingas, ir protingas, o bet kurie jį kritikuojantieji tampa amžinais priešais, nes už jį telefoniniame balsavime žinučių nerašo bei laimėti nepadeda.

Nors išties G. Nausėda tiesiog tapo eiline seksistine praėjusio amžiaus politine šmėkla, toksiško „vyriškumo“ pavyzdžiu bei populistu.

Ir kai tu jį kritikuoji dėl šliejimosi prie antivalstybinių maršistų, pamirštų pažadų palaikyti LGBTQ+ lygias galimybes, seksizmo, homofobijos, požiūrio į žurnalistus lyg šie būtų gimtadienio svečiai (patogius priimi, nepatogius – išmeti), jis tau atsako: „Pačioje kadencijos pradžioje aš pernelyg daug žiūrėdavau ir skaitydavau, kas ką pasakys, kas ką pakomentuos. Šiandien aš to atsisakiau“.

Čia pat realybės šou dalyvis priduria: „Aš stengiuosi kalbėtis su žmonėmis, nes tai pats geriausias šaltinis sužinoti, kaip atrodo situacija iš tikrųjų. Žmonės tikrai, jeigu kažkas yra ne taip, sako tiesiai į akis“

O kas gi tie žmonės? Ar prie Prezidentūros yra išsirikiavusi paprastų (kaip mėgstama sakyti šiais laikais) žmonių eilė ir visi jie kalbasi su prezidentu pro langą?

Į tokią eilę visai norėtų atsistoti, pavyzdžiui, LGBTQ+ šeimos. Tačiau su „tais“ žmonėmis prezidentas nekalba. Picas su jais valgyti smagiau. 

Į tokią eilę norėtų atsistoti žmogaus teisių aktyvistai, lygybės ekspertai. Ką jie pasakytų?

Lygių galimybių plėtros centro ekspertė dr. Margarita Jankauskaitė atkreiptų dėmesį, kad tokie žodžiai apie merginą prie ežero yra tipiškas kultūrinio seksizmo pavyzdys. Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė pridurtų, kad tai yra užstalio lygio juokelis, o ir šiaip po tokios frazės Vokietijos kariuomenėje tarnaujantys vyrai ir moterys gali nebesuprasti, kodėl turi ginti šalį, kuri negerbia lygybės principų.

Tačiau G. Nausėda mieliau kalbasi su celofaniniais maršistais, kuriems Vyriausybė bloga, kadangi griauna tradicinę šeimą. Ir kai Prezidentūros dar labiau įaudrinti maršistai surengia kokias riaušes ir realybės šuo dalyvis stebi, kaip televizijos ekranuose krenta stulpelis, rodantis už jį balsuojančiųjų skaičių, tai staiga jis tampa lyg tuo socialinės dokumentikos veikėju, ištarusiu frazę: „Tokio dalyko niekada nebuvo... Čia nesąmonė tas dalykas... Buvo, nu buvo tai buvo, praeity jau, nebeverskim lapų atgal“.

Ir po kiekvieno tokio išstojimo, kai G. Nausėda lepteli ką nors neatsakingo, Prezidentūros viešųjų ryšių komanda akimirkai sustingsta ir tiesiog nežino, kaip reaguoti. Kaip išspręsti tokias komunikacijos krizes, kokias sau sukelia G. Nausėda, nesugalvotų jau net ir Tomas Kruzas iš „Neįmanoma misija“.

Tad ir šįkart pirmoji Rido Jasiulionio reakcija sulaukus klausimų apie merginą prie ežero – nekomentuoti ir tylėti. O ką čia bepasakysi, kai pagalvoji.

Tuomet Prezidentūros komunikacijos grupė paskelbia tokį skubiai sukurptą komentarą: „Prezidento tekste kiekvienas įžvelgia tai, ką labai nori įžvelgti. Prezidentas kalbėjo apie tai, kad Lietuva turi kuo greičiau atlikti visus savo įsipareigojimus, kad būtų priimta Vokietijos brigada. Deja, daliai politikų atrodo, kad šią temą galima bandyti paslėpti, perkeliant diskusiją į kalbotyros sritį“.

Ir vaikštinės G. Nausėda prie ežero, ir galvos, čia nieko nebuvo. Nu, buvo tai buvo, nebeverskim lapų atgal.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni