Lygių galimybių kontrolierė Sabatauskaitė: iš prezidento norėtųsi atsiprašymo

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė ragina atsiprašyti šalies vadovą Gitaną Nausėdą už  seksistinę frazę.

Gitanas Nausėda | lrs.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Vokietijos kariuomenė, žinote, nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi. Tai yra rimta kariuomenė, kuriai reikia pasiūlyti vedybų sutartį ir toje vedybų sutartyje turi būti labai aiškiai numatyti Lietuvos įsipareigojimai, ką mes padarysime, nes kitaip Vokietijos kariuomenė savo įsipareigojimų mums taip pat negalės vykdyti“, – G. Nausėda kalbėjo interviu BNS.

Tokie Lietuvos prezidento žodžiai sukėlė audrą viešojoje erdvėje. 

B. Sabatauskaitė sako, kad G. Nausėda turėtų atsiprašyti. 

„Žinote, kokios reakcijos norėtųsi iš valstybės vadovo, kai valstybė savo strateginiuose planuose įvardija lyčių lygybės siekius, organizuoja tarptautines konferencijas apie Moteris, taiką ir saugumą, siunčia žinutes Ukrainos moterims, kalba jų apsaugą nuo prievartos?

Norėtųsi atsiprašymo už moteris merginas žeminantį komentarą, kuris jas sudaiktina ir padaro ne subjektais, bet objektais, kurie neturi savo balso“, – feisbuke rašė ji.

Birutė Sabatauskaitė | Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.

Lygių galimybių kontrolierė teigė, kad G. Nausėdos žodžiai skatina seksizmą, kuris kiša koją ir pačioje kariuomenėje.

„Nesant atsiprašymo dėl tokio pasisakymo, Vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas, Prezidentas pamina tai, kas buvo pripažinta Jungtinių Tautų rezoliucija 1325, o pripažinta buvo, kad nelygybė tarp moterų ir vyrų yra ir tarptautinio saugumo bei taikos užtikrinimo problema.

Tuo pačiu, tai apsunkina ir moterų kariuomenėje vaidmenį ir siekius sudaryti lygias galimybes joms dalyvauti lygiai su vyrais. Nes jei toks požiūris keliauja iš asmenų, kurie yra aukščiausio lygio vadovai sistemoje, kaip galima tada tikėtis, kad priekabiavimas dėl lyties ar seksualinis priekabiavimas (moterų ar vyrų atžvilgiu) kariuomenėje ar kitur bus vertinamas rimtai?“ – retoriškai klausė B. Sabatauskaitė. 

Sureagavo ir Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

„Paradoksalu, kad prezidentas savo interviu pabrėžia, jog reikėtų vengti dviprasmybių ir komunikuoti labai aiškiai, tačiau jo paties pasisakymas apie moteris prie ežero geriausiu atveju skamba kaip užstalės lygio juokelis“, – taip prezidento žodžius ji komentavo portalui lrt.lt

Pasak J. Juškaitės, tokie ir panašūs seksistiniai pasisakymai yra būdingi ir kitiems politikams, kai kuriems Seimo nariams.

Anot Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės, G. Nausėdos fraze yra formuojamas prastas Lietuvos įvaizdis, o tai nesuteikia motyvacijos kariams ginti šalį, jei ši nepripažįsta lygybės principų.

„Įsivaizduokite, jei ši citata atsidurtų Vokietijos žiniasklaidoje – tikrai nemaža visuomenės dalis nesuprastų, kodėl vokiečių kariai ir karės turėtų guldyti galvas už valstybės, kurios vadovas laido tokius juokelius, gynimą“, – portalui lrt.lt komentavo J. Juškaitė.

Konservatorius Mindaugas Lingė prisiminė, kad tai jau ne pirmas kartas, kai G. Nausėdos žodžiai apie moteris sukėlė klausimų dėl seksistinio požiūrio. 

„Nežinau, kaip merginoms tokie palyginimai, bet iš Prezidento lūpų, panašu, prasprūsta ne pirmą kartą ir tas garbės nedaro.
 
Dar vasario mėn. lrytas.lt rašė apie Prezidento argumentaciją saugumo konferencijoje Miunchene, kalbant su JAV viceprezidente K. Harris: G. Nausėda, norėdamas blykstelėti humoru, kreipėsi į viceprezidentę ragindamas pasiųsti į Lietuvą daugiau karių ir dėl to, kad čia yra labai daug gražių moterų. Suprask, jos tikrai patiktų amerikiečių vaikinams“, – feisbuke rašė M. Lingė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad pasaulio lyderiams būtų sudėtinga paaiškinti tokį G. Nausėdos pasisakymą.

„Jeigu dabar Briuselyje Europos parlamento pirmininkė Roberta Metsola ar kitų parlamentų pirmininkės paklaustų, ką Lietuvos tarptautiniuose santykiuose reiškia “merginos vežimas prie ežero” ar “vedybinė sutartis”, būtų sudėtinga paaiškinti.

Tikiuosi, kad tai liks tik vidaus politikos juokeliu. Nevykusiu dėl to, kiek jame stereotipų dėl lyčių. Dėl kurių moterys (ir vyrai) Lietuvoje vis dar patiria daug problemų“, – situaciją komentavo ji.

Prezidentūra kritiką atmeta.

„Prezidento tekste kiekvienas įžvelgia tai, ką labai nori įžvelgti. Prezidentas kalbėjo apie tai, kad Lietuva turi kuo greičiau atlikti visus savo įsipareigojimus, kad būtų priimta Vokietijos brigada. Deja, daliai politikų atrodo, kad šią temą galima bandyti paslėpti, perkeliant diskusiją į kalbotyros sritį“, – Eltai perduotame komentare nurodo prezidento komunikacijos grupė.
Naujesnė Senesni