Lygių galimybių kontrolierė sureagavo į Gudelio komentarus: jeigu darbovietėje aidi panašūs pasisakymai – tai priekabiavimas

Pasisakymai, panašūs į verslininko Beno Gudelio viešus komentarus apie moteris bei LGBTQ+ asmenis, darbo vietoje gali būti laikomi priekabiavimu lyties, amžiaus ar seksualinės orientacijos pagrindu, ketvirtadienį pareiškė Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Asociatyvi istockphoto.com nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Trečiadienį LRT laidoje „Lietuva kalba“ parduotuvių tinklo „KristiAna“ vadovas B. Gudelis įžeidinėjo diskusijos dalyvius. Komunikacijos ekspertui Gabriel Raphael Borta, atkreipusiam dėmesį, kad į moteris reikia kreiptis taip, kaip jos pačios pageidauja, verslininkas ištarė: „Kai aš tave pasamdysiu man paaiškyti, kada tu biški paaugsi, galėsi mane mokyti. <...> Seksistinę tau pasakysiu tokią frazę – aš ne už paradus, aš kalbu su ponia, leisk man pabaigti“.

Taip pat skaitykitė:

B. Gudelis taip pat kibo prie diskusijoje dalyvavusios humanitarinių mokslų daktarės Margaritos Jankauskaitės pavardės – esą į ją dėl mergautinės pavardės reikia kreiptis „mergina“, be to, verslininko įsitikinimu, susituokdamos moterys privalo priimti vyro pavardę. Be to, B. Gudelis nieko blogo nematė moteris pavadindamas „mergaitėmis“. Laidos svečiui užkliuvo ir LGBTQ+ vėliavos spalvos, nušvitusios vienos iš laidoje dalyvavusių auditorijos dalyvių ekrane. 

Laidos stop kadras

B. Gudelis ėmė piktintis: „Prie ko čia gėjai?“.

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė dėkojo laidoje dalyvavusiems ekspertams ir pašnekovams, „atlaikiusioms ir atlaikiusiems tokį purvą tiesioginio eterio metu ir sugebėjusiems dar argumentuotai išsakyti, kodėl svarbi lyčių lygybė, kalba ir panašiai“.

„Jo pasisakymai ir žeminimas tiesioginiame eteryje dėl lyties, amžiaus ar seksualinės orientacijos, atrodo tokiu būdu normalizuojami kaip tiesiog nuomonės raiška. Galbūt kaip pavyzdys visiškai nepagarbaus elgesio ir gali būti nagrinėjamas, bet ar tikrai diskusijų laidoje tam vieta?

Tiesą pasakius, po tokių girdėtų komentarų, šiek tiek neramu, ką jo vadovaujamose įmonėse turi patirti asmenys, jeigu tiesioginiame eteryje taip leidžiama sau pasisakyti.

Tai ne mano kompetencija vertinti pasisakymus tiesioginiame eteryje, bet jei kažkokioje darbo vietoje patiriate kažkokius panašius komentarus, tai tikrai galėtų būti laikoma priekabiavimu dėl lyties, amžiaus ar seksualinės orientacijos“, – feisbuke rašė B. Sabatauskaitė.


Naujesnė Senesni