„Laikas pamiršti šitą verslą amžiams“. Po homofobiškų ir seksistinių pasisakymų ragina boikotuoti „KristiAna“ parduotuves

Po bendrovių „KristiAna“, „Fragrances International“ vadovo, buvusio „Mis Lietuva“ organizatoriaus Beno Gudelio skandalingų pareiškimų apie moteris bei LGBTQ+ asmenis viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimas. Raginama nebeapsipirkinėti verslininko valdomose parduotuvėse.
 
B. Gudelis | Jarmo.net koliažas


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Aš ne žmogus, aš vyras“, – taip trečiadienį LRT laidoje „Lietuva kalba“ aršios diskusijos metu pasisakė B. Gudelis. 

Laidoje vyko diskusija dėl prezidento Gitano Nausėdos pasisakymo, kad esą Vokietijos kariuomenė – ne mergina, su kuria galima linksmai praleisti laiką prie ežero, o rimta kariuomenė, kuriai reikia pasiūlyti vedybų sutartį. Žmogaus teisių ekspertai tokį šalies vadovo pareiškimą įvertino kaip žeminantį moteris, tačiau parduotuvių tinklo „KristiAna“ vadovas B. Gudelis G. Nausėdos pasisakyme teigė nieko blogo neįžvelgęs ir ėmė kalbėti ne tik apie „mergaites“, bet ir piktinosi, jog viena iš laidos auditorijos dalyvių parodė LGBTQ+ vėliavą.


B. Gudelis teigė, kad mergautinę pavardę turinčią moterį galima apibūdinti kaip merginą, jis gali vadinti moteris „mergaitėmis“, o po vedybų esą moterys privalo pasirinkti vyrų pavardes. B. Gudeliui užkliuvo laidoje dalyvavusio Komunikacijos eksperto Gabriel Raphael Borta pastaba, kad į moteris reikia kreiptis taip, kaip jos pačios pageidauja, o ne taip, kaip verslininkas nusprendė. B. Gudelis nutraukė laidos dalyvį piktai burbėdamas „aš ne už paradus“ – suprask, nepalaiko LGBTQ+ bendruomenės.

Verslininkas reikalavo leisti jam kalbėti toliau. Be to, jis teigė, kad norėtų auditorijoje matyti Lietuvos, Ukrainos vėliavas bei klausė, kodėl viena iš auditorijos dalyvių ekrane rodo būtent vaivorykštės spalvas.
@viskastebintiakis ♬ original sound - viskastebintiakis


„Vakar laidoje „Lietuva kalba“ Benas Gudelis paserviravo visą puokštę seksistinių, homofobinių pasisakymų. Jau buvo galima girdėti panašaus pobūdžio pasisakymų iš B. Gudelio praeityje, vis dėlto, šioje laidoje buvo peržengtos visos padorumo ribos. Kitų diskusijos dalyvių įžeidinėjimai, LGBTQ+ bendruomenės ir moterų žeminimas, elementarios žmogiškos pagarbos stoka buvo akivaizdi kiekviename B. Gudelio pasisakyme“, – teigiama Lietuvos liberalaus jaunimo pareiškime, išplatintame ketvirtadienį.

Socialiniuose tinkluose – pasipiktinimo banga. Daug kam klausimų sukėlė tai, kaip verslininkas, kurio valdomose kosmetikos parduotuvėse dažniausiai apsipirkinėja būtent moterys, gali taip žeminančiai apie jas kalbėti.

Laisvės frakcijos Seime narė Morgana Danielė ragino nebeapsipirkinėti B. Gudelio valdomose parduotuvėse.

„Stebėtis Gudelio pasisakymais tai kaip stebėtis, kad Gražulis yra homofobas. Bet jeigu iki šiandien dar pirkdavai ką nors „KristiAna“ (taip pat „Kosmada“), tai laikas pamiršti šitą verslą amžiams. Lai tokie žmonės grimzta į užmarštį, kur jiems ir vieta (rekomendacija ir nacionaliniam transliuotojui)“, – linkėjo Seimo narė.


„Jau geriau mano vienintelė kosmetikos priemonė bus ūkinis muilas nei aš dar kada gyvenime eisiu į Gudeliui priklausančią „KristiAną“. Banas amžiams. Kas nesuprantat, kodėl, pažiūrėkit paskutinę LRT laidą „Lietuva kalba“ ir pabandykit atspėti, kuo Gudelis skiriasi nuo šūdelio. Aš kol kas skirtumo nei vieno neradau“, – pasipiktinimo neslėpė žurnalistė Aušra Lapė Šneiderytė


Marketingo strategas Tomas Kirša dėstė, kad trečiadienį transliuotoje laidoje dalyvavusio B. Gudelio elgesys „priminė vidutinę amžiaus krizę išgyvenančio vyro pasirodymą, kuris įstrigo dar 90-ųjų laikotarpyje ir gyvena savo pasaulyje, kuriame jis tiki savo dieviškumu“.

„Panašiai yra ir su Donald Trump'u, kurio sparnuotoji frazė „Visi neigiamų apklausų rezultatai yra netikros naujienos“/„Any Negative Polls Are Fake News“ apibūdina baimę pripažinti, kad pasaulis keičiasi ir be jo pritarimo“, – feisbuke rašė jis.


Laidų ciklo „Kitokie pasikalbėjimai“ kūrėjas ir vykdomasis prodiuseris M. Bertulis apgailestavo, kad po B. Gudelio pasisakymų kilęs skandalas galiausiai nuslops be jokių pasekmių jo vykdomam verslui.

„Bet liūdniausia šios istorijos dalis yra ne ta, kad moterys ir toliau pas jį apsipirkinės. Ir net ne tai, jog save gerbiančios moterys ir toliau pas jį dirbs. Bet tai, kad mes jam atleisime ir viską nurašysime į jo amžių. Tipo taigi čia tiesiog senas perdalas, kuris užsikonservavo save sovietmetyje bei nespėja vytis laiko. Per daug mes atleidžiame visokiems vyresnio amžiaus dėdėms jų kiaulystes, priekabiavimus ar nesiorientavimą aplinkoje tik dėl to, kad jie turtingi, sukūrę daug darbo vietų bei turi metų pase“, – feisbuke nuomonę išsakė M. Bertulis.


„Ponas kvepalų pardavėjas man pasirodė panašus į dinozaurą porceliano krautuvėlėje. Net ne pikta, o graudu tampa žiūrint į tokį nesaugų žmogų, bandantį vis dar apsimesti labai kietu“, – rašė rašytoja ir vertėja Jūratė Girškėnaitė.

„Benas Gudelis yra vienas bjauresnių kapitalizmo produktų. Margarita Jankauskaite, užjaučiu, kad turėjote tai patirti. Komplimentai kitam diskusijos dalyviui, kuris labai mandagiai bandė tęsti pokalbį su žmogumi, kuris to nebuvo vertas“, – teigė žurnalistas Karolis Vyšniauskas.
Naujesnė Senesni